CP3 by Basketball Totaal

TT en LBJ leiden Cavs naar Game 7; Curry ejected

Na de zeer knappe uitoverwinning in wedstrijd 5, hebben de Cleveland Cavaliers opnieuw de verdedigend kampioen Golden State van het veld geveegd.

In een wedstrijd die zelfs minder close was dan de 115-101 uitslag doet vermoeden, leidden de mannen uit Ohio van begin tot eind. Hoogtepunt waren de maar liefst 41 punten van captain LeBron James. Ook in de voorgaande wedstrijd maakte hij er 41, waarmee hij de eerste speler sinds Shaq in 2000 (Lakers-Pacers) werd, die in 2 achtereenvolgende NBA Finalswedstrijden 40 punten of meer maakte. Ene Jordan deed het overigens in 1993.
James kwam ook weer akelig dicht in de buurt van een triple double, dankzij 8 rebounds en 11 assists. Een flink deel van die 11 aangevers kwam terecht in de handen van de door de lucht zwevende Canadees Tristan Thompson. TT, de man van 80 miljoen, dunkte diverse alley-oop passes door, en kwam in totaal aan 15 punten en maar liefst 16 belangrijke rebounds.

Kevin Love was opnieuw vrijwel onzichtbaar, mede vanwege de 3 p’s die hij in even zovele minuten speeltijd verzamelde. Bij de Cavs waren er opvallende invalbeurten voor Dahntay Jones (vrijwel het hele seizoen in de NBA D-League spelend!) die in 5 minuutjes 5 punten maakte; veteraan Richard Jefferson speelde weer nuttig op de plek van Kevin Love die dus in foutenlast zat en maar 12 minuten speelde; en een andere veteraan, Mo Williams, pakte 4 puntjes mee in 6 minuten. Iman Shumpert blijft tegenvallen in de serie. De Clevelandspeler kreeg maar liefst een -13 achter zijn naam, in dus een wedstrijd die zijn team met 14 punten won!

Cavs-starters Kyrie Irving (23p) en J.R. Smith (14p) leverden ook weer nette cijfers af.
James pakte ook nog eens 4 steals en 3 blocks mee, de laatste op de tweevoudig MVP Curry, die op de koop toe een paar uitdagende opmerkingen van King James meekreeg.

Dieptepunt voor Curry waren zijn 6 p’s. Niet alleen omdat dit hem in dit hele seizoen nog niet gebeurd was, en omdat hij de wedstrijd laat in het vierde kwart bij een kansloze achterstand moest verlaten, maar ook omdat hij na de 6e fout, die zeker dubieus was, zijn bitje tegen een Cavs-fan aangooide en ‘ejected’ werd. Hij moest dus direct naar de kleedkamer. Een schorsing is gelukkig niet aan de orde.

Curry maakte weliswaar 30 punten (6 drietjes), maar zijn lichaamstaal was er één van een ontmoedigde en gefrustreerde (geblesseerde??) speler. Als hij dit niet van zich af kan schudden, dan kan dat de Cavs wel eens de kans geven om zondag-op-maandagnacht het eerste team in de NBA-geschiedenis te worden, dat na 1-3 met 4-3 weet te winnen. Al 33 keer stond een serie op 1-3, maar in alle gevallen werd die achterstand niet meer goed gemaakt. Het is de 18e NBA-finale die een climactische Game 7 krijgt; in slechts 3 eerdere gevallen wist de uitploeg die ultieme wedstrijd te winnen.

Bij de Dubs (Golden State) was Draymond Green bij lange na niet zo dominant als hij het hele seizoen tot nog toe wel was. Na zijn schorsing die de Warriors wedstrijd 5 in eigen huis, en misschien zelfs de titel van dit jaar, kostte, kwam hij in game 6 tot slechts 8 puntjes. Wel pakte hij 10r en gaf hij 6a. Zijn gewoonlijke energie en positieve emotie leek echter net een tandje te laag te staan, om écht weerstand te kunnen bieden.

Harrison Barnes, Golden States startende forward, zit in een diepe (tijdelijke??) dip. Hij maakte geen enkel punt en schoot 0-8. Enkele jaren geleden nog, was hij dé man in de stad aan de baai bij de Stille Oceaan. Klay Thompson had best redelijke cijfers, maar zijn 25p kwamen wel ten koste van 3-10 driepunters en 4-7 vrije worpen. Lichtpunt in het spel van de mannen van Kerr en Walton waren de 14p van The Brazilian Blur, de eeuwig jeugdige Leandro Barbosa. De twee nette driepunters van de man-mountain Marreese Speights kwamen toen de wedstrijd al lang en breed gespeeld was. De Warriors missen nog steeds Andrew Bogut, die sinds game 5 met een kniekwetsuur kampt. De vaak geblesseerde Australiër was vanwege de match-ups geen sleutelspeler in deze serie, echter hij wordt wel degelijk gemist, onder andere vanwege zijn kwaliteiten om de paint en de ring te bewaken, en gewoonweg af en toe eens voor andere situaties in aanval en verdediging te zorgen.

De Warriors braken het onbreekbaar geachte record van de Bulls, door niet 72 maar 73 van de 82 wedstrijden in het reguliere seizoen te winnen, waarvan 39-2 in eigen huis. De ploeg kwam zelf tegen OKC zeer knap terug van een 1-3 achterstand. Gaan de Cavs zondag al die mooie cijfers van de ploeg uit San Fran “in de poep rijden”, door wedstrijd 7 te winnen, en hun allereerste titel binnen te slepen? Het zou een enorme sensatie zijn, want ondanks de zeer matige wedstrijden 5 en 6 zijn de Warriors nog steeds favoriet. Cruciaal zal zijn:

– of Curry fit en trefzeker is
– of Green de defensie en de emotie van de Warriors kan opstuwen, en weer mee gaat scoren
– of Thompson dreigend genoeg is
– of Barnes scorend weet bij te gaan dragen
– en of Iguodala fit is: hij kampte in game 6 duidelijk met rugklachten

En aan Cavszijde:
– of men de goede verdediging kan volhouden, dat wil zeggen dat Curry en Klay samen niet veel meer dan een punt of 60 mogen scoren
– of men 4 kwarten lang als team kan blijven spelen: de bal moet vlot rond blijven gaan, en de vele passes van LBJ moeten in scores worden omgezet
– of men de iso’s en clear-outs voor LeBron kan beperken; zolang zijn schot valt, is er niet zo veel aan de hand, maar in een game 7 op vijandig terrein is dat een stuk minder waarschijnlijk
– en of LBJ voldoende scorende hulp zal krijgen: Irving zal groots moeten spelen, want de kans dat TT er weer 15 maakt in slechts 6 schotpogingen van het veld, is zeer gering; Kevin Love zal dus nu echt eindelijk eens moeten opstaan, en moeten zorgen dat hij verdedigend stand houdt, anders zal zijn coach hem weer snel naar de bank moeten halen

En van refszijde:
– gezien de vele goedkope p’s die de Warriors, en vooral MVP Curry, tegen kregen, valt het te verwachten dat de refs in game 7 zwaar in het voordeel van Golden State zullen fluiten
– dit is niet geheel onterecht, want in game 6 gingen vrijwel alle 50-50 calls naar de Cavs

iBasketball voorspelt, al met al, hoezeer wij het de Cavs en zeker ook LeBron gunnen:

Golden State wint game 7 en daarmee de tweede titel op rij, met 105-95.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.