CP3 by Basketball Totaal

Sterk Litouwen verslaat Oranje MU16; Italia a la prossima (13h45)

Nederland heeft in de eerste van drie ‘veiligspeel’wedstrijden op het MU16 EK in de A-groep, niet voor een stunt kunnen zorgen. Met een dag rust achter de rug, was er in het team hoop op een verrassing tegen basketballgrootmacht Litouwen, maar aan die hoop maakten de Balten al snel een einde. Oranje moet nu morgen winnen van Italië, om veilig te zijn.

Mocht dat niet lukken, dan volgen twee finales na de rustdag van donderdag. Nederland moet dan zowel op vrijdag áls op zaterdag winnen, om ook in 2019 op het hoogste niveau te blijven acteren.

Oranje, onder de leiding van de verjarende bondscoach Wierd Goedee, kende in Novi Sad een aardige start. Het eerste kwart werd nipt verloren: 21-17 voor het ‘thuis’spelende Lietuva. Met elk kwart werd het gaatje echter groter: van dus 4 achter, naar 12 bij de rust, 16 na drie kwarten, en uiteindelijk een fors verloren vierde kwart (24-9), en zodoende dus de nederlaag met 31.

Uitblinker in de aanval was de watervlugge Oshean (spreek uit: Ocean; zie foto) Brathwaite. De kleine (1.78m) guard schoot 8-12 waaronder 3-6 driepunters, goed voor 21 punten. Zijn collega-guard Jaron Held was de enige andere speler in de dubbele cijfers, met 11p. en ook nog eens 11r. Joryam Saizonou, die we al in meerdere wedstrijden sterke acties hebben zien maken, had het vandaag schietend lastig, hij kwam tot 1-11 schot. Met minder dan 30% field goals (en minder dan 50% VW, 5-11) weet je, dat het aanvallen tegen toptegenstanders (Litouwen werd eerste in zijn poule) lastig is voor Oranje. Bij een laag schotpercentage hoort vaak ook een laag aantal assists, in dit geval 12 (Litouwen had 28 passes die tot een score leidden).

Als we eens kijken naar de leeftijden, dan zien we bij Oranje 4 spelers die nog geen 16 zijn: Max van den Heuvel (de zoon van de bekende DBL- en FIBA-ref Paul van den Heuvel), Milan Bosch, Yannick Kraag, en Benicio Leons zijn alle vier pas 15 jaar ‘oud’. Bij Litouwen geldt dat voor twee spelers. Overigens is Augustas Marciulionis wel gewoon 16 jaar. Wat minder gewoon is, is dat hij een vader van NBA- en Olympisch goud (1988 Seoul … David Robinson en Danny Manning hebben er nóg nachtmerries van) kaliber heeft. Zijn vader is de beroemde oersterke lefty driver van Zalgiris Kaunas (… HBW …), de USSR, het Litouwse team (brons in 1992), en de Golden State Warriors: Sarunas Marciulionis.

Nederland heeft dit toernooi moeite met scoren. Er zijn niet heel veel spelers die een individuele actie in een open scoringskans voor zichzelf of een teamgenoot kunnen omzetten. Tegen Letland (dat vandaag Israël versloeg) kwam Oranje tot 69 punten. Daarna was het duidelijk minder: 52 tegen Spanje, 52 tegen Servië, en vandaag dus 53 tegen Litouwen. Nu zijn deze laatste drie landen serieus in de race om ver te komen dit toernooi, en ook Letland -getuige de winst op Israël- blijkt dus tot goede prestaties in staat.

Morgen speelt Nederland tegen Italië. De Azzurri wonnen tot dusver alleen van het zwakke Georgië, dus er zijn kansen voor de Nederlanders. Net als Nederland, komt Italië niet al te makkelijk tot hoge scores, dus het kan wel eens een wedstrijd met een totaal van rond de 120 à 130 punten worden. De lage schotpercentages van beide teams totnogtoe (NL slechts 32%, 38% van 2 en 20% van 3; en Italië 39%, 46% van 2 en 25% van 3) wijzen hier ook op. De 38% tweepunters van NL zijn problematisch, die zullen echt goed boven de 40 moeten uit komen, wil Oranje zich aan degradatie onttrekken.

Vooral de guards hebben moeite om tegen een aardig percentage af te werken, wat ook suggereert, dat de bal te weinig de bigs bereikt. Zo schiet Held gemiddeld 24% en de twee jonkies (15 jaar) Milan Bosch-Fellah (16%) en Max van den Heuvel (12%) hebben het ook lastig in de afwerking. Er zijn slechts 3 van de 11 inzetbare spelers die boven de 40% uit komen: de twee youngsters Leons (55%) en Kraag (40%), en guard Saizonou (44%), ondanks zijn mindere schotdag tegen de Lee Towers. Big man Buijs komt met 18% schot scorend ook nog niet makkelijk door. Schotpercentages zijn, bedenk dat wel, maar één facet van het basketball. Ten eerste maakt het uit, in welke situatie (schotklok) en positie een speler zijn schoten neemt / moet nemen. Ten tweede zijn er veel meer belangrijke taken, die een speler kan vervullen, dan de bal er met een hoge efficiëntie in te gooien. Ten derde, als het team goed reboundt (en/of stealt), is het nodig hebben van meer schoten niet per se een probleem.

De man om morgen op te letten (en van te genieten) bij Italië is #14 Sasha Grant, die in drie van hun vier duels de team-topscorer was. Met 17ppg is hij de 4e scorer van het hele toernooi. Hij vult dat aan met ruim 5 rpg. Grant is een geblokte SF van 198cm die erg goed op de gespierde benen staat. Hij kan sterk driven en finishen.

Tegen Litouwen liet Oranjecoach Wierd Goedee alle 11 man minuten (tussen de 8 en 29) maken. Verstandig, want er komen nog cruciale wedstrijden aan, waarbij het prettig is, als de dragende spelers nog iets over hebben. Sam Vianen is geblesseerd, hij heeft dit toernooi niet in actie kunnen komen.

Mocht het tegen Italië niet lukken om te winst te komen, dan moet Nederland toch even naar de directe concurrentie gaan kijken. Welke landen hebben het ook lastig op dit hoge niveau? Idealiter laat Nederland er minstens drie onder zich. Op papier lijken dit de minder sterke landen: Georgië, Montenegro, Slovenië, en Duitsland. Wel hebben al deze landen, met uitzondering van Georgië, reeds een keer weten te winnen, in de poulefase. Dat geldt voor Nederland niet.

De wedstrijd Nederland-Italië is morgen (wo.) vanaf 13u45 te volgen via
https://www.fiba.basketball/europe/u16/2018/game/1508/Netherlands-Italy

Volgens diezelfde FIBA-pagina is het maar liefst 35 jaar geleden dat Nederland en Italië in deze leeftijdsklasse tegen elkaar speelden. Dat zal mede komen door het feit, dat het lange tijd geduurd heeft, voordat Oranje weer op dit A-niveau actief was. Bij winst op de Italianen, zou Nederland een zeer knappe prestatie leveren, door het nieuwverworven A-niveau met minstens een jaar te verlengen.

Foto: FIBA.basketball

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.