CP3 by Basketball Totaal

Stephanie Dijkstra proefde aan internationaal fluiten

steph dijkstraBij onze vrienden van  http://www.bbsr.nl  vonden we een aardig interview met Stephanie Dijkstra. Stephanie is één van de aanstormende Nederlandse scheidsrechterstalenten waar men bij FIBA enthousiast over praat. Ze was mee naar het camp in Slovenie, en onze collega´s kwamen tot het volgende interview.

Vertel wie ben je? (naam, leeftijd andere kenmerkende dingen?)
Ik ben Stéphanie, 28 jaar uit Amsterdam.

Hoelang fluit je inmiddels?
Afgelopen seizoen was mijn derde seizoen dat ik heb gefloten.

Welke status heb je?
Ik ben zouist gepromoveerd, op proef, tot B-arbiter. Dus een leuke nieuwe uitdaging het komende seizoen!

Hoe zag afgelopen seizoen voor jou eruit?
In het afgelopen seizoen ben ik gepromoveerd tot C-arbiter. Ik ben het seizoen begonnen in de eerste helft van de (gecombineerde) dames eredivisie. De tweede helft van het seizoen heb ik voornamelijk in de heren eerste divisie gefloten, wat ik erg leerzaam vond. Best een ingewikkelde competitie om te fluiten, waar ik heb geleerd dat het goed verkopen van je call het halve werk kan zijn.

Dit jaar was jij de gelukkige die naar het FIBA camp mocht in Slovenië. Hoe hoorde je dit en van wie? Wat was je eerste reactie?
Op een donderdagavond, ik was net die maandag teruggekomen van Scania Cup in Zweden, kreeg ik een onverwachts telefoontje van Simon van Rooijen, de teammanager van het CTO. Hij bracht mij het goede nieuws. Ik meen me te herinneren dat ik een klein dansje heb gedaan in mijn huiskamer…

Hoe zag een dag op dat camp eruit? En hoe zag de begeleiding die je kreeg er uit?
Eigenlijk was geen één dag hetzelfde. Vaak begonnen we in de ochtend met een bijeenkomst waar we verschillende dingen bespraken. Zo hebben we de 3PO-mechanics besproken, de nieuwe regels van volgend jaar en hebben we clips bekeken. De clips kwamen van de FIBA materials, maar ook van de wedstrijdjes die we ’s avonds floten. Elke dag was er wel iets bijzonders. We hebben signalen geoefend voor de camera en een sportpsycholoog heeft uitleg gegeven over focus en concentratie. Ook hadden we een meeting met de coaches waarin we spraken over hoe we op elkaar overkomen. En vooral hoe we vonden dat de andere partij dat kon verbeteren. De laatste dag speelden de scheidsrechters een wedstrijdje tegen de coaches, die we glansrijk verloren. De arbitrage liet wel een beetje te wensen over, die wedstrijd…. wink

Hoe beviel het om met 3 man mechanics te fluiten?
Dit was niet de eerste keer, maar ik blijf het erg leuk vinden om met zijn drieën te fluiten. Je hebt veel meer mogelijkheden tot communicatie en als het teamwork goed gaat, is dat ontzettend gaaf. Je moet elkaar echt vertrouwen en dat tonen door je aan je gebied te houden.

Hoe was t niveau van de wedstrijden die je floot?
Elk land had twee speelsters gestuurd met talent. Het basketball was dus hartstikke leuk en van goed niveau. Wat het een beetje bemoeilijkte, was dat alle speelsters verschillende kleuren tenues aanhadden. Roze, blauw, wit en zwart speelden allemaal door elkaar, waardoor het geven van de uitbal aan het goed team nog wel eens mis ging.

Hoe was het niveau van je collega scheidsrechters?
Dat varieerde erg. Er zat 10 jaar leeftijdsverschil tussen de oudste en de jongste scheidsrechter. Sommige meiden floten wekelijks 3PO in hun land en voor anderen was dit de eerste kennismaking met het fluiten met z’n drieën. Sommigen mochten zelfs als vrouw in hun land geen mannenwedstrijden fluiten.

Wie of wat heeft het meeste indruk gemaakt op jou als scheidsrechter?
Wat ik erg indrukwekkend en leuk om te horen vond was dat de referee instructors beiden zelf erg laat begonnen waren met fluiten. En beiden het zo ver geschopt hebben. Ook de positieve benadering van de referee instructors was indrukwekkend.

Zijn er dingen die je daar hebt geleerd waar collega scheidsrechters ook wat aan zouden hebben? Zo ja vertel?smile
De presentatie over focus en concentratie was erg interessant. We bespraken vier concentratiestijlen (Nideffer). Deze worden ingedeeld op twee assen: intern-extern en breed-nauw. Elke combinatie zorgt voor een verschillende manier van concentreren die meer of minder effectief is op dat moment. Op het moment dat de stijl die je op dat moment gebruikt niet effectief is, dan kan je het best de diagonaal tegenovergestelde gebruiken. Maar dat moeten de geïnteresseerden maar even googlen.

hierbij danken wij Stephanie voor haar tijd en wensen haar veel succes met haar stage in de B-groep!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.