CP3 by Basketball Totaal

Topper gewonnen door ZZ Leiden

ZZ Leiden en Donar maakten er een heerlijke wedstrijd van en uiteindelijk viel het dubbeltje de kant op naar de thuisploeg. ZZ Leiden won met 76-72 van de landskampioen.

Natuurlijk weten we dat het een regel is om een opzettelijke fout te fluiten in de laatste twee minuten van een wedstrijd voordat de bal is ingenomen, maar wat een belachelijke regel is dat eigenlijk. Het kostte Donar uiteindelijk de wedstrijd, want de opzettelijke fout zorgde ervoor dat Leiden het beslissende gaatje kon slaan.

En uiteraard was het niet te wijten aan de scheidsrechter de Vries, want de regel is nou eenmaal regel en met name Bill Clark zal nog wel eens gaan denken over zijn gemiste vrije worpen. De Amerikaan pakte wel 14 rebounds, maar speelde een matige wedstrijd. Aanvallend schoot hij nul op vijf driepunters en eindigde hij op zeven punten en zeven turnovers. Maar met name de drie gemiste vrije worpen in de laatste minuut waren cruciaal voor de Groningers.

Maar het publiek kreeg geen hoogstaande wedstrijd te zien, maar wel een met heel veel strijd en passie en dit zal in de play-offs niet anders zijn. Donar krijgt donderdag direct de kans op revanche in de halve finale van de beker. Daarin moet het een punt goedmaken op de Leidse ploeg.

Terug naar vanavond. Het lijkt een beetje een patroon te worden in de confrontaties tussen de twee ploegen. ZZ Leiden neemt in de eerste helft afstand en Groningen vecht zich de tweede helft terug in de wedstrijd. Zo dus ook vanavond. ZZ Leiden begon uitstekend aan de wedstrijd en nam direct een 7-0 voorsprong. Skelin moest direct in een time-out vluchten. Het sorteerde niet direct effect, want uitblinkers Worty de Jong en Rogier Jansen zorgde voor de 12-4 voorsprong. Donar vocht zich langzaam terug door scores van Wright en de teruggekeerde Bekkering. Na tien minuten was de stand 20-18 voor Leiden.

De tweede periode bleef Leiden het hoge tempo spelen en Donar deed vrolijk mee. Het werd een turnover festijn voor beide teams, want de teller stond al op 29 turnovers voor beide teams in de eerste helft.

Toch kon Leiden aanvallend meer een vuist maken in de tweede periode en via driepunters van Jansen en een uitstekend spelende De Jong werd de ruststand bepaald op 41-30.

Maar zoals zo vaak dit seizoen, zegt dat helemaal niets. De derde periode werd een nachtmerrie voor de thuisploeg. ZZ kon simpelweg de basket niet vinden en scoorde slechts vier punten in de eerste negen (9!) minuten. Donar kwam terug en ging erop en erover. Cunningham schoot de bezoekers op voorsprong (45-46) en door een verre driepunter van Wright werd het zelfs 45-49. Jansen brak de ban voor de thuisploeg en zodoende gingen de ploegen met een 51-53 (buzzerbeater Jeter) de laatste periode in.

Het publiek ging er nog even goed voor zitten of beter gezegd staan. Het was een orkaan van geluid in de 5mei hal, maar het deed de beide teams niets. Leiden leek het beslissende gat te hebben geslagen bij een 66-60 stand door een mooie baseline jumper van Van der List.

Maar Donar vocht zich weer terug. Een aanvallende rebound van Mark Sanchez en twee vrije worpen later was het ineens 66-64.

Clark zorgde zelfs voor een gelijke stand vanaf de vrije worplijn 66-66. Alles leek mogelijk met nog een minuut te gaan. Kherrazi maakte een rare keuze met een schot wat slechts lucht raakte. Maar Donar profiteerde niet, want Clark gooide nog maar eens een turnover.

Het kostte uiteindelijk de vijfde fout voor Bekkering, die een fout kreeg in de rebound. Willman profiteerde met twee gemaakte vrije worpen (68-66).

Er stonden nog 40 seconden op de klok. Clark had zijn zenuwen niet meer in bedwang en kon niet scoren vanaf de vrije worplijn en maakte tot overmaat van ramp ook nog een persoonlijke fout in de rebound tegen Cormier. Maar Cormier is ook geen zekerheid vanaf de lijn en ook hij scoorde tweemaal niet.

Lance Jeter ging direct snel naar de basket, maar kon niet scoren. Clark pakte wederom een aanvallende rebound en kreeg de fout mee. Ook nu schoot hij de eerste mis, maar scoorde hij wel de tweede voor 68-67 en nog 24 seconden op de klok.

Groningen koos ervoor om een fout te maken, maar het was duidelijk dat de ploeg niet wist welke spelers het beste op de lijn konden worden gezet. Er werd direct een fout gemaakt op Jansen, die de beste vrije worpschutter is van de competitie. Uiteraard maakte hij geen fout en zorgde voor een 70-67 voorsprong. Een slimme fout van de Jong zorgde ervoor dat Jeter geen driepunter kon schieten, maar hij kreeg slechts tweemaal. Uiteraard faalde hij ook niet 70-69.

Een full court press van Donar was noodzakelijk en toen kwam de beruchte onsportieve fout voor Wright. Regel is regel, maar je had waarschijnlijk niemand gehoord als er gewoon een normale fout gefloten had geworden. Nu was het eigenlijk einde wedstrijd en dat verdiende deze hoogstaande wedstrijd niet.

Uiteraard faalde Jansen wederom niet en zorgde voor het beslissende gat (72-69) en zijkant. Donar moest direct weer een fout maken en dat was helaas weer op de verkeerde speler. Willman was ook trefzeker voor 74-69. Jeter duwde er nog snel een driepunter in voor 74-72, maar wederom was het Willman die de eindstand definitief op de borden bracht.

Donar kwam niet meer tot een schot en hield het voor gezien. ZZ Leiden won de topper met 76-72 en loopt verder uit op Donar op de ranglijst. En dat kan cruciaal zijn in de play-offs want als Leiden als eerste eindigt ontloopt het Den Bosch en Groningen in de halve finales van de play-offs.

Topscorers Leiden:

De Jong 20 punten, Jansen 19, Willman 11.

Topscorers Donar:

Sanchez 18, Jeter 15, Wright 12.

 

2 reacties

  1. Wat een verschrikkelijk domme fout van Wright in de laatste 2 minuten van de wedstrijd. Je zou toch verwachten dat hij weet wat daarvan de consequentie zou zijn.

    Goed om te zien dat de hier en op gastenboek en vaak zo verguisde Nederlandse refs wél de ballen hebben op de call te maken ondank het feit dat deze beslissend kan zijn. Dit in tegenstelling tot de FIBA ref die deze lef niet had bij de wedstrijd van SPM in Rusland.

  2. Donar was fanatiek bezig met het verzamelen van turnovers en domme fouten. De verdediging was ook waardeloos. Op de chat van de livestream werd ook geklaagd over de scheidsrechter die de U gaf. Het was echter een terechte beslissing. Wright stond al binnen de driepuntslijn tijdens de vrije worp. Vervolgens ging hij provoceren. Domme actie. Zo is, wat in het verslag staat, het maken van een P op Jansen ook niet slim. Hij schiet zijn vrije worpen tegen een behoorlijk hoog percentage raak.

    Het maken van punten zegt niet zo veel, zo blijkt maar weer eens. Sanchez speelde namelijk opnieuw een zeer matige wedstrijd.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.