CP3 by Basketball Totaal

Survive & Advance – Jim Valvano

Jim Valvano
De ESPN-serie “30 for 30” heeft vele geweldige documentaires opgeleverd. Daarvan is dit 1 van de beste. “Jimmy V” is een jonge Amerikaanse collegecoach, die het met het Italiaanse temperament van zijn ouders, en zijn vernieuwende tactieken, schopt tot NCAA-kampioen. Hij overlijdt (veel te) jong aan kanker.

Jimmy Valvano heeft een charme en uitstraling die ‘echt’ zijn. Eén bom met energie. Hij maakt van een middelmatig team bij NC State (dat altijd in de schaduw van North Carolina stond) een ‘cinderella’. Het sprookjesverhaal, het team dat doet aan: Survive and advance. De knock-out-wedstrijden in het ACC-toernooi en het NCAA-toernooi overleven, en dus: verder gaan. De finale werd 1 van de meest legendarische ooit. Een heel ver en veel te kort schot werd tot een perfecte pass, die Lorenzo Charles tot de matchwinner maakte.
Valvano trainde inventief, bijvoorbeeld op ‘netje knippen’. Hij liet de spelers oefenen, op het van de ring af knippen van het netje. Zodat ze voor zich zagen, hoe ze ooit op een dag kampioen zouden kunnen worden.

Valvano coachte innovatief, hij was 1 van de eersten die p’s liet maken bij een gelijke stand, om de bal terug te krijgen met de hoop dat de tegenstander zou verzaken aan de lijn.
Legendarisch en ontroerend zijn de beelden van de doodzieke Jimmy V, tijdens het ESPN-gala waar hij een prijs in ontvangst neemt. Veel lach, nog meer tranen. Tegen de assistent die met bordjes aangeeft dat hij zijn speech moet afronden, grapt hij: “Mijn hele lijf zit vol tumoren. Wat maken mij die twee minuten nou uit!”
Met zijn bravoure, zijn stijl, zijn successen, en zijn openlijke en dappere gevecht tegen zijn ziekte, is Jim Valvano een icoon en een inspiratie voor velen geworden. Zijn laatste woorden in het openbaar waren:
“Don’t give up. Don’t EVER give up.”

Survive and advance, het was helaas niet van toepassing op Valvano’s lichaam. Zijn geest raakt gelukkig nog steeds alle mensen aan, die de sport een warm hart toedragen.

Survive and Advance – NC State, Jim Valvano, 1983 from Arie in t Veld on Vimeo.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.