CP3 by Basketball Totaal

Thomas van der Mars geniet van zijn ‘Breakout’ seizoen

Thomas van der Mars leidde alle scorers met 17 punten in de op zondag verloren wedstrijd tegen South-Utah (87-56)  in de Chiles Center en werd een van de drie UP spelers die 100 of meer punten scoorden voor de Pilots in de eerste acht wedstrijden van het seizoen. Vorig seizoen bereikte hij de 100 punten pas in de zestiende wedstrijd van het seizoen. Dus heeft de center uit Gouda aanvallend een grote stap gezet ten opzichte van vorig jaar, en is hij een van de redenen dat de Pilots nu op een 5-3 record staan.

“Thomas is echt een langzame bloeier,” zegt Reveno. “Ik bedoel, hij speelde een aantal wedstrijden op hoog niveau tegen sterke teams als Oregon State en Michigan State. En nu, als we alles goed uitvoeren en Thomas krijgt de bal op de juiste plekken, zullen de teams moeten beslissen hoe ze willen verdedigen.”

“Hij is niet het soort speler dat je gewoon overal op het veld de bal kunt geven en die dan iets voor zichzelf gaat creëren. Hij moet de bal op de juiste plaats krijgen, dan werkt hij het echt goed af.”

“Er zijn dingen die ik altijd kan verbeteren,” vertelt Van der Mars. “Als je tevreden bent met waar je bent, kun je net zo goed stoppen.”

“Ik weet nog steeds niet waar ik sta… Neem bijvoorbeeld de afwerking met contact. Daar moet ik echt nog aan werken. Ik begrijp mijn rol nu goed en ben blij dat ik een heel goede relatie met de coaches heb.”

Sinds Reveno  in 2006 de Pilots ging coachen is er bewust naar spelers buiten de grenzen gezocht. Spelers uit Canada (Jasonn Hannibal, Nemanja Mitrovic en Riley Barker), Duitsland (Robin Smeulders), Japan (Taishi Ito), Letland (Oskars Reinfelds), Nederland (Van der Mars), Spanje (Aitor Zubizarreta) en Oekraïne (Volodymyr Gerun).

Sommigen hadden meer succes dan anderen, maar het rendement op deze  investeringen in buitenlandse spelers over het algemeen, is meer positief dan negatief. Vooral met betrekking tot de lange mannen.

De Pilots ‘vonden’ Thomas van der Mars op Canarias Basketball Academy, een  voorbereidende school voor colleges op de Spaanse Canarische Eilanden. De school wordt gerund door Rob Orellana en is gespecialiseerd in de ontwikkeling van vaardigheden. De academie heeft  een aantal high-profile talenten, onder wie Joel Freeland van de Trail Blazers, UCLA – Wanaah Bail, Florida State –  Boris Bojanovský, LSU –  Shane Hammik en Seton Hall’s –  Tom Maayam.

“Het is anders dan alles wat we doen in Europa, omdat school en sport geïntegreerd zijn,” zegt Van der Mars. “Alle  professoren zijn bereid om je te helpen als  student-atleet.”

“Ze begrijpen wat je doormaakt en ze komen naar de wedstrijden kijken. Zij zien je. Ze weten wie je bent. Ze vinden het leuk om te weten hoe je het doet, en ze hebben een belangstelling in je functioneren als een student en als atleet.”

“Ik denk dat UP een zeer unieke plek  is,” aldus Van der Mars, die afgelopen zomer bij de wereldwijde supply chain-afdeling van Nike was geïnterneerd. “Sommigen van mijn beste vrienden op de campus zijn professoren; dat is zeer uniek. En de kleine klassen hier … Ik heb gesproken met andere spelers die de sprong van Europa naar Divisie I-programma’s hadden gemaakt. Ze zitten in klassen met 500 mensen en  zijn slechts een nummer.”

Van der Mars zou je misschien nu al wel Most Improved Pilot-speler van het seizoen 2013-2014 kunnen noemen. In acht wedstrijden, heeft hij gemiddeld 12,5 punten en 5,9 rebounds in 23,8 minuten, en hij heeft een schotpercentage van 60.7 % (37-61).

Veel van zijn succes heeft Van der Mars te danken aan zijn effectieve hookshot. “Je moet vertrouwen hebben in wat je doet,” aldus Van der Mars. “Omdat ik zoveel beweeg, heb ik denk ik veel vertrouwen in dat schot.”

Als verdedigers Van der Mars willen blocken, schiet hij een linkshandige hookshot. Dat schoty neemt hij net zo makkelijk – vaak met hetzelfde ritme, finesse en nauwkeurigheid – met zijn rechterhand.

“Ik begon te werken aan mijn linker, toen ik naar het CBA in Spanje ging met mijn ‘positie coach’, Avydas Straupis,” aldus van der Mars. “Zijn theorie was: als je werkt om je linkerhand te verbeteren, zal je rechterhand ook verbeteren. Toen ik hier aankwam, ging ik op zeker en viel ik terug in mijn ‘comfort-zone’. In wezen gebruikte ik alleen mijn rechterhand. Dat is afgelopen zomer veranderd. Ik ging buiten mijn ‘comfort zone’ en begon te werken aan mijn linker hand om te zien hoe dat zou werken.”

Foto: vaughtsview.com

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.