CP3 by Basketball Totaal

Sterkte / Zwakte analyse Zorg en Zekerheid Leiden

Nu de mannen van ZZ Leiden vier wedstrijden in acht dagen hebben gespeeld, waarin er gewonnen werd van Weert en (ternauwernood) van Amsterdam, en verloren werd van Zwolle (beker, zonder erg) en (ternauwernood) van Groningen, maakt iBasketball de balans op van een Leids weekje.

We doen dit in de vorm van een Sterkte / Zwakte analyse. Voor de rotatiespelers en de coach wijzen we op de sterke en kwetsbare punten, alsmede voor het Leidse team als geheel.
Let’s go!

4. Rogier Jansen
Sterkte: brengt snelheid in het spel; kan en wil lijnen uitzetten; driepunter in huis; hoog percentage vrije worpen
Zwakte: verdedigend; emoties

5. Kasper Averink
Sterkte: snelheid; intensiteit
Zwakte: speelt in 1 tempo; niet constant genoeg om naast Jansen en Wright in de rotatie te komen

6. Worthy de Jong
Sterkte: creativiteit; arsenaal aan acties; verdediging; steals; snelheid, ook met de bal; vrije worpen sterk verbeterd
Zwakte: weet halverwege zijn actie soms zelf niet wat hij gaat doen; schotselectie; genoegen nemen met de driepunter

8. Marquise Simmons
Sterkte: aardig mid-range schotje
Zwakte: onzeker; typische ‘tweener (geen schutter, geen driver, geen center); maakt te weinig gebruik van zijn fysieke eigenschappen; moeite aan de vrijeworplijn; neiging om zich te verstoppen; maakt verwachtingen nog niet waar

9. Jan Driessen
Sterkte: verdedigend; grote spanwijdte; leergierig
Zwakte: geen aanvallende dreiging; onduidelijk wat zijn natuurlijke positie is of gaat worden

10. Jeroen van der List
Sterkte: blocked shots; rebounding (mits toegewijd); heeft driepunter in huis
Zwakte: wisselvallig; genoegen nemen met afstandsschoten en daardoor geen factor in de aanvalsrebound; vrije worpen verslechteren onder druk; haalt flow uit de aanval als zijn schot niet valt; neemt meer driepunters dan zijn percentage rechtvaardigt

11. Mohamed Kherrazi
Sterkte: verdedigend; positiespel; aanvallend steeds stabieler en gevaarlijker; coachable
Zwakte: emotie; genoegen nemen met moeilijke jumpshots; vaak in foutenlast; vrije worpen; nog zoekende naar aanvoerdersprofiel; aanvallende fouten

12. Cash(mere) Wright
Sterkte: snelheid; heeft driepunter in huis
Zwakte: coachbaarheid; verdedigend; (gebrek aan) lengte; beperkte dreiging als jumpshot niet valt

13. Floris Versteeg
Sterkte: schot- en balvaardig voor zijn lengte
Zwakte: blessureleed; doet zijn shirtnummer eer aan; wisselvallig; lichaamstaal

14. Thomas Koenis
Sterkte: reboundend; heeft hoekje en schotje in huis; harde werker
Zwakte: foutenlast; nemen van de juiste beslissing; neiging om met jumpertje genoegen te nemen; vrije worpen; aanvallende fouten

Jeugdspelers (Nelemans, Morren, Willems, Biekman, Ververs)
Sterkte: coachable; investeren veel leertijd
Zwakte: blessuregevoelig (Nelemans, Morren zeker); niet allen natuurtalenten

Hoofdcoach, Eddy Casteels
Sterkte: ervaring; consequent; gedreven, gepassioneerd; kan en wil spelers opleiden en beter maken
Zwakte: niet alle spelers gedijen bij eenzelfde aanpak; emotie; micromanagement van elke play

Team Zorg en Zekerheid Leiden
Sterkte: lengte; fysiek; verdedigend; reboundend; er ligt ruimte voor verbetering, vooral bij Wright, Simmons en Van der List
Zwakte: sterk afhankelijk van De Jong; Worthy stoppen = Leiden stoppen; niet duidelijk wie de leider is; team mist een stabiele factor; neiging om genoegen te nemen met afstandsschoten; ploeg gaat te weinig naar de ring, daardoor: geen easy baskets, geen vrije worpen, geen foutenlast bij de tegenstander.

Al met al is Zorg en Zekerheid een terechte kandidaat voor zowel de beker (tegen Den Bosch op 27 maart) als de titel.
Het team lijkt alles in huis te hebben, op elke positie, tot en met de wisselbank en de coach aan toe. Leiden kan minstens 8-diep gaan, en met Driessen en Averink erbij 10-diep. De sterke defensie, het transitiespel, en de goed verzorgde rebounding zorgen ervoor dat Leiden een vrij hoog aantal kansen creëert. Daardoor kun je zelfs met wat lagere schotpercentages toch voldoende punten op het bord zetten.

Niettemin lijkt 1 eigenschap steeds de kop op te steken: met Wright, Jansen, Van der List, Simmons, en zelfs Kherrazi, Koenis en Versteeg heeft Leiden spelers die, ondanks hun snelheid en/of lengte en kracht, vaak voor het schot kiezen in plaats van de drive en lay-up.

Dat kan de ploeg nog wel eens duur komen te staan. Vooral omdat Leiden zelf enkele spelers heeft die consequent in foutenlast raken (Koenis, Kherrazi, en als team bovenaan de DBL met 21 p’s per wedstrijd), zou het niet verkeerd zijn om de scheidsrechters en de tegenstander meer onder druk te zetten door naar de basket te gaan. Hetzij voor de lay-up, hetzij voor de kick-out. Te meer, omdat het afstandsschot bij de meeste Leidenaars eerder een zorg dan een zekerheidje is. De ploeg schiet krap boven de 30% driepunters. Zet dat maar eens af tegen de bijna 40% die Donar weet raak te schieten! Bij Leiden gaat het nog wel met de driepunters bij Jansen en Wright (beide 36%); De Jong (30%) en Van der List (27%) kunnen maar beter de bal aan een ander geven als ze achter de halve cirkel staan.
Soms zou je bijna denken dat enkele spelers terughoudend zijn, om de basket aan te vallen, doordat ze niet vertrouwen op hun vrije worpen. Die stelling wordt enigszins ondersteund doordat ZZ Leiden als ploeg 69% van de lijn schiet. Alleen Amsterdam en Weert doen dat slechter. Aanvoerder Mohamed Kherrazi valt met slechts 51% vrije worpen met name op. Koenis en Simmons doen het niet heel veel beter.

Mocht Leiden de speelwijze intact houden, en mocht De Jong dan eens een mindere dag hebben, dan zijn de mannen van Casteels kwetsbaar. In zo’n geval moet een center en/of een schutter opstaan. Plus een leider, die de rust bewaart als het hectisch wordt. Bij voorkeur een verlengstuk op het veld, van de coach. Verdedigend en reboundend is het dik voor elkaar bij de Leidse ploeg. In hoeverre dat voldoende is tegen getalenteerde teams als Groningen en Zwolle, dat gaan de komende weken uitwijzen !

(afbeelding homepage: https://austinbasketballtrainer.com)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.