CP3 by Basketball Totaal

Twee finales voor MU16 om zich in A-poule EK te handhaven

De rustdag van morgen zal voor de Orange Lions MU16 geen moment te vroeg komen. Na de ruime nederlaag (45-80) vanmiddag tegen Italië zal er een plan gesmeed moeten worden, om het behoud van de A-poule-status veilig te stellen.

Om dat te doen, is alleen een dubbele winst (op vrijdag en zaterdag) voldoende. Een stevige opgave, gezien de moeite die Oranje aanvallend heeft. De trend die we gisteren na Nederland-Litouwen schetsten, zette zich vanmiddag door: de schotpercentages laten zien dat het A-niveau voor Oranje een zware kluif is. Het puntentotaal van 45 was het laagste van de vijf wedstrijden tot dusver, en met 22% schot (en 49% voor de Italiaanse tegenstander) is duidelijk dat Nederland geen moment aanspraak op de overwinning kon maken. Alleen Jaron Held haalde (11p.) de dubbele cijfers, wat eigenlijk een wonder is, gezien zijn 1-11 schot, dat hij goed aanvulde met 9-12 VW. Dat zijn teammates van de andere 10 VW er 7 niet benutten, was spijtig.

Slechts drie Oranjemannen wisten meer dan 1 FG raak te mikken: Milan Bosch en Yannick Kraag, twee vijtienjarigen, en center Freek Wijnands. Alle drie schoten ze drie maal raak.
Tot op zekere hoogte wist Nederland het lage schotprecentage enigszins op te lossen door maar liefst 18 aanvallende rebounds te pakken (tegen 9 voor de Italianen). Sowieso is de rebound één van de sterkere punten van dit Oranje. Vandaag was het Dave Verschoor die zich onderscheidde, met 5 aanvallende rebounds in ruim 15 minuten.

Zoals gisteren al voorspeld was Sasha Grant (foto) ook nu weer de grote man bij de Azzurri. Hij explodeerde voor maar liefst 32p (12-19 schot, 4-8 3p) ondanks dat hij 7 van zijn 11 VW liet liggen. Zijn enige teammate die ook in de dubbele cijers kwam, was Vittorio Bartoli (12p.), hetgeen ook meteen verklaart waarom Italië niet voor de plekken 1 t/m 8 meedoet; de ploeg is niet breed genoeg.

Lichtpunt bij de Lions is de terugkeer van Sam Vianen, die tegen Italië ruim 17 minuten inzetbaar was. Hij kan de aanvallende malaise nog niet eigenhandig doorbreken, maar zijn 0-9 schot zal voor een deel te wijten zijn aan ‘roest’ uit de periode dat hij geblesseerd moest toekijken.

De volgende, en cruciale, wedstrijd van Oranje is vrijdag om 13:45. Als Nederland vrijdag weet te winnen, wacht zaterdag (om 16:00) weer een finale. Want alleen als beide wedstrijden door Oranje gewonnen worden, mag in 2019 weer op A-niveau gespeeld worden. Bij verlies op vrijdag wacht zaterdag enkel de wedstrijd (11u30 al) om de laatste plaats te ontlopen.
EDIT: het is inmiddels duidelijk, welke tegenstander FIBA bedoelde met ‘Loser Game 35’: Nederland speelt vrijdag om 13u45 tegen Slovenië, dat met slechts twee puntjes van Duitsland verloor. Geen al te gunstige match-up voor Oranje, want bij Slovenië speelt een van de beste spelers van het toernooi, Alen Malovcic. De forward is de 2e scorer (18.6ppg) en 7e rebounder (7.8rpg) van het hele toernooi. Tegen Duitsland noteerde hij maar liefst 30 punten, aangevuld met 9r.

De andere teams die voor de laatste vier plaatsen strijden (naast dus Nederland en Slovenië) zijn Georgië en Montenegro.

Een prachtige wedstrijd voor de plaatsen 1 t/m 8 was vandaag Kroatië – Litouwen. Dankzij een sterk derde kwart wisten de Kroaten de leiding te pakken. Ondanks dat Paponja op het einde beide VW miste, wist Kroatië de nipte 78-80 voorsprong vast te houden, doordat de Litouwse uitblinker Tubelis (houd die naam in de gaten! … vandaag 22p en 17r ! plus 3st en 4b) de mogelijk-gelijkmakende lay-up niet wist te maken.

De lange Tisma (we vergeleken hem eerder en voorbarig met Toni Kukoc) leidde Kroatië met 25p, 8r en 3a. Zoon-Marciulionis maakte 14p voor de verliezende Litouwers en pakte 7 (!) steals; zoon-Perasovic speelde alle 40 min. bij Kroatië en vulde die in met 20p, 7r, 3a. Ook Roko Prkacin kwam aan 20p (plus 11r) bij de Kroaten en ook hij komt uit een echte basketballfamilie.

Hiermee gaat Kroatië dus door naar de halve finale op vrijdag. Ook Turkije presteerde dat, door met 29 van Letland te winnen. De andere twee halve-finalisten gaan komen uit de clashes Griekenland – Spanje en Servië – Frankrijk. De Spanjaarden en de Fransen zijn vooraf de favorieten.

Foto: FIBA.basketball

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.