CP3 by Basketball Totaal

U20 mannen verliezen na overtime van Ierland

coen-stolk_MU20_CL-_M7GqH0WorKP2VBy3UQ

Op het b-EK in Griekenland heeft de ploeg van coach Steenmetz een knappe inhaalrace in Q4 niet kunnen bekronen met een winst na verlenging. Het schotvaardigere Ierland was na 5 extra minuten met 64-58 verdiend winnaar.

(Hieronder: verslag door iBasketball; verslag Aart Dekker: via NBB)

In een wedstrijd die ontsierd werd door veel turnovers (24 voor NL, waaronder 15x een Ierse steal) en veel p’s (52) en dus veel vrije worpen (57), kwam Oranje na de rust goed uit de startblokken. Diverse drives werden met succes verzilverd, en reboundend was de MU20 heer en meester. Er ontstond een voorsprong van 7 punten, die even zo snel weer teniet werd gedaan. De Ieren kwamen dit maal 7 punten voor: een omwenteling van maar liefst 14 punten in Q3.
In het vierde kwart was het constant spannend. De Oranjemannen haakten knap aan, en wisten in de laatste momenten van het kwart langszij te komen. In de laatste 10 seconden bij de stand van 51-51 had NL een uitgelezen kans om de wedstrijd in regulation te winnen, met balbezit aan de baseline onder de Ierse basket. Die play mislukte echter, en in de verlenging lukte vrijwel niets meer. Ierland trok direct het initiatief naar zich toe, dankzij twee knappe driepunters. Omdat beide teams al in Q4 op 5 teamfouten stonden, ging het vrije worpenspel onverminderd door. Liem (7-8) en Stolk (4-4) maakten op dat punt indruk, echter daar stond de 0-2 van Austin en de 4-10 van Butter tegenover. Als team kreeg NL 9 vw meer dan Ierland; het maakte er echter slechts 3 meer (20-17).

Nederland pakte maar liefst 20 knappe aanvalsrebounds; het stond er echter net zo hard 17 toe aan de Ieren, die hun basketballopleiding de laatste jaren heel aardig op orde hebben, hetgeen onder andere blijkt uit regelmatige overwinningen tegen de Britse aartsrivaal, die overigens in deze zelfde poule speelt.

Naast het balverlies, deed ook de Ierse driepunter NL de das om. De groenhemden maakten er 7, tegen slechts 4 voor NL. Beide teams deden dat tegen circa 25%.

Individueel maakte bij NL opnieuw Joey Liem indruk. Hij heeft een goede fysiek, kan finishend naar de ring gaan, en maakt zijn VW. Hij eindigde de wedstrijd met 14p, 10r, 2 steals. In zijn maar liefst 41 minuten kwam hij vandaag tot een matig 3-12 schot. Enkel Bieshaar liet een fraai FG% zien, met 3-3. Verder was het moeilijk om zuiver te zijn; als team schoot NL slechts 17-62 voor 27%. De Ieren deden het maar net iets minder slecht: 20-68 voor 29%.

Opvallend is verder de -16 voor Coen Stolk in 18 minuten, tegenover de +11 voor Jan Driessen. De speler van ZZ Leiden, die samen met Freek Vos (vandaag 9p, 13r, 1 block) toch de meest ervaren man is, moet zich in dit team nadrukkelijker manifesteren. Driessen is een uitstekende teamspeler en verdediger, maar dit team heeft ook scores nodig, en dan zijn 4 FGA in 21 minuten toch echt te mager voor de man uit Noordwijk.

Een andere achillieshiel bleek vandaag het vloeiende teamspel: 4 assists in 45 minuten geeft aan, dat de mannen moeite hadden om elkaar succesvol in stelling te brengen. Bij de Ieren ging de bal wat vlotter en vooral gevarieerder rond, ook naar buiten voor af en toe een bom, hetgeen 10 assists voor de winnaar opleverde.

Al met al een duur verlies voor Oranje, tegen een Ierland dat nog zonder winst (0-2) was. In de groep lijken de Britten en de sterke Grieken de top-2 te blijven vormen. NL had steviger op plek 3 kunnen blijven, met een winst vandaag. Toch is die plek nog steeds haalbaar! Albanië mag geen probleem vormen, en tegen GB zit er wellicht een stunt in.

De sneltrein die “EK” heet, dendert onverminderd voort voor de selectie van Steenmetz. Morgen wel een rustdag, en dan dinsdag (15:30 uur) de clash met Groot-Brittannië.

De stats van NL – Ierland vindt u hier.

Op de foto van FIBA.com: Coen Stolk.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.