CP3 by Basketball Totaal

The China Syndrome

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Het kapitalistische Amerika is in oorlog met het communistische China, en ironisch genoeg gaat het om geld, maar wat gaat niet om geld tegenwoordig?

Basketbal was gek genoeg de katalist, hoewel, gek genoeg… Het free spirit dat ooit om onze sport hing, is natuurlijk al enige tijd vervangen door dollartekens. Profsport gaat om geld, dat is bepaald niet nieuw, maar de mate waarin dat tegenwoordig gaat, is ongekend.

Bill Walton zei ooit dat hij tevreden zou zijn met 2000 dollar per maand. Dat zei hij in de jaren zeventig, dus enige inflatiecorrectie zou van toepassing zijn, maar dan nog is het een mooi idee.

Maar lieve help, wat is er gebeurd? Daryl Morey, de innovatieve GM van de Houston Rockets die desondanks evenveel kampioenschappen als zijn honkballende tegenhanger Billy Beane heeft (zilch, zip, donut), tweette laatst, op persoonlijke titel, zijn steun voor de protesterenden in Hong Kong.

Nou en, zou je denken (dat dacht ik in ieder geval wel). Het gevolg was echter een shit storm van jewelste. De Rockets hebben ooit Yao Ming in dienst gehad en sinsdien zijn ze populair in China. Althans, tot voor kort. Ik neem Twitter niet zo serieus, aangezien Agent Orange (Trump) daar ook de hele tijd op mag, maar in China waren ze des duivels.

De achterliggende gedachte is, dat China des duivels op de Rockets gelijk staat aan minder tot geen basketbaldeals ter waarde van miljoenen tot miljarden tussen beide landen. Er werden verwoede pogingen gedaan tot schadebeperking, waaronder het wissen van zijn tweet door Morey. Dat vond ik zwak.

De commissioner van de NBA, Adam Silver (what’s in a name) probeerde olie op de golven te gooien, maar bepleitte ook freedom of speech, waarschijnlijk omdat hij niet anders kon. De tandpasta was echter al uit de tube, en de oefenwedstrijden tussen de Lakers en de Nets in China werden een grimmige aangelegenheid.

LeBron James joeg vervolgens weer de mensen in Hong Kong tegen zich in het harnas door te zeggen dat Morey niet voldoende geïnformeerd was geweest, of zoiets. Dat kwam hem op brandende shirts te staan, want vrijheid van meningsuiting is blijkbaar zo simpel nog niet. Blijkbaar ook niet voor James zelf, want toen American Footballers knielden tijdens het volkslied, argumenteerde hij juist dat mensen de vrijheid moesten hebben zich uit te spreken. Enes Kanter, die zijn vaderland Turkije niet meer in mag en voortdurend wordt bedreigd omdat hij een tegenstander is van Erdogan, nam ‘Bron – ook weer op Twitter – vervolgens even de maat. Freedom is not free, schreef Kanter. Vrijheid heeft z’n prijs.

De reactie van China in het ‘conflict’ was: dan kopen we geen paar miljoen shirtjes, schoenen en dat soort deals, en die van de NBA was: doe dat nu alsjeblieft wel, want we vinden geld verdienen zo prettig. Om het in perspectief te stellen, we hebben het hier over een tweetje.

Er was ooit een tijd dat Amerika niets met communistische landen te maken wilde hebben. Zelfs wilde voorkomen dat die ideologie zich verspreidde over het Aziatische continent (wie 15 uur absolute top-tv wil zien, kijke de Netflix-docu The Vietnam War). Sommige mensen, zelfs NBA-basketballers, waren ooit politiek actief, met de legendarische Walton als één van de iconen daarvoor.

En dat is goed. Mooi toch, als bekende sporters een tegengeluid geven (Walton nam vroeger de telefoon op met ‘Impeach  the President’, misschien ook geinig voor 2019). James, Silver et al doen het alleen maar in hun broek omdat ze een heel lucratieve handel in China hebben.

Morey mag, als privépersoon, tweeten wat hij wil. Helemaal niemand uit de NBA hoeft daarop te reageren, het af te zwakken of te vergoeilijken. Heeft de Volksrepubliek China er toch moeite mee, dan koopt het toch geen Amerikaanse basketbalspullen. Ja, dat scheelt ettelijke miljoenen, maar het is niet alsof de heertjes uit de NBA moeilijk rondkomen. Toen Walton de beste center ter wereld was, kocht er niemand in China een shirtje van de Blazers. Je hoeft ook niet alles op te geven voor nog meer geld.

Ik ben, u mag het best weten, een ouwe socialist. Maar als China de NBA onder druk zet, mag van mij die organisatie een foto van het ongetwijfeld indrukwekkende geslacht van Bron sturen met het bijschrift: hey China, suck on this. Oh, nu doet m’n intrnrt opns rr. Hd k btr gn Huaw knnn nmn.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.