CP3 by Basketball Totaal

US opent met winst in dames promo

Door: Martin Hoekstra – Nadat de eerste competitiehelft in combinatie met de eredivisieploegen was afgewerkt, slaagde US er in om zich te plaatsen voor de eredivisie. Vrijwel alle dames hebben al eens eredivisie gespeeld en hadden juist een stap teruggedaan om meer plezier uit hun sport te halen. Daarom schreef US zich toch in voor de promotiedivisie. Zonder Eline Vink (geblesseerd) en Jannet Meester (gestopt) werd de oude rivaal Cangeroes in Utrecht met 45-60 geklopt.

Al dagen was te merken dat het team weer zin had om een wedstrijd te gaan spelen. Het plan om Cangeroes te bespelen, was het benutten van het lengtevoordeel en het overspelen van de passlijnen. Daarnaast stond een nieuwe aanvalsplay op de agenda.

Dit kwam in het eerste kwart redelijk naar voren. De felheid was goed, maar Cangeroes had er ook zin in. Daardoor gingen beide ploegen gelijk op. “We waren nog roestig omdat het weer onze eerste wedstrijd in weken was”, omschreef Fey van Lith het spel van de Amsterdamsen. Beide teams werkten hard, maar de ballen gingen er niet in. Door het hoofd koel te houden en geloof te hebben in eigen kunnen, bleef US in de wedstrijd. Romy Stijsiger was vanaf het begin scherp. Zij vervulde haar taken onder het bord prima. Mede daardoor sloot US het eerste kwart met een 10-11 voorsprong af.

Het tweede kwart was een kopie van de eerste periode. US wisselde door. Coach Laurens Zanoli bleef hameren op de nieuwe afspraken. Loskomen van Cangeroes was er nog niet bij. Sigrid van der Toorn speelde voor de Utrechtse ploeg een prima wedstrijd, maar gelukkig was zij ook de enige die aanvallend doorkwam. Door beter te rebounden en hard te verdedigen bleef US in de wedstrijd. Karen Heinen en Romy Stijsiger heersten onder de borden. Maar veertien balverlies in de eerste helft is natuurlijk veel te veel. Daardoor kon US de voorsprong niet vergroten. De Amsterdamse formatie stond halverwege nog steeds een puntje voor: 26-27.

In de rust waren de roestigheid en het balverlies de onderwerpen van gesprek. Het team, dat plezier uitstraalde, wist wat er moest gebeuren. US startte het derde kwart extra sterk en met veel vertrouwen. Verdedigend stonden de dames nog sterker en aanvallend werden de lijnen nu ook beter gelopen. Iedereen ging zich met het scoren bemoeien. Romy Stijsiger scoorde makkelijk uit de aanvallende rebounds. Karen Heinen sloot zich hier bij aan. Dit sterke duo was niet te stoppen. Ilana Vergunst en Marie Hoogstraten gingen mee in die flow. Cangeroes had hier geen verweer tegen en zag US uitlopen. Alleen Sigrid van der Toorn probeerde nog wat te doen. Daar was US op ingesteld, met als gevolg dat Cangeroes zeven minuten lang niet tot scoren kwam. Dit leidde toto een 32-42 stand na drie kwarten.

Even leek Cangeroes aan het begin van het vierde kwart wat terug te doen, maar na enkele wissels pakte US de draad weer op en bleef het verschil rond elf punten schommelen. Het balverlies was nu ook minder. US begon nu ook iets beter te scoren. Het team liet een paar mooie aanvallen zien. Daarnaast schoten Ilana Vergunst en Marie Hoogstraten enkele bommetjes binnen. Even klopte alles bij US. Karen Heinen was na rust ook onverslaanbaar in de verdedigende rebound. Dewi Keppy speelde haar teamgenoten op de juiste plaats vrij. Kortom, US had de overhand en vertaalde dat naar een 45-60 overwinning.

Zanoli was vooral tevreden over de 45 punten van Cangeroes. “Dit heeft simpelweg te maken met onze focus in de verdediging. Hierop trainen we en dit wierp meteen zijn vruchten af.” Met wat meer wedstrijdritme verwacht Zanoli dat het balverlies ook nog wel gaat afnemen. Het spelplezier en de manier waarop er na rust als een team werd gespeeld, biedt veel vertrouwen voor de rest van het seizoen.

Scores: Romy Stijsiger 18 (11 rebounds), Ilana Vergunst 13, Karen Heinen 10 (20 rebounds), Marie Hoogstraten 9, Dewi Keppy 4, Helen Ruijs 4 en Renee Blaisse 2. Fey van Lith en Dyan Jakupovic kwamen niet tot scoren.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.