CP3 by Basketball Totaal

Teleurstelling na nederlaag tegen Oostenrijk

De Orange Lions hebben in de laatste wedstrijd om de Trentino Basket Cup een teleurstellende prestatie op het plankier gelegd. Na hoopgevende resultaten en goed spel tegen Italië en Duitsland, bakte Nederland er vanavond niet al te veel van. Oostenrijk, toch ook geen Europese hoogvlieger, was met 58-49 te sterk voor de zeer zwak schietende Orange Lions: 29%.

Hoewel Oostenrijk in eerdere wedstrijden in Trento beslist niet tegenviel, leken er toch kansen voor de formatie van Toon van Helfteren te zijn om de eerste overwinning in de oefencampagne binnen te halen. Nederland opent de wedstrijd met Charlon Kloof, Worthy de Jong, Kees Akerboom, Robin Smeulders en Henk Norel. Na iets meer dan twee minuten zet Kloof vanaf de lijn op het scorebord: 1-3. Via opnieuw Kloof en Norel komt Nederland halverwege het eerste kwart op 6-5. Oranje is vooral actief in de aanvalsrebound. Eerst scoort De Jong via een tip-in, niet veel later plukt Thomas Koenis een misser van het bord om vervolgens zelf af te ronden voor 10-9. Nadat beide ploegen gewisseld hebben, heeft Oostenrijk de ploeg als eerste op de rails. Via een 8-0 run wordt het 10-17. Met een driepunter brengt Leon Williams nog wel dichterbij, maar de laatste score van het eerste kwart is voor de Oostenrijkers: 13-19. De Nederlandse verdediging sluit niet goed, terwijl er aanvallend slechts tegen 26% wordt afgewerkt.

In de tweede periode tapt Nederland aanvankelijk uit een ander vaatje. Via Norel, Williams en Ralf de Pagter komen de Orange Lions weer op gelijke hoogte: 19-19. Het duurt bijna vijf minuten voordat Oostenrijk in dit kwart tot scoren komt. Soepel loopt het bij Nederland beslist niet. Het spel blijft rommelig, waarop Van Helfteren naar een time-out grijpt. Ondanks een score van Koenis uit een aanvallende rebound loopt Oostenrijk weg naar 21-30. Nederland weet vier minuten niet te scoren, totdat Norel met twee rake vrije worpen de ban breekt en de ruststand op 23-30 bepaalt. Het schotpercentage van Nederland is inmiddels gedaald tot 24,3%. Oostenrijk doet het met 34,3% niet heel veel beter.

Aan het begin van het derde kwart gaat het heel even hard met Oostenrijk. Onder andere door twee opeenvolgende driepunters kijken de Orange Lions na drie minuten al tegen een 26-40 achterstand aan. Als na een score van De Jong de Oostenrijkers opnieuw scoren, grijpt Van Helfteren naar een time-out. Met succes, want drie minuten lang weet Nederland de verdediging dicht te houden. Met Kloof op de 2 en Williams op de 1 knabbelen de Lions iets van de achterstand af: 36-44. Uiteindelijk zet Oostenrijk met twee vrije worpen de stand op 36-46. Waar Oostenrijk het schotpercentage naar 38% verhoogt, blijft Nederland met 29% poedelen.

Norel opent het laatste kwart met een score, maar daarna verzandt Nederland weer in slordig spel wat tot uiting wordt gebracht door drie opeenvolgende turnovers van Kloof, Jason Dourisseau en Norel. Na drie minuten (stand 38-46) pakt Van Helfteren opnieuw een time-out. Oostenrijk blijft nu droog staan. Via Smeulders en De Pagter wordt het 42-46. Het spel van Nederland gaat wel gepaard met veel persoonlijke fouten, waardoor Oostenrijk vanaf de lijn naar 42-48 uitloopt. Twee opeenvolgende scores van De Jong (de laatste na een fraaie achterwaartse pass van Norel) brengen Nederland nog dichterbij: 46-48. Oostenrijk vlucht in een time-out. Vanaf de lijn weten de Oostenrijkers weer ruimte te scheppen. Thomas Schreiner dient met twee driepunters op rij de Orange Lions de genadeklap toe.

Verdedigend gaat het allemaal nog wel, maar aanvallend kwam Nederland er ook vanavond niet aan te pas. Met 52, 55 en 49 punten doe je op Europees niveau nog niet mee. Vijf assists vanavond is ook nog niet om over naar huis te schrijven. Op naar België.

Ook bondscoach Van Helfteren was na afloop teleurgesteld. “We zijn niet goed aan de wedstrijd begonnen, waardoor we direct in het eerste kwart achter de feiten aanliepen en de hele tijd tegen een achterstand aankeken. Gekoppeld aan het slechte schieten onzerzijds zijn we nooit echt in de wedstrijd geweest.”

http://www.oranjebasketball.com

2 reacties

 1. Qua verdeiding is het dik OK, maar weet iemand waarom teams van Toon vaak niet verder komen dan 55 punten?

 2. Arie in 't Veld

  Voorlopig nog een gebrek aan op-elkaar-ingespeeld-zijn, iha sterkere tegenstanders (vergeet niet dat NL zich als laatste, 24e, plaatste voor het EK), jeugdig-/onervarenheid (Nico de Jong, Kloof, Williams, Schaftenaar).
  Voorlopig nog gebrek aan vertrouwen bij enkele spelers, en bad habits bij anderen die in de NL competitie onafgestraft bleven.
  Speelstijl garandeert vrijwel dat je altijd in de wedstrijd hangt, maar het is afwachten of na al die defense er nog energie is om aan de andere kant een bal erin te gooien. Goed om het ritme van de tegenstander continu te verstoren. Zelf kom je dan echter ook niet in een flow. De press van de Belgen toonde gisteren een achilleshiel van NL aan, onervaren point guards. Zorgwekkend is het gebrek aan spelers die (op dit niveau) zelf schoten kunnen creëren. Via de drive is alleen Kloof dat, en inside eigenlijk niemand, wellicht Norel (Nico de Jong prefereert fade-aways buiten de bucket). Van afstand kan niemand zijn eigen schot creëren, en de enige consistente 3puntsdreiging komt van Schaftenaar, maar ook hij heeft picks nodig. Smeulders liet een driepunter zien, wie weet kan dat iets meer benut worden. Vrije worp % ook matig, dat scheelt ook weer een punt of 3 tot 5 per game. Ik blijf hopen dat Franke meegaat, hoe klein die kans ook is. Hij kan tenminste zelf iets creëren, off the dribble en buiten de 3puntslijn. So what als hij dan even iets minder zou verdedigen, hij is een interessante pinch-hitter voor wat instant offense. Tenslotte valt op dat op dit niveau alle rebounds veel meer bestreden worden, en ondanks de lengte heeft NL niet de kracht, massa, snelheid om de ballen te pakken. In de verdediging valt het al niet mee, laat staan in de aanval.
  Hoe verstandig het is, alles inside te collapsen en keer-op-keer de korte corner 3 vrij te laten (met lange rebounds bij missers, die de tegenpartij vaak pakt), is in het moderne basketball, met snelle balrotatie en kick-outs door de bigs, zeer de vraag.
  Al met al zie ik voorlopig de grootste hiaten in: point guard (ervaring & leiding) & de 3punter, zowel scorend als incasserend. Met (het voorkomen van) offensive rebounds als goeie derde.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.