CP3 by Basketball Totaal

Uitdaging

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Ik was altijd al gek op lijstjes, en tijdens deze crisis ben ik dat des te meer. Een basketbalvriend, wiens enthousiasme aanstekelijk is, postte een uitdaging op Facebook.

Aangezien niemand mij heeft uitgedaagd voor mijn versie (ik ben niet bitter), geef ik hier maar mijn lijstje van favoriete spelers van elke NBA franchise.

Ik heb nog wel even geïnformeerd of ik ook spelers uit de ABA-tijd mocht meenemen, en gelukkig mag dat. Geeft een completer beeld en we kunnen even terugdenken aan die funky tenues.

Ik begin maar gewoon en we zien wel waar we uitkomen.

Raptors: Kawhi

Celtics: Bird (dat betekent dat ik de grootste winaar aller tijden, Bill Russell, niet kan kiezen. Helaas, maar ik keek zo graag naar Bird)

Sixers: Moses Malone* (die moest ergens op mijn lijst. Er zijn spelers geweest die meer rebounds pakten, maar niemand leefde daar zo voor als Mo. Zijn arsenaal aan post moves was eveneens indrukwekkend, en volkomen spontaan aangezien hij nooit naar college ging. Wat ik voor de meesten een nadeel vind, alleen niet voor deze natuurkracht)

Nets: Doc* (vandaar mijn ABA-vraag, want mijn favoriete basketballer aller tijden (hoewel niet de allerbeste) moest zeker hier worden genoemd. Julius Erving bracht jaren door in de ABA en was daar niet normaal goed. Toen hij naar de NBA ging was er al wat sleet. Toch was hij ook daar fantastisch, al waren in zijn eerste jaren in Philly die teams belachelijk slecht samengesteld. Een beetje als Parker in ’80-’81, veel te veel alfamannetjes, veel te veel van hetzelfde. Gek genoeg was Doc redelijk bescheiden, en liet hij veel aan anderen over. Maar in zijn prime was hij een-tegen-een nauwelijks af te stoppen (op sociale media stond ook laatst de vraag: wie zou je 1×1 laten spelen tegen MJ? Absoluut young Doc). Hij was geen begenadigd schutter – tot opluchting van zijn opponenten – maar het aantal wedstrijden dat hij naar zijn hand heeft gezet, is niet te tellen. Hij schepte er een duivels genoegen in om de centers van die tijd ‘op een poster te zetten’. Jabbar, Walton, Parish, Gilmore, ze zijn allemaal geslachtofferd. En elke keer liep Julius terug of het de normaalste zaak van de wereld was. Nooit een overdreven reactie van deze gentleman)

Knicks: Walt ‘Clyde’ Frazier

Bucks: Kareem (ik ga het toch zeggen: de beste center aller tijden)

Pacers: Smits

Bulls: Jordan (GOAT, alleen was zijn uitverkiezing tot beste collegespeler aller tijden laatst ridicuul. Ooit naar de carrrières gekeken van pakweg Kareem of Walton?)

Pistons: Isiah* (beste ‘kleine’ guard ooit)

Cavs: LeBron

Heat: Wade

Magic: Shaq

Wiz/Bullets: Wes Unseld (een center van 2.01 meter in de tijd van de grote centers, maar hij was even breed als lang. Zette screens die botten versplinterden. Rookie of the year en MVP in hetzelfde seizoen, kampioen met Washington in 1978 (Finals MVP). YouTube suggereert tegenwoordig bizar veel games uit de periode 1977-1981, maar dat is erg prettig. Kijk het ook en zie hoe goed het toen allemaal al was. Wij denken dat het tempo nu hoger ligt. Zeker niet. En de baskettorens waren mooier)

Hornets: Glen Rice

Hawks: ‘Nique

Nuggets: Bobby Jones* (met respect voor David ‘Skywalker’ Thompson. Maar Jones was geweldig, vooral in dienst van Philly. Ideale zesde man daar, totaal niet veeleisend maar produceerde behoorlijk. Uitstekende verdediger met het uiterlijk van een slungelige dominee. Maar hoewel een lelieblanke bengel, een enorme in-game dunker die een keer per wedstrijd iedereen de schellen van de ogen deed vallen)

Jazz: Stockton (dit vind ik de lastigste. Stockton en Malone waren samen goed, maar hebben precies nul kampioensringen daarmee gewonnen. Pete Maravich was goed in de tijd dat ze in de Big Easy speelden, alleen was dat ook meer stijl dan inhoud. Adrian Dantley was een superscorer die het ook nooit waarmaakte als het op winnen aankwam. Stockton dan maar, omdat hij zo’n fijne passer was)

Thunder: Durant (voor een keer maak ik een uitzondering voor de moderne tijd, want KD kan werkelijk alles. Eigenlijk wilde ik onze (verre) landgenoot Jack Sikma kiezen, die als center van Seattle in 1979 kampioen werd. Onverdedigbare step-back turnaround. En  een permanentje. Waarom kies ik hem eigenlijk niet?)

Blazers: Walton (met afstand. In aanleg ook een van de beste centers ooit, alleen brak zijn voet al als hij er alleen maar aan dacht. De paar jaar die hij relatief blessurevrij doorbracht, waren een lust voor het oog van elke liefhebber)

Wolves: Garnett

Lakers: Magic (beste PG ooit. In die documentaires die Fox laatst uitzond – waarvoor veel dank – was nog maar eens te zien hoe belachelijk goed hij was)

Clippers: Nater (wij hebben ooit de toprebounder uit de NBA voortgebracht, en dat kan de rest van Europa ons niet nazeggen)

Kings: Webber

Suns: Barkley* (mijn op een na favoriete speler)

Warriors: Wilt

Rockets: Hakeem

Mavs: Dirk

Grizzlies: Zach Randolph (maar who cares)

Pelicans: Chris Paul

Spurs: Tim Duncan (en dus komt Ice* niet voor in mijn lijstje. Om de ‘Sports Guy’ te kwooten: I will now light myself on fire. Maar Timmy was de beste speler van de laatste echte Dynasty en bovendien een van de beste ‘bigs’ aller tijden. Sorry, Ice. Wat mij betreft heb je wel nog steeds de recordscore in een kwart, qua gescoorde baskets)

(*= live zien spelen. Nater wel gezien, maar dan als coach)

Heerlijk die lijstjes. En ik haat ze, want ze nodigen uit tot zo veel second-guessing. Wel bedankt, Bas, voor een leuke gedachte-oefening.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.