CP3 by Basketball Totaal

US groeit naar playoff vorm

Door: Martin Hoekstra – Ook zonder de vakantie vierende Helen Ruijs en een te zieke Dyan Jakupovic (ze probeerde het een halve minuut) heeft US afgelopen zaterdag weinig moeite gehad met Cangeroes. In Utrecht werd een ruime 51-67 overwinning geboekt. Vol vertrouwen reisde US af naar Utrecht. Er was de afgelopen week goed getraind op de sterke punten van de ploeg, die alsmaar sterker worden. Een ander pluspunt van US is spelplezier. Het team leunt daar erg op.

Schieten op de baskets in Utrecht bleek tijdens de warming-up lastig te zijn. Het team kreeg als opdracht dan ook om de basket aan te vallen en wat minder op het schot te leunen. Daarnaast moest het lengteoverwicht uitgebuit worden. In de verdediging werd gekozen voor een zone om de drives van Cangeroes af te stoppen. Er was ook aandacht besteed aan het afstoppen van Sigrid van der Toorn en Maaike van de Bovenkamp.

US was bij de tip-off meteen scherp. Renee Blaisse opende met een vrije worp en liet dat volgen door een veldscore. Karen Heinen sloot meteen aan, waardoor US lekker in de wedstrijd zat. In de verdediging bleek Romy Stijsiger door haar lengte een lastig obstakel. De center pakte in het eerste kwart al twee blocks mee. Hoewel de ballen van US in de aanval niet vielen, kwam Cangeroes minutenlang niet door de verdediging van US heen. De Utrechtse ploeg bleef lange tijd op vijf punten staan. Aan het einde van het eerste kwart viel de score dan ook niet hoog uit, maar wel in het voordeel van US: 8-11.

Het tweede kwart was een van de beste kwarten van US van dit seizoen, meende coach Laurens Zanoli. Cangeroes pakte eerst nog wel een 17-14 voorsprong, maar daarna was het over en uit. US begon de basket beter aan te vallen en het wisselen in de verdediging naar man-to-man pakte ook goed uit. Cangeroes had in de aanval moeite om langs de lange speelsters van US te komen. Aanvallend kon US gebruikmaken van meerdere scorende schijven. Door de sterke defense en de diversiteit aan scorende speelsters liep US over Cangeroes heen naar een 19-30 voorsprong bij rust. De getoonde inzet moest na de thee vastgehouden worden.

Ook verdedigend werd besloten om niets te veranderen. Aanvallend wilde US wat andere spelletjes lopen om meer in de ruimte te ballen, waardoor de basket makkelijker gevonden kon worden en speelsters elkaar niet in de weg zouden lopen. De wijziging in de aanval pakte goed uit. Door de ruimte kon de basket makkelijker worden aangevallen. “Tactisch speelden de meiden heet slim na rust. Hieraan kun je zien dat we de laatste weken erg gegroeid zijn. Complimenten voor het team”, gaf Zanoli enthousiast aan.

Cangeroes wist de achterstand aanvankelijk nog wel terug te brengen naar zes punten, maar daarna herpakte US zich en slim spelend liep de ploeg weer verder uit. Karen Heinen was in dit kwart zowel in de aanval als in de verdediging nadrukkelijk aanwezig. Verdedigend hield US Cangeroes ver van de basket. In de bucket kwamen de Utrechtsen er niet aan te pas. Stijsiger had haar aantal blocks inmiddels opgevoerd naar vier stuks. Dankzij Heinen, Stijsiger en Marie Hoogstraten heerste US in de rebound. Via een kwartstand van 11-19 genoot US na drie kwarten een comfortabele 30-49 voorsprong.

In het vierde kwart wisselde Zanoli flink door. Cangeroes kreeg nog even hoop doordat de ploeg in de eerste vier minuten van de laatste periode beter ging spelen. Maar US maakte hier snel een einde aan. Dewi Keppy knalde er twee drietjes in (overall vier van de zeven pogingen raak) die US weer wat lucht verschafte. Alle speelsters van US kwamen tot scoren, niet alleen via fastbreaks maar ook via mooi uitgespeelde aanvallen. en punt van zorg blijft het aantal turnovers. Ook in deze wedstrijd gooide US weer 23 ballen weg en daar profiteerde Cangeroes dankbaar van. De Utrechtse formatie mocht het laatste kwart met 21-18 winnen, maar de eindstand op het scorebord maakte het overwicht van US duidelijk: 51-67.

Coach Zanoli was tevreden met het resultaat. “Het was voor het team een leuke wedstrijd. Ik vind het knap dat de meiden de laatste paar weken veertig minuten lang met veel rust spelen. Als het even minder loopt, herpakken we ons heel snel. Doordat er ook niet meer gemopperd wordt, krijgt het team veel positieve vibes. Verdedigend zijn we erg gretig en komen we de afspraken na. Hierdoor worden we nog sterker.”

Dat veel speelsters de basket makkelijk weten te vinden, bevalt Zanoli wel. “Je ziet dat het team steeds geroutineerder wordt, maar ook veel plezier uitstraalt. We pieken in de juiste maanden van het seizoen. Het is nu zaak dat we dat weten vast te houden.” In de komende twee weken hoeft US niet te spelen. Zanoli heeft twee oefenwedstrijden ingelast om het team verder klaar te stomen voor de laatste twee maanden van het seizoen.

Scores US: Dewi Keppy 16, Karen Heinen 16 (16 rebounds), Marie Hoogstraten 9 (13 rebounds), Renee Blaisse 9, Romy Stijsiger 6 (13 rebounds en 5 blocks), Ilana Vergunst 6 en Eline Vink 5.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.