CP3 by Basketball Totaal

Thorgrim Sommerfeldt: “Het waren vijf lange jaren”

Thorgrim Sommerfeldt uit Krokstadelva heeft vanaf zijn tiende jaar altijd honderd procent gegeven om zijn droom te bewerkstelligen. Zijn droom was om een professionele basketballer te worden. Het begon allemaal in Krokstadelva even buiten Drammen, met zijn vader Harald Sommerfeldt (45 interlands) als mentor.

aris2

Na vele jaren van toewijding en opoffering, werd hij – net 19 jaar – beschouwd als één van de grootste talenten van de wereld. In 2008 kreeg Thorgrim Sommerfeldt – na een voortreffelijke optreden op het Nike Hoop Summit –   een beurs aangeboden van Wake Forrest en stond in de belangstelling van de Los Angeles Clippers , maar zijn kapotte knieën maakten een einde aan het avontuur. Na een strijd van vijf jaar om terug te komen, lukte het hem om in 2011 zijn eerste minuten te pakken voor Manhattan College.

Knieën                                                                                                                                                                                                                                           Tijdens de Nike Hoop Summit begon hij pijn aan zijn knieën te krijgen en het werd steeds erger, maar op pure adrenaline slaagde Thorgrim erin om de pijn te negeren. Vier trainingen per dag en een unieke toewijding om keihard te trainen om beter te  worden, hadden hem naar de wereld elite van zijn generatie gebracht. Maar zijn slechte vermogen om te herstellen, begon een negatieve impact hebben. De pijn werd erger en erger. Na een bezoek aan Wake Forest, kreeg hij te horen dat hij een operatie aan de knie moest ondergaan. Waarna hij vertrok bij Wake Forest, omdat hij ze niet meer kon bieden wat ze van hem wilden. Zijn wereld stortte in, alles waarvoor hij gewerkt had verloor hij in slechts een paar weken. Zonder beurs,vertrok hij naar huis in Noorwegen om te gaan revalideren.

– Ik koos ervoor om naar huis te gaan naar Noorwegen om te herstellen. Het was belangrijk voor mij om alles wat in mijn macht lag om terug te keren. Ik heb altijd gedaan wat ik kon doen op basis van de situatie. Als ik niet kon opstaan, ging ik zittend schieten. Lars Engebretsen en Bjorn Fossanmoen  waren ongelooflijk belangrijk voor mij in deze periode.

Na een jaar was Thorgrim weer op weg naar de Verenigde Staten. Hij ontving een beurs van Manhattan College. Ondanks het feit dat hij nog steeds niet was hersteld, koos de NCAA Divisie 1 team, Manhattan College hem uit, dat zei veel over welke status hij nog had. Maar de letsel problemen gingen gewoon door. In vijf jaar onderging hij in totaal zes operaties aan zijn knieën, twee links en vier rechts. Knie, meniscus en stressfracturen. Hij speelde niet, maar was wel voortdurend aan het trainen en probeerde op deze manier terug te komen.  Alles was zo ingesteld op de universiteit dat hij zoveel mogelijk kon trainen. Daarnaast probeerde hij alle mogelijke vormen van behandelingen uit: L aser, druk behandeling, alternatief, traditioneel … Thorgrim had alles geprobeerd, maar niets hielp.

Stamcelbehandeling gaf resultaten

Stamcel-injecties was een behandeling die nog een experimentele status had. Thorgrim werd voorgesteld om de mogelijkheden van een dergelijke behandeling te bekijken. Hij zag geen reden om het niet te proberen ….. als laatste redmiddel. Opgeven was geen optie. Eindelijk kwam er een lichtpuntje: de resultaten van de behandeling werden langzaam aan zichtbaar. De knieën toonden duidelijke tekenen van verbetering, en Sommerfeldt kon beginnen om zijn eerste stappen op het parket te zetten.

College debuut

Hij maakte zijn college debuut bij Manhattan. Het was groots, maar niet zoals hij het had gezien in zijn dromen. Hij speelde twee minuten zonder te scoren. Sommerfeldt: Ik ga altijd het veld op om het verschil te maken voor mijn team. Dat had ik kunnen doen als ik het niveau had gehad van voor mijn blessures. Manhattan kreeg in zijn tweede jaar een nieuwe coach. Die bracht een aantal nieuwe spelers in. Hierop besloot hij om zo snel mogelijk naar Europa terug te keren. Hij nam genoegen met drie jaar college, omdat hij dacht dat hij beter kon worden in Noorwegen.

Noorwegen

Hij ging trainen bij Baerum en speelde twee wedstrijden mee. Ondertussen studeerde  Sommerfeldt hard en slaagde erin om zijn master’s degree in business management een jaar eerder af te ronden. Hij speelde voor Noorwegen in de all-star wedstrijd,  en speelde met het Noorse U-23 Nationale team op de World University Games in  Kazan gedurende de zomer van 2013. Daar zagen de kenners voor het eerst weer een glimp van de oude Sommerfeldt, het was een begin dat hij misschien zijn oude niveau weer zou kunnen bereiken.

– Het is onzeker of mijn knieën ooit weer honderd procent zullen worden, en ik ben nog niet waar ik wil zijn.  Het zijn vijf lange jaren geweest, en ik kan eindelijk beginnen om aan een prof carrière te denken. Soms is het erg moeilijk om gemotiveerd te blijven, maar ik heb veel steun gehad van mijn familie en vrienden. Het heeft me overeind gehouden, en ik heb nog steeds hoop om een profcontract te krijgen in een goede competitie.

Voor de start van het seizoen 2013-14 was hij in gesprek met Hannover uit de Duitse Pro B-league. Een contract lag op tafel, maar het management van de club besloot op het laatste moment ervan af te zien. Thorgrim verkoos Asker boven Bærum, die voor een verrassing zou kunnen zorgen in de Noorse BLNO.

– Bærum is een grote club, maar ik koos voor Asker, omdat ze geen spelers kunnen importeren. Hij speelde een geweldig goed seizoen en aan zijn hand bereikte Asker de halve finales van de BLNO.

Sommerfeldt zal nooit in staat zijn om de tijd terug te draaien, maar hij is op weg naar Nederland om bij Aris Leeuwarden een nieuw hoofdstuk toe te voegen in het nastreven van zijn professionele droom. Op zijn 25e heeft hij daar nog alle tijd voor. Als zijn knieën het houden, en hij de grenzen van zijn mogelijkheden onderkend. Het talent en de wil zijn volstrekt uniek. Welkom in Holland!

Fred Roggen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.