CP3 by Basketball Totaal

Sterk Donar pakt thuisvoordeel

Donar heeft in de eerste wedstrijd van de finaleserie direct een goede slag geslagen door Landstede Basketbal te verslaan. In Zwolle was Donar veel sterker en won het met 70-85, waardoor het thuisvoordeel nu bij de Groningers ligt.

Na de zware halve finale tegen Leiden, waarin de wedstrijden gekenmerkt werden door hard en agressief spel en lage scores met het accent op de verdediging,  was de eerste finalewedstrijd tegen Zwolle een volstrekt andere. Donar schoot uit de startblokken en kwam, ongehinderd door de Zwolse verdediging, zowel inside als outside gemakkelijk tot scoren. Het leek alsof Zwolle nog niet klaar was voor de wedstrijd, terwijl Donar dat duidelijk wél was. Donar was veel feller, verdedigde veel scherper en liep goede aanvallen, de Zwolse tegenstander af en toe verbijsterd achter latend. Onder aanvoering van Will Sullivan, die in de eerste minuten zeer sterk speelde en zowel aanvallend als verdedigend nadrukkelijk aanwezig was, liep Donar eenvoudig weg om nooit meer achterom te kijken. In deze fase was het krachtsverschil zo groot dat zowel de Zwolse als de talrijke meegereisde Groninger supporters elkaar verbaasd aankeken. Was dit de finalewedstrijd tussen de twee beste ploegen van de DBL?

Na het eerste kwart, waarin Donar ruim voorstond met een marge van 18 punten, liet Donar de teugels een beetje vieren en ging het wat zuiniger met de energie om. Zwolle kwam weer wat dichterbij, maar nooit voldoende om de Groningers echt van hun stuk te laten raken. Lance Jeter speelde vooral in die fase een belangrijke rol. Telkens wanneer het even niet liep was het Jeter die doorkwam met een belangrijke score zodat Donar weer meer ruimte in de score kreeg. Jeter viel vooral op door zijn zeer onzelfzuchtige spel en had, ondanks zijn eigen puntentotaal van 16, vaak meer oog voor de scoringskansen van zijn medespelers dan om voor zijn eigen kansen te gaan. Zijn 9 assists zeggen wat dat betreft ook voldoende. Ook Jason Dourisseau speelde een sterke wedstrijd en was zoals gebruikelijk vooral verdedigend van grote waarde zonder overigens te vergeten om zijn eigen scoringskansen te verzilveren. Ross Bekkering liet onder toeziend oog van zijn vader zoals gewoonlijk weer een double-double noteren en kon met 19 punten en 11 rebounds terugkijken op zijn zoveelste goede wedstrijd dit seizoen.

De tweede helft leek een kopie van de eerste. Donar begon scherp en fel, liep eenvoudig uit naar een ruime marge en zakte daarna iets terug waardoor Zwolle de uiteindelijke uitslag nog iets dragelijker kon maken. Spannend werd het nooit meer en Donar kwam vrij eenvoudig aan de zo belangrijke uitoverwinning die noodzakelijk is om het thuisvoordeel in Groninger handen te krijgen.

Aanstande donderdag wordt de tweede wedstrijd in deze best-of-seven serie gespeeld. Dan speelt Donar thuis in de eigen Martiniplaza en kan het met een overwinning op een 2-0 voorsprong komen.

Bron: Donar

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.