CP3 by Basketball Totaal

Team Van der List wint na Hollands bezoek aan Japan

Op iBasketball berichtten we afgelopen week al over het bezoek van onze vliegende reporter Arjan Stadt aan Japan. Hij zag daar de Shinshu Brave Warriors van ex-Leiden speler Jeroen van der List 1-1 gaan: eerst verlies, toen winst.

Het bezoek inspireerde Van der List om een filmpje te maken waarin hij de spelers en fans op het DBL All*Star Gala groette. De meervoudig dunkkoning kon zijn titel niet verdedigen. Opmerkelijk genoeg werd het filmpje zelfs ondergebracht in de reportage van Ziggo Sport.

Gezien de grote afstanden in Japan, spelen de teams double-headers op 1 plek. Je speelt dus 2x thuis in 2 dagen, of 2x uit. De Warriors van Van der List zijn gevestigd nabij Winterspelen-stad Nagano (Marianne Timmer!! … 19 jaar geleden al weer …) en spelen de ‘thuis’wedstrijden in diverse steden in de regio. Soms zelfs in het immense Olympisch stadion van Nagano.
In de ‘vaste’ thuis- en trainingshal is het niet ongebruikelijk dat de mannen trainen bij een temperatuur van 3 graden! Bij de wedstrijden wordt er gebruik gemaakt van heaters. Rondom de speelhal staan allerlei eettentjes, die de verder niet al te imposante thuishal behoorlijk opfleuren. Het bezoeken van een basketballwedstrijd is echt een uitje, en de organisatie doet er dan ook veel aan, om die typische basketballsfeer neer te zetten voor de fans. Inclusief DJ, lichteffecten, en cheerleaders.

De Japanners vonden het bezoek uit Holland geweldig. Maar al te graag gingen ze op de foto met de Nederlandse driekleur, en met de ZZ Leiden sjaal. Een bevestiging dat ons land in Japan populair en geliefd is. Van der List heeft al meteen een koosnaam gekregen; de Japanners noemen hem Jero.

Van der List heeft een zeer bepalende rol in de ploeg, die in D2 (niveau 2) van de J-League, de nationale competitie in Japan, uitkomt. Hij leidt zijn team in punten (17.5 momenteel) en blocks (1.5). Qua rebounds (10.2) is de Canadees met NL wortels, Chad Posthumus, net een streepje beter qua gemiddelde, met 10.7.

Jeroen heeft inmiddels 11 wedstrijden gespeeld, terwijl de competitie al 39 wedstrijden ver is. Al zijn eerste 9 wedstrijden gingen verloren. De laatste 2 werden echter in winst omgezet. In de 5 wedstrijden daarvoor lukt het steeds net niet. Er werd met kleine verschillen (10, 3, 4, 2, 6) verloren. Dan doet men in Japan ook niet flauw over het inruilen van spelers. Voor je het weet, is je teamgenoot ingewisseld voor een nieuwe kracht. Hetzelfde geldt voor de coach, trouwens.
Overigens vinden we in de Japanse D2 diverse spelers terug, die ook in NL actief waren, zoals Will Carter (ex-Den Bosch), Jamal Boykin (die in 2013 voor Donar een berucht schot miste, en in 7 jaar 10 teams versleet) en Mohamed Abukar (Amsterdam, 10! jaar geleden).

Het team kent naast Van der List en Posthumus momenteel Xavier Ford als derde importspeler. De league hanteert een interessante regel: in de kwarten 2 en 4 mogen er per team twee niet-Japanners spelen; in de kwarten 1 en 3 zelfs slechts één.
De Japanse hoofdcoach is het Engels onvoldoende machtig, vandaar dat een tolk de time-outs begeleidt.

De ploeg wordt enthousiast ondersteund door de CEO van de hoofdsponsor en bestaat uit een omvangrijke businessclub met subsponsors. Voor de wedstrijd staan allen in het gelid tijdens het volkslied, en na de wedstrijd legt de coach met de microfoon in de hand, verantwoording af aan het publiek. Respect en Japanse hoffelijkheid zijn hier de sleutelwoorden.
Na de wedstrijd van afgelopen week, waarin de Warriors thuis met 1 punt wonnen doordat de tegenstander zijn twee vrije worpen miste met 0.0 seconden op de klok, werd feest gevierd alsof na zeven wedstrijden en drie overtimes de landstitel was binnengehaald. Van der List had met 19p en 13r een belangrijk aandeel in die zege.
Het publiek bedankt de spelers na elke thuiswedstrijd op bijzondere wijze: er worden kleine cadeautjes overhandigd, zoals een ingepakte banaan of een reep chocola, om waardering uit te spreken aan de Brave Warriors. De nickname van het team verwijst naar de Samurai en Ninja traditie in dit deel van de Japanse Alpen. Grote en dappere strijders kwamen hier vandaan.

Ook gisteren won het team van Van der List weer, met 78-94 van Fukushima. Juist, de stad die berucht werd na de vreselijke ramp met de tsunami en de kernreactor.
Een verrassende winst, als je naar de ranglijst kijkt. Fukushima stond 2e, de Warriors 6e in hun poule. De League bestaat uit 3 regio’s, waarbij je ook tegen teams uit de twee andere regio’s speelt.
In het verslag wordt Van der List als eerste genoemd, dankzij zijn double-double: 16p en 12r. Tevens noteerde de man uit Gouda 2a, 1s en 2b. Hij lokte maar liefst 6 p’s uit, die hij omzette in 4-4 VW.

iBasketball is blij dat Van der List zo goed gestart is in het verre Japan, waar het leven als profsporter eenzaam en louterend is. Om over de trainingstemperaturen nog maar te zwijgen! Dankzij Arjan Stadt, wiens koffer op de terugreis niet verder kwam dan Warschau, konden we u een kijkje vanaf de voorste rij geven. Hartelijk dank dus aan deze twee basketballkameraden!


Na elke wedstrijd analyseert Mas Katakai, de General Manager (teammanager) van de club samen met sponsors en publiek de wedstrijd. Daarin mag een sjaal uit Holland natuurlijk niet ontbreken; ook de coach houdt zo’n bespreking


Op de website van Shinshu is Van der List prominent aanwezig


Natuurlijk wil ook hoofdcoach Ryutaro Onodera vereeuwigd worden met het Leidse rood-wit-blauw


Dankzij Jeroen en Arjan is iBasketball nu ook Big in Japan

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.