CP3 by Basketball Totaal

US laat zich niet verrassen in Katwijk

Door: Martin Hoekstra – Een tegenstander mag je nooit onderschatten. US deed dat zaterdag in Katwijk ook niet, maar gebruikte het duel tegen Grasshoppers 2 wel om verdedigend proef te draaien voor de wedstrijd van aankomende week tegen ProBuild Lions en om een aantal nieuwe plays te oefenen. Dit leverde geen problemen op. Via 59-78 schreef US er in Katwijk weer twee punten bij.

US opende het eerste kwart sterk. Felheid was het sleutelwoord en dat betaalde zich meteen uit met een 0-8 voorsprong. Het hele team ging er voor. De drivers van Grasshoppers werden buiten de bucket gehouden. Aanvallend liep de nieuwe play goed en dat zorgde voor vertrouwen bij het team. Jammer genoeg moest Romy Stijsiger het veld verlaten met een oude blessure aan haar enkel. De center keerde niet meer terug in de wedstrijd, maar werd prima vervangen door Marie Hoogstraten.

Het eerste kwart was afgesloten met een 8-24 voorsprong voor US, maar de tweede periode was voor de thuisploeg. US wisselde door, de felheid bleef aanwezig, maar het onbevangen spelende Grasshoppers deed het nodige terug. Aanvallend kwam een oude kwaal bij US tevoorschijn, namelijk het missen van makkelijke ballen. Helen Ruijs liet zich vandaag gelden. Ze had er zin in, beukte er op los en werkte heel hard. Het mindere spel had weinig negatieve gevolgen, maar blij moet je niet zijn met teveel balverlies en slecht uitgespeelde breaks die makkelijke scores van Grasshoppers tot gevolg hadden. Ook in de rebound gaf US even niet thuis, waardoor het goed schietende Grasshoppers dit kwart met 18-12 wist te winnen en de ruststand beperkte tot 26-36.

In de rust werd er heel even gesproken over de mindere momenten, maar al snel werd er vooruitgekeken naar de tweede helft. Dit keer koos US voor een zoneverdediging om verwarring te zaaien bij de Katwijksen. Dit had succes. Het team draaide weer beter en kon de zaken die het wilde oefenen ook echt uitproberen. Karen Heinen maakte makkelijk het verschil. Samen met Ilana Vergunst en Dewi Keppy was ze aanvallend goed aanwezig. Ook in de rebound was US weer attenter en dat was precies wat het team nodig had. Het balverlies baarde nog wel de nodige zorgen. In totaal werd de bal maar liefst 25 keer weggegooid en dat is veel te veel. Via een kwartstand van 14-20 liep US uit naar 40-56.

In het vierde kwart wisselde coach Laurens Zanoli door en werd er geprobeerd verder uit te lopen. Dit lukte maar met mate. Het spelplezier straalde wel weer van de gezichten van de Amsterdamse meiden af. De ‘US-gezelligheid’ was weer optimaal aanwezig. Een goede zaak richting komende week, want dan moeten alle puzzelstukjes weer op zijn plek vallen tegen ProBuild Lions. Uiteindelijk werd het laatste kwart met 19-22 gewonnen, waardoor de eindstand op 59-78 kwam te staan.

Zanoli sprak opnieuw van een teamoverwinning, met goede cijfers voor alle tien speelsters. “Het zelfvertrouwen neemt steeds meer toe. Daar kan de ploeg zich aan vasthouden. Dat hebben we afgelopen weken wel opgebouwd. Een knappe prestatie.” Zanoli baalt wel van het vele balverlies. “Dat moet echt omlaag. We verdedigen erg sterk, alleen zo nu en dan voor niets. Dan verliezen we de bal weer te makkelijk in de aanval, waardoor we veel scores tegen krijgen. Ons schot van buiten moet ook nog eens gaan vallen. Daaruit scoren we te weinig. Maar met het nodige trainen moet gaat dit wel goed komen.”

Scores: Karen Heinen 24 (15 rebounds), Dewi Keppy 15, Ilana Vergunst 13, Eline Vink 9, Helen Ruijs 6 (10 rebounds), Renee Blaisse 6, Marie Hoogstraten 2 (8 rebounds), Dyan Jakupovic 2, Romy Stijsiger 1 en Fey van Lith 0.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.