CP3 by Basketball Totaal

Uit het AD…
Dames basketbalteam naar strafkamp

Een onwaarschijnlijk verhaal uit het Chinese vrouwenbasketbal haalt deze dagen de internationale spotlights. Het volledige team van Heilongjiang is naar een militair strafkamp gestuurd nadat de vrouwen een hoogst dubieuze beslissing van de scheidsrechter aanvochten en weigerden verder te spelen.

De Franse international Isabelle Yacoubou, die aan de sanctie ontsnapte, komt met het waanzinnige verhaal naar buiten in haar blog op de Huffington Post.
De feiten deden zich voor in de slotfase van de competitiewedstrijd van Heilongjiang tegen Bayi, de club van het Chinese leger. Heilongjiang stond twee punten voor, met nog 0,6 seconden op de klok. ,,Op dat moment kreeg de tegenpartij de bal toegespeeld, controleerde die en trof raak”, zegt Yacoubou. ,,De scheidsrechter keurde het goed, zodat er verlengingen aan te pas moesten komen. Alléén, het was onmogelijk dat die ultieme gelijkmaker van Bayi binnen de resterende 0,6 seconden was gerealiseerd.”

Protest
Yacoubou en haar ploegmaats waren het niet eens met de beslissing van de leidsman. ,,We protesteerden heftig, maar de scheidsrechters hadden daar geen oren naar”, gaat de Française verder. ,,Ze verloren hun geduld en stelden ons voor de keuze: de verlenging spelen of opgeven. We besloten om voor de laatste optie te gaan. We stapten van het veld en gingen naar de kleedkamer.” France's Yacoubou reacts during game against Brazil at their women's Group B basketball match at the London 2012 Olympic Games in the Basketball arena

Ingrijpen
Een beslissing die het team van Heilongjiang zich zou beklagen. De Chinese basketbond boog zich over de incidenten en die besloot in te grijpen. Heilongjiang werd uit competitie gezet voor de rest van het seizoen. De coach van het team werd voor twee jaar geschorst. ,,Maar de hardste maatregel moet nog komen”, aldus Yacoubou. ,,Mijn teamgenoten werden voor onbepaalde tijd naar een militair strafkamp gestuurd. Onwaarschijnlijk maar waar. We lieten de basketbond zelfs de beelden zien van de feiten, maar niets hielp om ze van hun ongelijk te overtuigen. Gelukkig kon ik als buitenlander aan de strafmaatregel ontsnappen. Ik kreeg net de tijd om mijn koffers te pakken en naar Europa terug te vliegen.”

Daar vond Yacoubou, die in Londen in 2012 met Frankrijk vice-olympisch kampioen werd, gelukkig snel opnieuw onderdak. De 28-jarige Française werkt het seizoen af bij het Italiaanse Schio.

Bron http://www.ad.nl.

een reactie

  1. Inderdaad heel bijzonder dat een niet Chinese speelster haar straf zo makkelijk ontloopt.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.