CP3 by Basketball Totaal

The Gathering

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

When only a few of us are left, we will feel an irresistible pull towards a faraway land, to fight for The Prize. OK, snel en zonder googelen, uit welke film komt dit citaat?

Het goede antwoord is natuurlijk Highlander, tegenwoordig en tot mijn grote vreugde te zien op Netflix. Wat heeft dit met basketbal te maken, vraagt u zich af.
Nou, het is een van mijn favoriete films, ik kan er naar blijven kijken, maar behoort geenszins tot de topcategorie. Doet u dat misschien aan een basketbalcompetitie denken die wij allemaal kennen?

Bond
Het was niet bepaald een Oscarkandidaat, maar wel een erg ‘lekkere’ film, met een serie quotes die je ook op de sportwereld kan loslaten. Living many secret lives, struggling to reach the time of the Gathering (de play-offs dus), zegt Sean Connery in de openingsmonoloog. Mister Bond speelt in de film een 2435-jaar oude Egyptenaar met een Spaanse naam en een Schots accent. De rol van de Schot wordt gespeeld door de Fransman Christophe Lambert. Suspension of disbelief is wel nodig om van deze film te genieten maar probeer het eens. Uiteindelijk wel de moeite.
Maar waarom dat citaat? (en ja, misschien een geforceerde vergelijking maar het ergste dat u kan gebeuren is een geinige film kijken). Omdat ik, bij de pakweg 30ste keer opnieuw kijken, moest denken aan die jongens die in een ver land vechten voor de hoofdprijs.

Omarmd
Amerikanen! Canadezen! We hebben ze weer omarmd in de DBL! De top vier van vorig seizoen heeft allemaal minstens vier spelers van de andere kant van de Atlantische Oceaan, en daar houdt het niet bij op. Ik weet het, de puristen zien het niet graag, maar ik hou er wel van. Laten we eens kijken.

Donar
Curry is weg bij Donar en dat is jammer. Maar Jordan Callahan (go ahead, make my day) is zijn opvolger en die schijnt het ook een beetje te kunnen. Verder nieuw zijn Joseph ‘Joe’ ‘Jobi’ Wall, van wie ik aanneem dat hij kan schieten, en ‘stretch 4’ Grant Sitton, die als ik het perbericht mag geloven onmiddellijk alle vreetschuren van Groningen getoond moet worden met zijn 2.06 meter en 80 kilo. Waarschijnlijk is Teddy Gipson een vampier want hij wordt maar niet ouder. Maar een mooi rijtje Jan-Kees daar, zoals je verwacht. Net zo goed als vorig jaar? Is afwachten, want de chemistry die er was, is niet snel te vervangen.

Leiden
ZZ Leiden heeft, voor het eerst in zeven jaar, ook weer vier Amerikanen. Clayton Vette blijft en dat vind ik een prima beslissing van zowel club als speler. Ik heb slechts een verzoekje, en dat is om nooit meer die fade away jumper te schieten uit de post. Nauwelijks rendement en niemand maakt er een fout op. Verder blijft deze allround big een zeer waardevolle aanwinst.
Love heeft Leiden verlaten, en natuurlijk werden wij in de Sleutelstad daar wat treurig van. Toch lachte ik door mijn tranen heen toen ZZ bekendmaakte dat het de assistkoning van de NCAA van twee jaar geleden had aangetrokken. Maurice Watson Jr. wordt de nieuwe spelverdeler. Hij was er dik een jaar uit met een gescheurde kruisband en dat leidde tot wat begrijpelijke vraagtekens. Voorzitter Verburg zei in het LD dat het geen gokje van de club was, maar dat is het natuurlijk wel een beetje. Alleen is het een volkomen verantwoorde gok, die ik ook zou nemen. Zonder die blessure komt een speler van dat kaliber nooit naar Leiden. Dan lonken de grotere leagues. Ja, hij heeft een zware blessure gehad maar inmiddels worden dit soort kwalen best goed hersteld. Leiden neemt een gokje, alleen kan het ook zomaar de beste guard van de DBL ingelijfd hebben.

Rookie
Darius Thompson is ook nieuw en eveneens een rookie als prof in Europa. Vier goede en tevens ervaren Amerikanen is ook wat te veel van het goede qua budget. Op YouTube zag het er best veelbelovend uit, zeg ik zonder dollen. Ja, ik weet ook wel dat geen weldenkend mens zijn lowlights in de etalage zet, en uit die filmpjes kun je onmogelijk afleiden wat zijn bad habits zijn, of hij qua chemie goed in een groep ligt en of hij niet onmiddellijk de vrouw van een van zijn teammaats gaat versieren. Wat je wel kan zien, is dat Thompson ‘range’ heeft, vrij goede instincten en dat hij ook als grote point inzetbaar is. Voorlopig dus een aanwinst tenzij anders bewezen wordt.

Mo
Van de filmpjes van Kenny Simms werd ik zo mogelijk nog enthousiaster. NBA-fans moeten dit begrip maar even opzoeken, maar Simms is een echte center. Zo een die met zijn (met alle respect) dikke kont naar de basket speelt. Ik zag spin moves, ik zag dat hij zijn lijf hard tegen zijn verdediger aan gooit, en dat hij bij de bal blijft als die van de ring af komt. Ook nog een schotje om de defensie eerlijk te houden. Assists zag ik dan weer niet, dus misschien houdt de aanval wel op als hij de bal heeft, maar vooruit. Ik hou van centers, ik hou van teams die met centers spelen, en ik denk ook dat er veel te winnen valt als je die positie ook echt gebruikt. Qua spel deed hij me een beetje aan Moses denken, zonder dat ik nu verwacht dat Leiden een replica van een van de beste zes centers ooit (Kareem, Wilt, Russ, Mo, Shaq, Dream) heeft binnengehaald.

Zwolle
Voor nu even genoeg Leiden, want er is meer. Zwolle behoudt drie prima Amerikanen onder het motto better the devil you know en daar geef ik ze groot gelijk in. De vierde Amerikaan is een Canadees en luistert naar de heerlijke naam Kaza Kajami-Keane. KKK zullen we hem maar niet noemen vanwege dat ongedierte uit het zuiden van de VS, maar wel een heel intrigerende speler, die wellicht met Callahan (do you feel lucky, punk?) en ‘Elementary’ Watson gaat uitmaken wie de beste buitenlandse guard is.

Den Bosch
Den Bosch doet het met Sherrill (yes!), terwijl het drie nieuwelingen heeft binnengehaald. De rookie Henson, en de meer ervaren Cook (gaat NH de Princeton Offense spelen nu?) en Jonathon (mooi die tweede o) Williams. De nieuwe helden kennende zijn dit geen koekenbakkers. NH heeft overigens de mooiste persberichten van alles clubs. Stuk voor stuk hebben de nieuwe aanwinsten enorme zin om in de Maaspoort te spelen en voor coach Poropat, terwijl ik durf te wedden dat ze nog nooit van beiden hadden gehoord. Maar dat geeft verder niet, het lijken me prima buitenlanders daar in Den Bosch en dan laat ik de halve Nederlander Devon van Oostrum nog buiten beschouwing voor nu.

Rotterdam
Dat deze column op zich liet wachten, komt doordat Feyenoord – even wennen – zo aan het talmen was met zijn buitenlanders. Gelukkig kondigden ze laatst daar de – hopelijk triomfantelijke – terugkeer aan van La’Shard Anderson (het is altijd goed om iemand met een midden-apastrof in ons leven te hebben), en de komst van Justin Gordon. Wat verwennen jullie me toch met die namen, weer iemand wiens voor- en achternaam kunnen worden omgedraaid. Stuur gerust uw voorbeelden in en we verloten weer een airball. Uit respect blijft Michael Jordan buiten beschouwing. Ik kijk niet gek op als er nog minstens één wel-westerse allochtoon bijkomt.

Aris
Gelukkig keert David Michaels terug bij Aris, en deze keer staat hij wel op de loonlijst. Hij wordt straks geflankeerd door de driepuntskoning van de NCAA, Nick Masterson. Het is volgens mij lang geleden dat we in één seizoen twee lijstaanvoerders uit het collegebasketbal in onze competitie hadden, dus alleen daarom is zijn komst al leuk. Griffin Kinney, van het schitterende Appalachian State, komt ook de DBL opleuken met zijn staartje, spin moves en tricky linkerhandje, terwijl Jonathan ‘Johnny’ Williams daar de nieuwe vloerleider wordt.

Den Helder
Bij Apollo kan ik u geen Amerikanen of wat dan ook melden, dus gaan we meteen door naar Den Helder. Steve Harris, van East Stroudsburg University (yes! ‘Verzamelt’ u ook dit soort namen?) komt dunken in de kop van Noord-Holland en wie weet wat er nog bij komt.

BAL
Zelfs het vleesgeworden opleidingsinstituut uit Weert heeft straks een Amerikaan. Tony Washington, een samentrekking van een paar van de beste Amerikanen ooit in Nederland, gaat daar onder het bord spelen.

Dordrecht
En dan zijn er de Dutch Windmills uit Dordrecht, van wie ik het om nostalgische redenen leuk vind dat ze na Frisol opnieuw worden gesponsord door een oliemaatschappij, zij het dat Pyroil wat milieubewuster overkomt. Maar liefst vier Amerikanen zijn er straks in Dordt te bewonderen; Richardson, Wintering, Coleman en Koch (uit Ashwaubenon maar liefst). Niet dat ik al veel van deze nieuwe windmolens weet, maar het lijkt erop dat Dordrecht best een serieuze speler kan worden zo, in z’n eerste jaar.

Purist
Zes van de tien teams hebben nu al vier Amerikanen gehaald en misschien wordt dat lijstje nog wel langer. Hoewel ik ook best een purist ben, vind ik dit toch wel een aardige ontwikkeling. Meer ploegen betekent meer spelers nodig, en goede Nederlanders zijn niet altijd voorhanden, zeker niet voor de prijs van deze mannen, gek genoeg. Daarnaast blijft mijn tienjarige ik vinden dat Amerikanen wat aan je competitie toevoegen.
Er is – gelukkig – een aantal Nederlandse spelers voor wie je naar de sporthal komt. Maar ‘leuke’ Amerikanen heb je ook nodig om je competitie aantrekkelijker te maken. Hopelijk slagen al die mannen die ik net genoemd heb.

No one’s ever known we were among you.
Until now.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.