CP3 by Basketball Totaal

Stropsport

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Onze Minister van Sport begrijpt niets van sport. Ik heb veel begrip voor coronamaatregelen maar hoe er nu met de sport wordt omgegaan, slaat op niks.

De tweede (vloed)golf zagen we al van verre aankomen, en toch zijn we verrast dat de boel nu wegspoelt. Maar er moet wat gebeuren, zoveel is zeker. Er zijn echter dingen lukraak op slot gegooid of juist open gehouden.

Het spijt me oprecht dat ik van lukraak moet spreken, maar zo komt het wel op me over. Niet dat ik mij verbonden voel met idioten die bewindslieden en persmensen bedreigen en/of die aan het partyen zijn of er niets aan de hand is.

Minister Van Ark stond breeduit te lachen toen ze zei dat natúúrlijk ook de eredivisievrouwen, formeel amateurs, mochten blijven voetballen. Toen de niet-voetbalbonden zeiden dat hun topcompetities dan ook wel konden doorgaan, zei ze dat ze de regels niet voor nog meer sporten kon oprekken. O.

Als je denkt dat het beoefenen van topsport zonder toeschouwers de coronacrisis verergert, waarom dan überhaupt toestaan dat de bvo’s (betaald voetbalorganisaties) blijven spelen? Als je denkt dat juist die teams het allemaal wel veilig kunnen managen, waarom zouden hockeyers, handballers en basketballers dat dan niet kunnen?

Het is vreemd dat voetbal een uitzonderingspositie krijgt. Voetbal is wel met afstand de meest beoefende sport in ons land, maar er doen nog altijd zo’n vier keer zoveel mensen een andere sport. En die willen misschien ook wel hun topcompetities via de livestream kunnen volgen. Veel anders is er niet meer voor ze te doen. Ja, naar de kerk gaan, want mensen die geloven, mogen meer dan mensen die denken. De kerken krijgen slechts een advies, waar ze zich niet aan wensen te houden; zo bleek nog maar eens in onze Bible Belt. Terwijl in die situatie de dreiging zeer reëel is.

De minister met die geinige schoenen en dat hupse haar mocht even zijn baas vervangen en maakte de Overige Sporten maar meteen belachelijk. Niet gaan huilen van hullie mogen wel en wij niet. (zelfs een volwassen bespreking van een serieuze zaak is te veel gevraagd blijkbaar, maar hé, kekke schoenen man).

Terwijl juist dat ‘hullie wel en wij niet’ wel zorgde dat de vrouwen mochten blijven voetballen, maar reflecteer daar nog eens rustig op tijdens de volgende ministerraad. Bovendien is er een klein dingetje als het gelijkheidsbeginsel: de overheid moet gelijke gevallen op gelijke wijze behandelen. Wat er nu gebeurt, is als zeggen dat alle kroegen dicht moeten behalve zij die Brand van de tap hebben.

Diverse beleidsbepalers hebben gezegd dat wij, het volk, de grootste invloed hebben op het al dan niet terugdringen van het virus, en dat klopt. Enkele dagen geleden was ik in een supermarkt en daar stond een man te hoesten en te rochelen dat het een lieve lust was. In de buurt van andere klanten en naast levensmiddelen, zonder mondkapje. Hij werd niet aangesproken, was ook niet strafbaar. Dit soort schijthebberij zorgt dat we zijn waar we zijn, niet Z&Z tegen ZZ of Kampong tegen Klein Zwitserland.

Ik ben naar twee DBL-wedstrijden geweest, en beide keren waren de voorzorgsmaatregelen top. En ik denk dat bij hockey, handbal of waterpolo de zaken even goed zijn geregeld. Een Disney-bubbel zoals de NBA was het niet, maar dat is het betaald voetbal evenmin. AZ heeft niet minder dan negen coronagevallen, toch voetbalt het vrolijk verder.

Als je het een toelaat en het ander verbiedt, moet je daar wel een verdomd goede reden voor hebben. Die heb ik niet gehoord. Intussen staan de Overige Sporten op de rand van de afgrond. Het NOC*NSF protesteerde wel, maar dat werd weggewuifd. Ik zou een gang naar de rechter overwegen.

Op zijn 80ste verjaardag zat onze winnendste coach ooit bij VI (van harte, coach!), en hij grapte heel gevat dat hij blij was dat hij als B-sporter nog mocht aanschuiven. Juist Boot pleit altijd voor een consequente aanpak, en juist die ontbreekt nu.

Dat de organisaties door willen, is duidelijk. Je kunt je nog afvragen of de sporters dat ook willen. Afgaande op lichaamstaal gok ik: niet iedereen. Aan de andere kant, spelers betalen om niet te spelen, is een luxe die we ons niet kunnen veroorloven. Bij Leiden heeft Buie zijn contract ingeleverd en dat lijkt me een zegen. Eentje minder om door te betalen. Ook Stith schijnt weg te willen.

Het grote probleem is natuurlijk dat die Overige Sportploegen al aan hun seizoen waren begonnen en dus allerlei verplichtingen zijn aangegaan, levend in de illusie dat ze met al hun voorbehoedsmaatregelen niet in een keer doorgestreept zouden worden.

De huidige maatregelen voor de topsport zijn voor de bühne, en ze gaan voor geen meter verschil maken. Ironisch genoeg zullen ze daarom langer van kracht blijven. Met elkaar zorgen dat we het virus terugdringen, daar kun je moeilijk tegen zijn. Cosmetisch daar ingrijpen waar het probleem niet ligt, denk ik wel.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.