CP3 by Basketball Totaal

Toon van Helfteren bij avond voor scheidsrechterpotentials: “Laat spelen! Totdat de spelers het niet meer aan kunnen.”

 

Toon-105-van-HelfterenIn het kader van het Masterplan Talentontwikkeling Toparbitrage kwam de groep scheidsrechterpotentials onlangs weer een avond bij elkaar. Niemand minder dan Toon van Helfteren, de bondscoach van het Nederlandse Herenteam, gaf daar acte de presence. Net geland, rechtstreeks vanaf de Canarische Eilanden door naar Nieuwegein, hield de gebruinde recordinternationaal een inspirerend verhaal. Het NMT heeft een bredere doelstelling dan alleen zorgen dat het Nederlands team goed presteert. Men wil het totale basketball op een hoger plan tillen. En daarbij moet de arbitrage volgens hem ook meegroeien.

Door: Chris Peek

Het afgelopen EK heeft duidelijk gemaakt dat er op het internationale podium toch andere wetten gelden. Van Helfteren liet met veel beeldmateriaal zien dat het spel veel fysieker was. Spelers op Europees topniveau zijn groter, sterker, sneller en atletischer. Krijgen ook vele meer ruimte om te spelen. En kunnen daar over het algemeen ook mee omgaan. Richting de arbitrage is er sprake van veel meer acceptatie. Volgens van Helfteren heeft dat niet alleen te maken met de kwaliteit van arbitrage, maar zeker ook van de mentale instelling van de spelers. Nederlandse scheidsrechter zullen in zijn ogen dan ook meer fysiek spel moeten toestaan op de velden. “Fluiten? Hoe minder, hoe liever. Laat spelen!”

Maar ook spelers en coaches in Nederland moeten leren om daarmee om te gaan. Uitdelen, incasseren, accepteren en door spelen. Als spelers dat niet kunnen, is het in eerste instantie aan de coaches om in te grijpen. Maar ook de scheidsrechters moeten volgens hem niet te lang soubatten. Snel waarschuwen en eventueel ingrijpen, als men staat te mekkeren is zijn devies.

Uiteraard ontstond er een boeiende discussie hoe scheidsrechters en coaches het beste met elkaar om kunnen gaan, zodat er een respectvolle samenwerking ontstaat. We hebben elkaar allemaal nodig in het basketball. Van Helfteren, bekend als een zeer gedreven coach, die in het verleden het wel eens aan de stok kreeg met de scheidsrechters, kan als geen ander duidelijk maken wat er dan in het hoofd van een coach omgaat. En welk gedrag van een scheidsrechter nu wel of niet gepast cq gewenst is. Dit inzicht is voor aankomende toparbiters erg belangrijk. Mooi was het om het reflectievermogen van de door de wol geverfde coach op dit punt te zien. Ook mooi trouwens hoe hij scherp was in zijn mening, maar steeds zijn woorden zo zocht om niemand persoonlijk aan te vallen. Terwijl er, zo bleek uit de beelden die besproken werden, scheidsrechters en ook coaches er toch best wel eens goed naast zaten.

CROATIA BASKETBALL FIBA EUROBASKET 2015

Zoals Twan Huys aan het einde van College Tour aan zijn gasten vraagt of die nog een advies hebben voor een zaal vol met studenten, kreeg van Helfteren ook deze vraag voorgelegd. Want als er iemand de wetten van de topsport kent, als recordinternational speler en coach, is hij het wel. “De top halen? Dat begint met willen. En er veel tijd en effort in steken. Maar dan nog is het niet voor iedereen weggelegd. Zoek andere mensen op om van te leren, vraag om feedback. Ga bv je wedstrijdbeelden niet alleen analyseren, maar doe dat met anderen.”

Al met al een zeer leerzame en boeiende avond voor de scheidsrechterstalenten!

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.