CP3 by Basketball Totaal

TSP: Barkley bij Arsenio Hall, 1992

Charles Barkley, 1992

Hij had rond 1990 alle grote Amerikaanse sportmensen op bezoek. En nee, ik bedoel niet de President of de Paus, ik bedoel Arsenio Hall.

Nou is het aardig om bekende (sport)mensen in een talkshow te zetten, maar dan moeten ze ook iets te melden hebben. En dat te durven uiten. Durven? Hmmm … Sir Charles denkt daar geeneens aan. Of hij iets durft. Hij doet het gewoon. En denkt er dan pas over na. Of denkt er überhaupt nooit meer over na. En als hij er over na denkt, komt hij met pittige conclusies. Legt vaak de vinger precies op de zere plek. Gaat daarbij echte onderwerpen, zoals ras en politiek, niet uit de weg. In dat kader is het extra grappig, dat tijdens deze uitzending een man in het publiek zegt, fan van zowel Pat Buchanan, als Charles Barkley te zijn … Arsenio blijkt daar zo het zijne van te denken … Buchanan is zelfs voor Amerikaanse begrippen aan de rechtsige kant, en vooral stevig conservatief. En dan druk ik me … uhhhhh … conservatief uit.

In de vroege jaren 90, was er wijdverbreide hoop, dat topsporters ideale rolmodellen voor de jeugd waren. Voorop ging de onaantastbare, onfeilbare, onvoorwaardelijk onbesproken Michael Jeffrey Jordan. Iedere ouder wil toch een kind ‘like Mike’!?
Barkley dacht daar heel wat anders over, en hij kaart het aan in deze uitzending. Hij realiseert zich wel, dat het handig is als jeugdidolen het een beeeeeetje netjes houden (ja ja, Barkley zegt er zelfs achter te zijn, dat je niet naar een vervelende fan zou moeten spugen … vooral niet als die fan bukt, en je een klein meisje raakt), maar vooral: ouders en leraren, dat zijn de beste rolmodellen voor kinderen. Begeleiding, steun, en geborgenheid moeten van dichtbij huis komen, niet van een sportieve superheld op de beeldbuis.

We brengen u dit item onder onze vlag van “The Soul Presents” (TSP). Wat we daarmee bedoelen … tsja, het is een gevoel … berichten en beelden met een ziel … diep van binnen, passie, funk en blues, een ritme en een beat. Wat dat betreft, scoren Hall en Barkley allebei hoge cijfers. Hip, ad rem, een vlotte babbel, en de prestaties ‘to back it up’. Zeggen wat je doet EN doen wat je zegt.
Geniet u 8 minuten van twee toptalenten, die elkaar op een hoger niveau weten te brengen: Arsenio & Charles.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.