CP3 by Basketball Totaal

US verslaat landskampioen in eigen huis

US heeft voor een daverende verrassing gezorgd door in Landsmeer met 70-78 te winnen van landskampioen ProBuild Lions. Door deze zege is plaatsing in de eredivisie, die na de kerst van start gaat, wel heel dichtbij gekomen.

Twee weken lang had US zich op de training en in de wedstrijden voorbereid op dit duel tegen ProBuild Lions. De ploeg uit Landsmeer kende geen geheimen voor US. Met een combinatie aan cijfers was een gameplan opgesteld dat bijna foutloos werkte. US was ongenaakbaar en deed wat het moest doen: 100 procent geven en als team aanvallend maar ook verdedigend slim spelen. De bedoeling was om de basis vijf van ProBuild Lions op hun zwaktes aan te pakken en dat werkte. De organisatie moest op alle vlakken ontregeld worden en Molly McDowell mocht onder geen voorwaarde haar ding doen.

Het eerste kwart is meteen voor US. Renee Blaisse klopte meteen tegen het venster. Ze scoorde haar ballen en drukte een stempel op deze wedstrijd. US geraakte al snel in een flow. Verdedigend was de ploeg erg gefocust. Karen Heinen was vanaf het begin ook aanwezig en was al snel weer op weg naar een nieuwe double double. ProBuild Lions moest flink aan de bak om bij te blijven. In de rebound deed US geen stap opzij. Op dit onderdeel heeft de Amsterdamse formatie al enkele wedstrijden gewonnen en rebounden was ook nu van groot belang. Ook Romy Stijsiger was, ondanks dat haar enkel haar nog steeds parten speelt, goed aanwezig. Het feit dat US in het eerste kwart, dat met 19-23 in Amsterdams voordeel werd afgesloten, slechts één keer balverlies had, gaf de speelsters van US veel vertrouwen.
Het tweede kwart was feitelijk een kopie van de eerste periode. In de verdediging ging US wat slimmer spelen om het screenwerk van ProBuild Lions, wat een grote kracht is van de landskampioen, te neutraliseren. ProBuild Lions had enorm veel moeite om te scoren en McDowell werd vakkundig uit de wedstrijd gehouden door Ilana Vergunst. Onder de basket buitte US het lengtevoordeel goed uit door ook de makkelijke ballen af te ronden. Via een kwartwinst van 14-18, ondanks zeven turnovers, stond US halverwege met 33-41 voor.

Het derde kwart was voor de landskampioen. Het was bekend dat ze goed kunnen pressen en dat ze het vermogen hebben om een wedstrijd te doen kantelen. ProBuild Lions liet dat ook meteen zien. US was heel even van het pad af, wat eigenlijk al vaker in het derde kwart is gebeurd. McDowell maakte nu wel het verschil. Ook in de rebound troefde ProBuild Lions de Amsterdamsen af. Van de press had US eigenlijk geen last. Daarop was getraind en dat werd in de praktijk goed uitgevoerd. Aanvallend zocht US te veel naar elkaar, wat tijd kostte en dus slechte schoten. ProBuild Lians kwam bij 54-51 voor het eerst op voorsprong. Maar US bleef zoals gewoonlijk knokken en sloot het derde kwart af op 55-55.

Het vierde kwart mag de boeken in als het beste kwart van dit seizoen. US voelde dat er wat te halen viel en de speelsters gingen ervoor. Daarnaast raakte ProBuild Lions in foutenlast. Marie Hoogstraten, die tot dan matig had gespeeld, nam het voortouw. Zij pakte dit kwart zeven belangrijke verdedigende rebounds en kwam aanvallend ook goed door. Zo ging ook de forward op weg naar een double double. ProBuild Lions kon de Amsterdamse trein absoluut niet meer bijhouden. McDowell zat nu in de tang bij Dewi Keppy. Daardoor hield US controle over het aanvalsspel van ProBuild Lions. Karen Heinen ging ‘door ramen en ruiten’ en maakte veel ballen af. Aanvallend wisten de speelsters van US elkaar goed te vinden, waardoor het ook makkelijker werd om goede aanvallen te lopen. US hield het hoofd koel en speelde de wedstrijd beheerst uit: 70-78.

Coach Laurens Zanoli was in zijn nopjes met deze teamoverwinning. “Een wedstrijd waarin we nagenoeg foutloos hebben verdedigd. We wisten wat we moesten doen, aanvallend, maar zeker verdedigend. Ik vind het knap dat de meiden het bijna meer dan dertig minuten vol hebben gehouden op dit niveau en daardoor de wedstrijd wisten te winnen. Hoewel de speelsters op de bank minder minuten kregen, gingen zij er ook voor en lieten zich flink horen. Het teambelang staat voorop en winnen doe je met elkaar, ook op de bank. Dat helpt de meiden in het veld! Heerlijk dat het harde werken op de trainingen in de afgelopen twee weken zich vandaag heeft terugbetaald.”

Scores US: Karen Heinen 21 (12 rebounds), Marie Hoogstraten 13 (12 rebounds), Romy Stijsiger 12, Renee Blaisse 11 (7 rebounds), Ilana Vergunst 9 (5 assists), Dewi Keppy 7 (5 assists), Eline Vink 3, Jannet Meester 2. Helen Ruijs en Fey van Lith kwamen niet tot scoren.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.