CP3 by Basketball Totaal

Uit de oude doos: Een terugblik op het WK 2012

oude_doos Het is alweer even geleden, maar de groep die in 2012 voor Oranje op het WK u17 in Amsterdam speelde, gaat dit jaar naar het Wku19. Daarom in zeven edities een terugblik op het toernooi dat voor veel mensen een nare nasmaak heeft door de financiele konsekwenties. Bij ons op de redactie heerst toch vooral het gevoel ‘Wij waren erbij’

Vrijdag 17 augustus begon het toernooi met het treffen tussen Belgie en Mali. Kort nadat Kyara Linskens de eerste sprongbal van het toernooi won van de Malinese center Awa Keita zette de Belgische guard Margo de Korte met een drietje de scorer aan het werk. Belgie liep uit naar 0-12 voordat Awa Keita iets terug kon doen voor Mali. Na tien minuten was het 13-21 en was het duidelijk dat Belgie een makkelijke overwinning ging behalen. Halverwege was het 21-47 en alleen in het derde kwart (16-19) deed Mali serieus mee. De eindstand was 45-81 Meriam Maiga had 14 punten voor Mali en kreeg steun van Asaita Fomba met 12 pnt en 8 rebounds met 6 steals. Center Keita tekende voor 5 punten en 7 rebounds na een opvallende 1 op 7 van de lijn en 2 op 10 uit het veld. Belgie kreeg 25 punten van Hind Abdelkader , die ook 7 rebounds en 5 assists had. Celine Lemmens was de enige andere Belgische in dubbele cijfers met 11 punten. Manon Grzesinski had 8 punten 11 rebounds in slechts 17 minuten.

Volle Zaal

Japan nam het daarna op tegen Brazilie terwijl de hal in Amsterdam langzaam voller werd. Japan had duidelijk het betere in de wedstrijd en nam snel in het tweede kwart afstand. Na 17-16 halverwege de eerste helft kwam de rust bij 47-37. Brazilie , aangevoerd door het dynamische duo Sangalli (23 pnt 5 rebounds) en Lucchini (10 pnt) kwam nog even terug, maar in de vierde periode liep Japan snel weg bij de Braziliaanse ploeg. Nakamura had 21 punten en 6 rebounds voor Japan terwijl Evelien Mawuli 15 punten en 12 rebounds liet aantekenen. Ook Nagai (18) Itani (11) en Yamada (11) scoorden in dubbele cijfers voor de winnaars terwijl naast Sangalli en Lucchini alleen Ribeiro voor Brazilie in dubbele cijfers uitkwam met 11 punten.

6. Tiana MANGAKAHIA (Australia)

Australie trad aan het begin van de middag aan tegen Spanje en nam Brutaal een voorsprong in de eerste helft. De formatie van de dynamische guards Tiana Mangakahia (10 pnt) en Vanessa Panousis (7 pnt) had na twintig boeiende minuten een voorsprong van 33-25 te pakken en dat hadden niet veel kenners voorspeld. Na rust kantelde de wedstrijd echter dramatisch. Pas na acht minuten in het kwart maakte Louise Brown weer een punt voor Australie, en de achterstand was nu 34-42. In het slotkwart kon Australie de wedstrijd niet meer kantelen en dus kwam Spanje met de schrik vrij: 49-65. Yaiza Rodriguez voerde Spanje aan met 19, terwijl Ariadna Pujol 11 punten en 10 rebounds had voor Spanje. Leticia Romero had 10 punten en 5 assists voor de winnaars die overigens speelden zonder de Vedette op de Vier Belen Arrojo.

Voordat Oranje het toernooi mocht openen kwamen Italie en Canada tegen elkaar in het veld. Italie had net een succesvolle campagne op de EK U16 meegemaakt met een finaleplek tegen Spanje, en opende sterker dan de Canadese ploeg. Met de Nederlandse referee Antio Sinterniklaas als referee op het veld namen de Azurri een vroege voorsprong die Canada niet meer goed wist te maken. Via 35-30 bij rust liep Italie in het derde kwart uit naar 53-37 waarna de zege niet meer in gevaar kwam. De Canadese guard Nurse had 20 punten terwijl center Saisha Grant-Allen 5 punten combineerde met 12 rebounds. Voor Italie had Antonia Peresson 18 punten, voor Elisa Penna met 16 en Martina Kacerik met 15.

10. Lisanne DE JONGE (Netherlands)

De tribunes in de Sporthallen Zuid waren inmiddels Oranje gekleurd en aardig volgelopen voor de opening van de meiden van Meindert van Veen die de wedstrijd tegen het sterk ingeschatte Turkije goed begonnen. De Turkse guard Akbas werd sterk verdedigd door Oranje dat via Isabella Slim (21 punten) goed scoorde en de center Hulya Coklar (22 pnt 14 rebounds) goed tegenwicht bood via Brit Zappeij (13 pnt 7 rebounds) en Emese Hof (10 pnt en 8 rebounds). Na een ruststand van 37-27 in Oranje voordeel kwam Turkije na rust een beetje beter in de wedstrijd. Een driepunter van Akbas op net in het laatste kwart bracht de stand op 49-50 en het werd superspannend. Twee vrije worpen van Laura Cornelius gaven Oranje weer ruimte naar 49-52 en toen Lisanne de Jonge een steal pakte en Laura Cornelius daarna weer twee punten maakte was het gat weer vijf punten. Het brak de hoop van Turkije dat uiteindelijk met 60-67 verloor van de thuisploeg.
Hulya Coklar had 22 pnt 14 rebounds en 4 assists voor de Turken, terwijl Akbas er 19 had. Bij Oranje was Isabella Slim met 21 punten de succesvolste. Brit Zappeij had 13 punten en 7 rebounds. Emese Hof had 10 punten en 8 rebounds en Lisanne de Jonge tekende voor 10 punten.

Demonstratie Team USA
Na de thriller die de opening van Oranje bracht sloten Amerika en Korea de eerste dag af. Het werd een opmerkelijke demonstratie van verschillende speelstijlen. Amerika, met een imponerende Rebecca Greenwell aan het roer, speelde volledig op de fastbreak en deed dat prima. Grappig genoeg schoot Korea bizar veel drietjes raak waardoor het na tien intense minuten 30-37 was , en de koek was nog niet op, want Amerika bleef gas geven in de tweede periode, zag verschillende speelsters hard op weg naar dubbele cijfers maar kreeg steeds maar weer drietjes op de oren van Korea dat er uiteindelijk 14 raak zou schieten in deze eerste wedstrijd. De ruststand kwam uit op 49-70 en daarmee was Amerika hard op weg om een recordscore op het WK neer te zetten. Na de rust zakte het tempo iets. Korea schoot ook iets minder drietjes raak, maar bleef verzorgd en slim basketballen, terwijl Amerika bleef rennen: 67-97 na dertig minuten en al snel in het laatste kwart kwamen de drie cijfers op het scorebord voor Amerika dat nog een keer gas gaf en uiteindelijk de tellers op 89-131 liet eindigen. Een klinkende overwinning, maar 89 punten tegen was misschien wel een teken van Amerikaanse zwakte. Natuurlijk bleven ze de grote favorieten voor het goud, maar zou er een stunt te realiseren zijn?
Kim tekende voor 18 punten in 20 minuten voor Korea (6 op 11 drietjes) , en was daarmee een van de vijf in dubbele cijfers. An had er 11, terwijl Shin, Lee en Park er 10 hadden. Voor Amerika had Rebecca Greenwell er 23 met 7 rebounds en 7 assists, terwijl Brianna Turner in 16 minuten tekende voor 20 punten en 10 rebounds! Russell had 17 punten in 18 minuten, Reimer 15 punten en 10 rebounds in 21 minuten terwijl Davis 12 punten had, net als Diamond DeShields, terwijl beiden niet meer speelden dan 20 minuten in deze bijzondere wedstrijd.

Het feest was begonnen, en er zouden nog hele boeiende dagen volgen met spectaculaire wedstrijden!

Foto’s: Fiba.com

Bron: http://www.hoopsjunk.wordpress.com

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.