CP3 by Basketball Totaal

Superstars

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Wassup Dusan? I am Worthy and I accept your challenge. Uhm, just tell me when and where and I’ll be there.

Dixit Worthy de Jong op een sociaal medium. Het was een antwoord op een uitdaging van Dusan Tadic. De voetballer uit Servië beweerde: breng de beste basketballer van Nederland naar de Toekomst en ik zal hem verslaan. 1 tegen 1!

Uw correspondent ter plaatse werd natuurlijk buitengewoon vrolijk van deze goedbedoelde uitwisseling van bravado. Alleen al om simpele dingen als het kijken naar de zinnen die deze topatleten vormden. Bij breng hem naar de toekomst zag ik even een DeLorean voor me. En een uitdaging aannemen met I am worthy is ook voor meer dan een uitleg vatbaar. Maar misschien moet ik eens een leven krijgen.

Soeverein
Op Ajax.nl, een medium waar uw scribent wellicht ook wel eens voor heeft gewerkt, vertelt de nieuwe aankoop van de Amsterdammers onder meer over zijn jeugd. Ik vind dat altijd wel prettig, voetballers die uit een land komen waar ze weten dat er meer is dan voetbal. In Servië, en Kroatië bijvoorbeeld, houden ze van voetbal en ze zijn er best goed in (zie WK, 2018) maar onze mooie sport regeert daar soeverein. Zonder op de politieke situatie in te willen gaan, of daar ook maar voldoende kennis van te hebben, vind ik het qua basketbal jammer dat Joegoslavië niet meer bestaat. Het zou het de VS waarschijnlijk aardig lastig kunnen maken.
Maar goed, voordat ik verdwaal in ‘vroeger-was-alles-beter-land’, Tadic beweert in het interview dat hij naast voetbal ook zo goed is in basketbal dat hij de beste van ons land aan kan. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat de redacteur van dienst zelf iets te enthousiast is geweest, niet wetende dat een weliswaar ongetwijfeld begenadigd hobby-basketballer geen match is voor een Orange Lion die dit voor zijn beroep doet.
Maar goed, laten we aannemen dat Tadic, overigens een van de beste aankopen van Ajax in jaren want man, wat kan die gozer voetballen, het zo gezegd en bedoeld heeft. Wat ik overigens best kan waarderen. Dat is toch een geweldige uitdaging. Met zijn opmerking zet Tadic het Nederlands basketbal meteen op de kaart, want als een Ajacied zoiets zegt, pikt iedereen dit op. Hvala, Dusan!

Ambassadeur
Omdat ik daar blijkbaar geen invloed op heb, gingen mijn gedachten ook terug naar de jaren ’70, toen Superstars nog bestond. Weet u nog, oudere lezer, dat programma waarin sporters uit verschillende disciplines het tegen elkaar opnamen? Hans van Helden bleef Frank Nusse voor bij het hordelopen, Nusse versloeg dan wel weer Herman Ponsteen bij het tafeltennis en Kees Akerboom sprong verder dan Aadje Mansveld, voordat die laatste van de Tegenpartij op Defensie moest werken (de jongere lezers googelen zich nu een appduim).
Wat ik ook leuk vond, was de reactie van De Jong. Overtuigd van zichzelf zonder al te cocky te zijn (een beetje swagger mag). ‘Good luck’ hoor je, als hij al uit beeld is. Sowieso is Worthy een fantastische ambassadeur voor de mooiste sport ooit, en daarom alleen al is zijn reactie gerechtvaardigd. Maar, hoor ik Bosschenaren, Groningers en andere liefhebbers ten lande roepen, is hij wel de beste van Nederland? Formeel misschien. De Jong is de laatste Nederlandse MVP (opgevolgd door de Groningse Amerikanen Jeter en Curry) van de DBL. Maar belangrijker dan een verkiezing is dat hij zowel op het pleintje als in de zaal zich senang voelt. Worthy kan schieten, passen, dribbelen en springen. Met veel respect naar andere, uitstekende internationals, we willen wel dat hij ons vertegenwoordigt. Als de Monstars ooit Nederland aandoen, is hij onze Jordan. Wie Bugs Bunny is, mag u zelf uitmaken.

Multi-sporters
Het voelde als een plicht om wat scoutingswerkzaamheden te verrichten. Op een verder niet zo heel spannend voetbalfilmpje zag ik Tadic een spinmove maken, best soepel, gevolgd door een lay-up, wat mij betreft wat minder soepel. Maar stel nou dat Tadic in de promotiedivisie aardig mee kon komen. Dat zou al heel knap zijn. Die multi-sportatleten vind ik fascinerend. Vroeger (het werd er weer even tijd voor) had je Bo Jackson, en wist u nog dat Danny Ainge ook profhonkballer had kunnen worden? Over de honkbalcarrière van MJ wil ik het evenmin hebben als over zijn re-rentree bij Washington, die overigens altijd de Bullets haden moeten blijven in plaats van dat vreselijke Wizards, maar ik dwaal af.
Soms vind ik het leuk om na te denken welke basketballers er goed zouden zijn in voetbal. Ik denk best een aantal, want hoewel lang en breed hebben die NBA-mannen bijvoorbeeld een aardige coördinatie, en ze zijn ook niet bepaald sloom. Zou Worthy eigenlijk een balletje kunnen trappen? Als je opgegroeid bent in de Bijlmer heb je vast weleens gevoetbald, al is het maar op straat.

Uitslag
Het was wel leuk geweest als hij de bal had teruggekaatst (sorry) en Tadic meteen tot een potje voetbal had uitgedaagd, maar zo zijn wij basketballers geloof ik niet. Dusan en Worthy hebben voorlopig sowieso in hun eigen sport genoeg op hun bordje.
Toch hoop ik dat het er op een dag van komt. Voor mijn part zonder toeschouwers of camera’s. Twee prachtige atleten die heel eventjes vergeten dat ze profs zijn en ‘for the love of the game’ lekker gaan basketballen. We hoeven alleen maar de uitslag te horen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.