CP3 by Basketball Totaal

Uniformiteit

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Ik weet niet hoe het bij u thuis overkwam, maar hier was het in elk geval sensationeel! (Lees deze zin hardop met een begin jaren ’60 radioverslaggeveraccent).

U weet wel, diezelfde intonatie waarmee actrices en acteurs van voorgaande generaties het woord ‘toneel’ zo prachtig uit weten te spreken, maar ik dwaal nu al af. De wedstrijd van ZZ Leiden tegen Donar was een sensatie.

Ballon
Niet vanwege de uitkomst, want die zag ik al een beetje aankomen. Ik denk dat Donar eventjes vooral mentaal heel moe is. Zes wedstrijden in de voorronde van de Champions League zo spelen, en dan na verlenging eruit vliegen, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Alsof je een ballon opeens leeg laat lopen. Pfffllllrrrtt.

’70
Nee, dan de nieuwe tenues van Leiden! Ik zag al meteen de sociale media reageren, maar ik heb genoten. Dat komt ten dele omdat ik een onbeschaamde fan ben van de jaren ’70 (van de vorige eeuw, zou Tom Egbers zeggen alsof we anders denken dat hij het over de 1370’s heeft) en omdat de nieuwe pakjes van Leiden mij enigszins deden denken aan de ‘uniforms’ van de ABA.

Losjes
Kijk, bij basketbal hebben we een singlet en een korte broek, maar binnen die kaders kun je best creatief zijn. De ABA moest het voor een deel – met excuses aan Dr. J, Artis Gilmore, George Gervin, Dan Issel, Moses en nog wat anderen – hebben van zijn opvallende stijlpunten. En het uniform vormde een canvas waarop de ‘beleidsmakers’, ik gebruik de term losjes, zich konden uitleven. Als ik de editor van iBB een beetje ken, linkt hij nu naar wat mooie plaatjes (nou vooruit, red.). Zelf kan ik dat niet.

Felgroen
Voor wie het heeft gemist: het nieuwe thuistenue van ZZ is blauw met daarin bijna diagonaal een gedeelte dat de rechterborst, van schouder tot heup, felgroen maakt. Ik kan u niet beschrijven hoe vrolijk mij dat maakt, en hoe mooi ik deze afwijking van de gebaande paden vind. Het alternatieve uniform is wit met hetzelfde groen. Ook de shooting shirts zijn bijzonder aangenaam.
Ik heb ook wat aan te merken, en dat is dat bij basketbal doorgaans de thuisploeg in het wit of ieder geval een lichte kleur speelt (de Lakers bijvoorbeeld in geel, of gold zoals ze het zelf noemen). Van die, natuurlijk ook conservatieve, regel had ik dan weer liever niet afgeweken. Zeker niet omdat het witte uniform van ZZ ook prachtig is.

Opgewonden
Maar goed, volgens dit comité van 1 heeft Leiden meteen de mooiste kleding van de DBL. Met veel respect naar de rest: het was ook niet moeilijk. Op het tenue van Donar (helemaal wit of helemaal donkerblauw) is zeker niets aan te merken, maar opgewonden word je er niet van. Amsterdam en Weert hebben zwart en dat oogt misschien wel krachtig, het rood van Den Bosch is heeeeel erg rood doch oké (goed logo ook), ik ben van alles van Zwolle behalve hun thuistenue en de rest vind ik meh, zoals in de emoji-film die ik met mijn dochter zag.

Parker
Ook in de NBA van de jaren ’70 konden ze er wat van, qua kleding. Misschien moet ik zeggen dat ze er in die tijd sowieso wat van konden, maar laat maar. In ieder geval had Philadelphia in die tijd een opvallend tenue, en laat Parker dat nou bijna een op een hebben overgenomen toen het Leiden ging sponsoren. Waar de Sixers sterretjes hadden in de blauwe baan aan de zijkant, daar had Parker de pijl-door-een-cirkel. In die dagen was Philly een bijeengeraapt zooitje aan weliswaar zeer getalenteerde individualisten, en op het magische jaar 1978 na was Leiden dat ook.
Het gaat te ver om daar de kleding de schuld van te geven natuurlijk, maar het zegt denk ik wel wat over de organisatie van toen. Style over substance, al liep Leiden er jarenlang wel beter gekleed bij dan zijn concurrenten. Zeer herkenbaar, en gesoigneerd, al waren die ‘kousen’ met de Parker-tekens erop dan weer wel grappig. Op de beelden zie ik dat AC Collins daar niet zo van was. Het stond tegelijk mooi en wat protserig.

Bewondering
Of Leiden het volhoudt, met zo’n kleine kern, gaan we zien. Zoals gezegd, indien ze een voorsprong hebben, wordt het voor de opponenten lastig, want het is een team met een hoog octaangehalte. In ieder geval hebben ze het voordeel dat de tegenstander zich vergaapt aan de mooie ‘pakjes’.
Laat het een uitnodiging zijn voor de andere teams. We hebben misschien niet de beste competitie in Europa, maar we kunnen alvast beginnen met de beste tenues. Zou Donar tegen Madrid …? Nee dat is flauw natuurlijk. Dat verdient in ieder geval onze bewondering.

 
(Meer moois: jerseys)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.