CP3 by Basketball Totaal

Teleurstellende campagne vu20 eindigt met nederlaag

http://www.basketball.nl – De Orange Angels VU20 zijn net als in 2013 tiende geworden bij het Europees Kampioenschap in de A-divisie. Nederland, dat twee jaar geleden nog de nummer vier van Europa was, verloor zondag het duel om de negende plaats met 60-45 van Turkije. Pas na de rust kwam de ploeg van debuterend bondscoach Joyce Siderius-Bolman op toeren, maar toen was het leed al geleden.

Oranje stond al met 26-16 achter en bij rust was het verschil al opgelopen naar 23 punten verschil: 44-21. Siderius-Bolman: “We waren niet geconcentreerd, kwamen overal een stap te laat en kregen schoten tegen, omdat uitstapten. Om over het uitblokken maar te zwijgen. Een duel om de negende plek wil je zo niet beginnen. De tweede helft was het do or die. Met een zone kwamen we wel terug, maar we hadden al te veel schade opgelopen in de eerste helft, toen we van het veld werden geblazen.”

Nederland kreeg twee keer zoveel vrije worpen dan Turkije (16/25 tegen 7/11), maar schoot slechts 24,1 procent en vanachter de driepuntslijn maar 15,8 procent (3/19). Jacobine Klerx was met 13 punten topscorer, gevolgd door Kourtmey Treffers die er weer een double-double tegenaan gooide met 12 punten en 15 rebounds. Treffers eindigde met 12,3 rebounds tweede op de lijst met beste rebounders, terwijl Janine Guijt met 16,3 punten gemiddeld op de derde plaats op de topscorerslijst.

Siderius-Bolman blijft met een aantal vragen zitten. “Ik zit hier nu met een naar gevoel. Zo wil je een EK niet afsluiten. Zaterdag blaas je Oekraine van het veld, nu overkomt het ons. Weer tiende, dat waren we vorig jaar ook. Ik ben ervan overtuigd dat we de kwaliteit hebben om bij de eerste acht eindigen, maar op de momenten dat het moest, gaven we niet thuis. Hoe komt dat? Bij ons moet iedereen in de wedstrijd zitten, de intensiteit moet hoog zijn. Als we dat niet veertig minuten doen, dan maakt een ploeg als Turkije daar gretig gebruik van.”

4 reacties

 1. Frans Griffioen

  Ik begrijp niet waarom de 10de plaats terlleurstellend is. Wij zijn immers een zeer kleine basketball natie en concurreren in de A divisie met alle grootmachten. In 2011 overkwam mij hetzelfde toen wij eveneens als 10de eindigden (weliswaar met 5 U18 speelsters, dat wel). Ook toen gingen wij ” met hoog gespannen verwachtingen” naar het EK. Geen idee wie die verwachtingen destijds in de wereld heeft geholpen, wij als staf in ieder geval niet. Dit EK was ook het behalen van een medaille het doel. Ik vraag me af wie die doelstelling geformuleerd heeft.
  Ik kan het nog duidelijker stellen: NL heeft zelfs het geluk aan haar zijde gehad bij het behalen van die 10de plaats !
  Immers bij het kruisen na de 2de ronde werd ternauwernood gewonnen van Wit-Rusland (die uiteindelijk degradeert).Verlies je die wedstrijd dan gaat je spelen voor 13 t/m 16 en is degradatie haast een feit.
  Natuurlijk kan een kritisch volger van het NL dames- en jeugdbasketball wel de vraag stellen of het CTO als opleidinsinstituut, alsmede het daarmee fulltime bezig zijn van 2 professionele coaches, ons echt verder heeft geholpen.

  • Bas Hendriks

   Goede vraag Frans!

   Medaille halen als doel , en dan 10e worden lijkt me precies de verklaring voor ‘teleurstellend’. Zeker als je ziet waar Italie uitkomt, die we in de eerste wedstrijd redelijk makkelijk versloegen.

   Voorts zaten ‘we’ in 2012 redelijk dicht bij een medaille , en de selectie van nu zou een betere bodem moeten hebben dan die van toen. (meer ervaring op topniveau, divisie A europees en Worldcups)

   • Frans Griffioen

    Bas, je leest mijn tekst denk ik niet goed. Ik vraag mij namelijk af wie die doelstelling heeft geformuleerd. Ik kan mij niet voorstellen dat dit een insider of echte kenner is geweest. Dus waarschijnlijk iemand die zomaar wat roept en die zijn het gevaarlijkst.
    Stel je namelijk absurde, onhaalbare doelen dan wordt een EK ALTIJD een telleurstelling.

    Wat betreft jouw reactie zit je er helaas helemaal naast Bas. Wij winnen inderdaad van Italie, maar die had een complete offday met een schotpercentage van 20%. Dat is hun laagste percentage tijdens dit hele EK.

    De selectie 2012 haalde inderdaad bijna een medaille, maar dat is louter en alleen de verdienst geweest van 2 excelerende speelsters. Zo goed heb ik nimmer Nederlandse speelsters zien spelen tijdens een EK. Daar had zelfs meer in gezeten……

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.