CP3 by Basketball Totaal

The GOAT – The Greatest Of All Ties

Het GOAT-debat laait steeds weer op. Wie was de beste, Lebron of MJ? Mede door de Netflix-serie The Last Dance. Overigens, de laatste dans? Ik vermoed dat we nog wel even blijven dansen op deze unieke planeet. Deze wonderschone plek vol met innovaties en creativiteit. Vol passie en spelmeesters!

Maar goed, de beste. Ik heb vorige week een aanzet gegeven voor een lijst van wie de besten waren in Nederland de afgelopen decennia. Dus ik voed dat debat, kun je stellen. Maar eigenlijk boeit het me niet wie precies de beste is of was. Wel wil ik alle toppers eren die mijn fan-hart vulden. Zodat we ons bewust blijven hoeveel spelers hun ziel en zaligheid op het veld legden en een geweldig schouwspel creëerden.

Bron: Unsplash / Dan Gold

‘MJ en Lebron kun je niet vergelijken, dat was een andere tijd’, zei Henk Pieterse me. En hij heeft gelijk. Generatiekloof? Of wacht, De Generatie Kloof kun je inderdaad niet vergelijken met De Generatie Plaat.

Henk kon ook niet bijdragen aan mijn lijst, ‘want dat is alsof je uit 150 stropdassen moet kiezen.’

En dat begrijp ik. Dat is teveel. Ze zijn allemaal mooi om onze nek.

Toen flitste het in me, sneller dan een lay up van Emill Hagens. Hee, een stropdas, dat is een ‘tie’. En een ‘tie’, …dat is een gelijk spel! We zijn allemaal gelijk-in-het-spel! Ineens was alles weer duidelijk.

The Greatest Of All Ties, dat is dat we allemaal samen dat spelletje vormen. Ondanks alle kinnesinne en gedoe, ondanks egootjes, zijn we dat wel. Ranglijsten zijn slechts een hulpmiddel om het mooiste samenspel in ons naar boven te halen. Tegenstander of medestander? De tegenstander is een partner in ons eigen spel.

En het gaat nog verder, want een Tie is ook een knoop. Een knoop van een net.

Got it?

Over enkele dagen komt lijst 2: de ‘besten’ per stad. Of de ‘gelijken’, zo u wilt.

Coach Don Nelson met John Lucas. Bron: CelticsBlog.com

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.