CP3 by Basketball Totaal

Uit de Pers: Donar – ZZ Leiden

Uiteraard wordt er veel geschreven over de halve finale tussen ZZ Leiden en Donar. Beide sites hebben een prachtig verslag gemaakt van de vierde wedstrijd in de serie.

Van ZZ Leiden site:

Zorg en Zekerheid Leiden zal van ver moeten komen. In Groningen verloor de ploeg ook de vierde wedstrijd tegen Donar: 71-60. Zorg en Zekerheid Leiden moet nu drie partijen op rij zien te winnen.

Na wedstrijden tegen Donar volgt telkens een persconferentie. Zaterdagavond na de wedstrijd zat alleen Erik Braal, de winnende coach van Donar, aan tafel. Pas na enige tijd verscheen Eddy Casteels ten tonele. De Leidse oefenmeester verontschuldigde zich. “Ik was eerst even bij de jongens. Voor ons is wedstrijd vijf nu al begonnen. We stappen straks de bus in en gaan maandag aan het werk.”

Dat is zeker nodig, want door het verlies staat Zorg en Zekerheid Leiden met 3-1 achter tegen Donar, een herhaling van de halve finales van afgelopen seizoen. Als Zorg en Zekerheid Leiden komende dinsdag weet te winnen, dan volgt donderdag de laatste kans om in Groningen van Donar te winnen, want dat is bittere noodzaak. Om even aan te geven hoe moeilijk het is om een 3-1 achterstand nog om te draaien in het winnen van de serie. In Nederland is dat pas één keer gelukt. In 1999 Ricoh Astronauts, dat het thuisvoordeel had verworven, in de finale met 3-1 achter tegen Hans Verkerk Keukens Den Helder. De Amsterdammers presteerden het voor het eerst (en laatst) in de Nederlandse historie om de serie alsnog met 4-3 te winnen, zo wist basketbalarchivaris Jacob Bergsma te vertellen.

Wil Zorg en Zekerheid Leiden dit bereiken, dan zal er toch uit een ander vaatje getapt moeten worden. Of liever gezegd: alle spelers moeten zich terdege bewust zijn dat het hun laatste kans is om nog wat van dit seizoen te maken en alle schroom van zich afwerpen. Ook verdedigend zal er een en ander moeten veranderen. Opnieuw was de driepunter voor Donar het wapen naar succes. De Groningse ploeg verzilverde in de zevenhonderstde play-offwedstrijd in de historie van het Nederlandse basketbal tien driepuntspogingen, waar Zorg en Zekerheid Leiden niet verder kwam dan twee driepunters van Worthy de Jong (als team werden veertien pogingen ondernomen). Dat Zorg en Zekerheid Leiden een beter schotpercentage had over de hele wedstrijd wordt teniet gedaan door het aantal rake driepunters.

In de eerste periode pakte Donar al snel een voorsprong die na een driepunter van Ross Bekkering zes punten bedroeg. De Jong sloot de periode af met een driepunter om de schade te beperken tot 17-14. De Jong zette met een score plus bonus Zorg en Zekerheid Leiden aan het begin van de tweede periode weer naast Donar. Een onsportieve fout van Rogier Jansen leverde Donar een rake vrije worp (Jason Dourisseau) en een score uit de aanvallende rebound (Chase Fieler) op. Donar liep weer weg en kwam met 31-23 voor te staan. Twee scores van Jeroen van der List en een tweetal vrije worpen van De Jong zorgden voor een ruststand van 31-29.

Zorg en Zekerheid kende een goede start aan het begin van het tweede kwart. De Jong zorgde met vier punten op rij voor een 31-33 voorsprong. Marquise Simmons antwoordde na een score met bonus van Bekkering voor 34-35, maar daarna kreeg Donar weer de overhand. Dat had mede te maken met het slechte schieten van de vrije worplijn door de Leidse spelers. Mohamed Kherrazi schoot 1 uit 2, Van der List miste beide pogingen, waarna Simmons ook met 1 uit 2 doorkwam. Bij Donar was in deze fase Chase Fieler niet te stoppen. De Amerikaan scoorde acht punten op rij en sleepte zijn ploeg er doorheen in dit kwart, zo stelde Braal na afloop. Door een score van Thomas Koenis eindigde het derde kwart in 49-45 voor Donar. Hier liet Zorg en Zekerheid Leiden toch een paar kansen liggen.

In het vierde kwart was het na twee minuten wel beslist. Na een driepunter van Bekkering belandde een pass van Jansen pardoes in de handen van Lance Jeter die met een dunk voor 56-47 zorgde. Zorg en Zekerheid Leiden koos vervolgens voor een zone, maar kreeg vervolgens drie driepunters om de oren. Vooral de laatste driepunter van Bekkering was pijnlijk, omdat de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden meer met een beslissing van de arbitrage bezig waren en niet stonden op te letten toen de bal in het spel werd gebracht; een beeld dat zich overigens vaker voordeed in de tweede helft. Het einde van de wedstrijd kwam bij 71-60.

Zorg en Zekerheid Leiden zal nu drie wedstrijden op rij van Donar moeten winnen om de finale alsnog te halen. Zoals Casteels al stelde, hij en zijn manschappen zijn nu al bezig met de vijfde wedstrijd aankomende dinsdag. “Het is nog niet over. Het staat 3-1, de serie is pas beslist als een ploeg vier wedstrijden heeft gewonnen.”

Van Donar site:

In een zinderende atmosfeer heeft Donar ook wedstrijd 4 in de halve finales van de play-offs gewonnen. In de Martiniplaza werd Leiden met 71-60 verslagen. De stand is daardoor 3-1 in het voordeel van Donar, dat nu nog 1 overwinning nodig heeft om zich te plaatsten voor de finale.

Evenals de vorige drie edities stond ook deze wedstrijd weer vol van spanning. Het Donarpubliek wordt wel eens uitgemaakt voor ‘bioscooppubliek’, maar wie dat zegt heeft nog nooit een play-off wedstrijd meegemaakt in Groningen, want het publiek stond vanaf de eerste minuut achter het team en liet zich luidkeels horen. Zowel op de tribunes als op het veld was het een echte play-off game. Op het veld werd met hoge intensiteit en veel agressie gespeeld. Leiden vocht voor wat het waard was, maar vanavond was dat niet genoeg tegen een Donar dat, gedragen door het thuispubliek, gewoon het betere team was. In een kolkende en hete Martiniplaza nam Donar al snel een voorsprong maar tot aan het laatste kwart wist de thuisploeg nooit echt afstand te nemen. Waar Leiden het (alweer) vooral van Worthy de Jong moest hebben speelde Donar weer echt als een team en liet het af en toe vloeiende aanvallen zien.

Het breekpunt van de wedstrijd viel aan het einde van het derde kwart. Chase Fieler, tot dan toe nog niet bijzonder opvallend aanwezig, kwam bij een stand van in het veld en in de volgende minuten was het Fielertime! Met vier achtereenvolgende scores van zijn hand kwam het momentum bij Donar te liggen en werd een klein gaatje van 6 punten geslagen. In het laatste kwart werd het definitieve gat geslagen door driepunters van Ross Bekkering en Lance Jeter die de temperatuur van de zaal overgenomen had en zo ‘hot’ was dat al zijn schoten, hoe moeilijk ook, raak vielen. Het restant van de wedstrijd was een formaliteit. Leiden drong nog even aan maar moest toezien hoe ook dit keer de winst naar Donar ging.

Met een stand van 3-1 in het voordeel van Donar hebben de Groningers nog één overwinning nodig om zich definitief te plaatsten voor de finale. De eerstvolgende kans daarvoor is aanstaande dinsdag, wanneer wedstrijd 5 in Leiden wordt gespeeld. Wordt deze wedstrijd verloren dan volgen er nog twee kansen: donderdag in Groningen en zaterdag in Leiden. Donar staat dus op matchpoint maar, zoals de Leidse coach Eddy Casteels terecht zei: ” it’s not over yet”. Die boodschap zal ook de Groninger coach aan zijn spelers overbrengen…

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.