CP3 by Basketball Totaal

Trivia-vraag: laatste NEDERLANDSE topscorer ?

Serendipiteit. Van het één komt soms het ander. Zelfs tijdens het opnemen van iBasketball TV. Spontaan ontrolde zich de vraag: “Wie is de laatste Nederlandse topscorer (punten gemiddeld) van de mannen eredivisie?”

In de tussenstand staan Yannick Franke en Worthy de Jong bovenaan. Stel dat 1 van hen dat aan het einde van de reguliere competitie nog staat …! Maar wie is dan hun meest recente voorganger? En dan bedoelen we (no offense) een ‘echte’ Nederlander, geen zogenaamde Nederlandse Amerikaan. Plus, volgens de regels van de league, dat wil meestal zeggen: men moet een minimum aantal wedstrijden gespeeld hebben (wat dit jaar overigens een hoge klassering van [onze held] Tjoe de Paula in de weg staat).
Kunt u ons helpen? Maak een gratis account aan, log in, en reageer. Of stuur een mailtje naar [email protected], danwel een Tweetje: @Ibasketball

De juiste inzenders worden tijdens iBasketball TV #11 geëerd !

PS: inzenders met een achter- (of voor)naam eindigend op “ergsma” doen mee, buiten mededinging.

8 reacties

 1. Starwatchers

  Volgens mij is het antwoord Marcel Huijbens (seizoen 2003-2004)! En dan reken ik Brandon Woudstra dus niet mee;)

 2. Arie in 't Veld

  Emile Chang reageerde op YouTube:
  “Volgens de lijst op deze site (https://j-dus.com/topscorer-competitie-m/) is Marcel Huijbens de laatste Nederlander die topscorer werd. Laatste seizoen waarover een topscorer vermeld wordt is 2012/2013 maar volgens mij hebben we daarna geen Nederlander als topscorer gehad.”

  Heb gezocht via webarchive.org: afgelopen seizoen (2013-14) was Darius Theus topscorer, gevolgd door Josh(ua) Duinker en Patrick Richard.

 3. Arie in 't Veld

  Ik kom tot dezelfde conclusie: The man from Leiderdorp, Marcel Huijbens, was 11 jaar geleden topscorer. Gaat Franke of De Jong (of toch nog De Paula) hem opvolgen ?

 4. De vraag was toch…wie was de laatste nederlandse topscorer(punten gemiddeld)? Marcel Huijbens scoorde dat seizoen weliswaar de meeste punten, alleen het punten gemiddelde van Travis Reed was net even ietsje hoger!

 5. Arie in 't Veld

  Kijk Julius, scherp …! Dat gaan we nazoeken. En als dat zo is -want het gaat idd om ppg- wie was dán de laatste NL winnaar van dat klassement …!?!

 6. Starwatchers

  Ik heb nog wat research gedaan…;)

  De destijds door de FEB uitgegeven seizoengids 2004-2005 (met daarin de cijfers van het seizoen 2003-2004) vermeldt de volgende cijfers:
  – Huijbens 711 punten in 36 wedstrijden = 19,75 gemiddeld
  – Reed 709 punten in 36 wedstrijden = 19,69 gemiddeld.

  Julius stelt dat Huijbens de meeste punten scoorde, maar dat Reed gemiddeld meer punten scoorde. Ik vermoed dat hij de cijfers heeft gehaald uit de database van de NBB (https://db.basketball.nl/db/overzicht/spelersdossier.pl). Daar vind je namelijk de volgende cijfers:
  – Hujibens 711 punten in 36 wedstrijden = 19,75 gemiddeld
  – Reed 692 punten in 35 wedstrijden = 19,77 gemiddeld.

  Als je op die site doorklikt naar de (competitie)wedstrijden van Groningen, zie je dat de gegevens van één wedstrijd ontbreken, namelijk die van 13 april 2004, Solskin-MPC 81-75.

  Het is puur toeval (en mijn geluk) dat dit een wedstrijd tegen Weert betreft. Laat ik daar nu net alle verslagen van bewaren. Het verslag dat destijds op de basketballsitevannederland heeft gestaan vermeldt als topscorers van MPC: Mikalajunas 19, Reed 17 en Novak 11.

  Reed 17 dus.
  692 + 17 = 709.
  Over 36 wedstrijden een gemiddelde van 19,69.

  Mijn conclusie van dit alles is dan ook: de laatste Nederlandse topscorer is (toch) Marcel Huijbens!

  • Starwatchers heeft helemaal gelijk. Het is onverstandig om de NBB-archieven te raadplegen in dit soort gevallen, want die zijn op heel veel punten onjuist. Jacob Bergsma is de enige betrouwbare bron. Het gaat inderdaad om 711 om 709 punten in 36 wedstrijden en dat zijn ppg’s van 1975 om 1969. Huijbens is dus wel degelijk topscorer van Nederland in dat seizoen.
   Voor de fijnproevers nog een extra triviavraag en meteen het antwoord. Wie scoorde dat seizoen een nog hoger gemiddelde en waarom is hij dan geen topscorer? Antwoord: Thomas van den Vondel (Bergen op Zoom) scoorde 22.53 ppg, maar speelde slechts 13 wedstrijden en dat ligt ruim onder de vereiste 80 procent van de door het team gespeelde wedstrijden, de norm, die al jaren wordt aangehouden.

 7. Arie in 't Veld

  Wat een super reactie ! Zojuist ook nog basketballprofessor Jan van der Nat gesproken, die onderschrijft deze rekensom voor 100% ! Dus Marcel Huijbens, it is. Hartelijk dank aan alle meedenkers & inzenders.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.