CP3 by Basketball Totaal

US overwint laksheid en Almonte

US heeft zondagavond een zware overwinning behaald op Almonte. Na een ruststand van 33-32 werd het 67-58 voor de Amsterdamse dames.

 

Vooraf was besproken dat dit geen makkelijke game zou worden en dat bleek het geval te zijn. Almonte staat bekend om haar onbevangenheid. US startte sterk en pakte meteen een 5-0 voorsprong. Dat gaf een goed gevoel. De vaste scorende waarden brachten een beter aanvallend spel dan Almonte. Door hard werken probeerden de Eindhovense dames aan te haken. Almonte kreeg alle ruimte om de basket makkelijk aan te vallen. US wist dat Almonte ervoor zou gaan en hield het hoofd koel. De dames lieten zich niet van de kook brengen. Het vertrouwen bleef aanwezig, al was de marge na het eerste kwart niet groot: 21-18.

 

Het tweede kwart zag een zwakker US dan gewend. Door een verdedigende aanpassing kreeg US in de eerste drie minuten geen score tegen. De drives van Almonte werden simpelweg niet toegestaan. De arbitrage deelde echter heel snel fouten uit aan US, waardoor de foutenlast al snel een probleem werd. US moest zich hier overheen zetten en dat lukte gedeeltelijk. Aanvallend speelde de ploeg te gehaast en dat leverde vooral slechte schoten op. Ilana Vergunst was weer sterk aanwezig en gaf uitstekend leiding in het veld. Reboundend liep het ook niet van een leien dakje. US speelde te sloom. “Het leek wel of het vertrouwen te sterk was, waardoor we minder hard er voor gingen”, mopperde coach Laurens Zanoli, die duidelijk niet tevreden was met de 33-32 voorsprong bij rust.

 

Om de sloomheid eruit te krijgen, opende US de tweede helft met een press over het hele veld. De Amsterdamse dames kregen er weer zin, maar Almonte gaf niet op. Door de foutenlast speelde US anders in de rotatie. Dit gaf Almonte de kans om bij te blijven en zelfs een voorsprong van vijf punten te nemen halverwege het derde kwart. De gewijzigde verdediging van US hielp niet. De ploeg leek in een dal te zakken, maar Vergunst, Marie Hoogstraten en Dewi Keppy kwamen aanvallend goed door. Dat hield US in de wedstrijd. Aan het eind van de derde periode stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte: 45-45. Veel onrust viel bij US niet te bespeuren, al was het commentaar op de arbitrage niet mis. “We moesten ons wel minder druk gaan maken om de scheidsrechters, want we hadden ze teveel tegen. Dat konden we niet meer gebruiken richting het vierde kwart.”

 

In het vierde kwart nam US geen risico meer. Zanoli gooide het roer om met het sterkste vijftal. De verdediging werd weer aangescherpt naar een fullcourt press. Toch duurde het nog lang eer US afstand kon nemen. Aanvallend ging Eline Vink zich nu ook mee met het spel bemoeien en het drietal Vergunst, Hoogstraten en Keppy te steunen. De verdediging sloot nu goed en US pakte veel steals. Keppy was verdedigend overal aanwezig en oogde gretig. Hoogstraten stond als altijd weer op toen het belangrijk werd. “Dat is een sterke eigenschap van haar.” Een tegenvaller was het vroege uitvallen van Karen Heinen met vijf fouten. Dat weerhield US er niet van om de winst met 67-58 te pakken.

 

“Op karakter wonnen we deze wedstrijd. De groep hield het vertrouwen en dat hield ons aldoor in de game. Dit is een goede kracht van dit team. Ook de bank ging er weer vol voor. Een nadeel van het sterke vertrouwen is de laksheid die het soms met zich meebrengt. Ik ben dan de persoon die deze negatieve spiraal moet doorbreken. Uiteindelijk lukte dat”, aldus Zanoli.

 

Scores: Ilana Vergunst 15, Marie Hoogstraten 15 (8 rebounds, 5 steals), Dewi Keppy 10 (5 steals), Eline Vink 9, Karen Heinen 6 (8 rebounds), Jannet Meester 6 (7 rebounds), Renee Blaisse 4, Romy Stijsiger 2 (7 rebounds). Voor Fey van Lith en Helen Ruijs waren geen scores weggelegd.

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.