CP3 by Basketball Totaal

Staf NDT bekend gemaakt

remy de witDe Nederlandse Basketball Bond heeft de technische staf van de Orange Angels rond. Bondscoach Remy de Wit zal tot en met het EK 2017 worden ondersteund door zijn assistenten Hakim Salem en Rob Nieboer. Net als voorgaande jaren is Patrick Kathmann de teammanager van het Nederlands vrouwenbasketbalteam. Het doel van de NBB is in die periode een nieuw programma neer te zetten dat garanties biedt voor toekomstige successen. Dat is zowel wens als noodzaak. FIBA Europe heeft immers de opzet van de EK-kwalificatie volledig veranderd. “Dit nieuwe format biedt kansen om ons vrouwenbasketbal over de volle breedte te versterken”, stelt De Wit.

Onder leiding van Meindert van Veen, de grote pionier van het Nederlandse vrouwenbasketbal, is de afgelopen jaren een stevig fundament gelegd voor talentontwikkeling. Die heeft geleid tot aansluiting bij de Europese top in diverse leeftijdscategorieën. Nu is het de hoogste tijd dat de zaailingen stevig wortel gaan schieten. Alleen dan staat het Nederlandse vrouwenbasketbal sterk genoeg om de definitieve stap naar het behalen van prijzen te kunnen maken.

Enthousiasme
De NBB is, volgens Technisch Directeur Esther Wender, zeer tevreden met de samenstelling van de nieuwe staf van het Nederlands vrouwenteam. “Deze vier mannen hebben de mix van kennis, ervaring, passie en expertise die we van een professionele staf verwachten. Hun enthousiasme en ambities werken aanstekelijk. Alle ingrediënten om het Nederlands vrouwenbasketbal op een hoger plan te brengen zijn aanwezig. Op 4 juli aanstaande is de loting van de EK-kwalificatiewedstrijden. Dan kunnen we gericht aan de slag met alle kwaliteiten die we nu in huis hebben.”

Voetbal
Remy de Wit heeft als hoofdtaak er tot en met het EK 2017 voor te zorgen dat dit fundament wordt gelegd. “De nieuwe competitieopzet van FIBA Europe speelt ons hierbij in de kaart”, vertelt de bondscoach. “De EK-kwalificatiewedstrijden worden verspreid over drie periodes van elf dagen – in november 2015 én in februari en november 2016. De competities in de deelnemende landen liggen dan volledig stil. Het is nagenoeg dezelfde opzet als bij voetbal.”

Verbroedering
De afgelopen decennia waren de belangen van de NBB, de clubs en de individuele speelsters meer dan eens lastig op één lijn te krijgen. Volgens De Wit is de nieuwe EK-opzet dan ook een geschenk uit de hemel. “Doordat er geen competitiewedstrijden zijn, krijgen zowel de NBB als de clubs veel ruimte om tot elkaar te komen. Zowel als het gaat om het programma in het algemeen, als dat van onze internationals in het bijzonder. Sterker nog, ik zie dit als een mooie kans voor verbroedering van bond en clubs. Verschillende belangen zijn prima, zolang je er maar op een positieve manier met elkaar over praat. Een goede verbinding is belangrijk om successen te kunnen gaan boeken. Met Patrick Kathmann heb ik de clubs en de speelsters op de hoogte gesteld van wat er voor hen gaat veranderen. Naast de speelkalender is dat met name het nieuwe, individuele trainingsprogramma voor alle 33 selectiespeelsters. Het zelfregulerend vermogen van onze topsporters gaan we heel direct aanspreken. Ze moeten iedere periode tweeënhalve maand zelf aan de slag. We trainen immers niet meer zes weken gezamenlijk, maar veel korter. Mede door de omvang van het nieuwe programma spelen mijn assistenten Hakim Salem en Rob Nieboer, net als Patrick, een grote rol in het toekomstige succes van de Orange Angels. De omvang en ambitie van het programma vereist stafleden die het klappen van de zweep op alle fronten kennen. Ook zij hebben er veel zin in. Het is mooi te zien dat iedereen enthousiast reageert op de nieuwe aanpak.”

Hakim Salem
De coaches en de teammanager noemt de bondscoach de ‘harde kern’ van de totale begeleidingsstaf van de Orange Angels. Iedere schakel moet sterk zijn. Die visie is koren op de molen van Hakim Salem, een van de twee assistent-bondscoaches. De Amsterdammer veroverde als roerganger van uiteenlopende jeugdteam vele nationale titels. In de manneneredivisie heeft hij aangetoond zich als hoofdcoach ook onder lastige omstandigheden goed staande te kunnen houden. “Wat maar weinigen weten is dat ik ooit begonnen ben als coach van een vrouwenjeugdteam. De afgelopen jaren is, mede door de progressie van de nationale jeugdteams, mijn belangstelling voor het vrouwenbasketbal alleen maar gegroeid. Ik vind het een mooie uitdaging om nu als coach mijn land te mogen vertegenwoordigen. Daar ga ik voor de volle honderd procent voor. De nieuwe opzet van de EK-kwalificatie vraagt om een andere invulling van de coachingstaken. We zullen de speelsters vaker opzoeken, ook in het buitenland. Het is belangrijk om daarnaast, juist vanwege de spreiding in het programma, de teamspirit hoog te houden. Ik houd niet van gaan voor eigen glorie. Je mag jezelf belangrijk vinden in teamverband. Iedereen die bij de Orange Angels betrokken is, moet écht zijn of haar best gaan doen. Daarbij maken we geen onderscheid tussen iemands rol of taak. We hebben genoeg talent in Nederland om successen te gaan behalen. En er komen alsmaar meer goede speelsters. Ik heb er veel zin in. Dat kan ik niet genoeg benadrukken.”

Rob Nieboer
Met Rob Nieboer heeft de bondscoach een gelouterde vertrouweling aan de staf toegevoegd. De Wit bracht samen met de Groninger diverse nationale jeugdteams naar een hoger plan. “Al een aantal jaren maakte ik deel uit van het VU18-team”, zegt Nieboer. “Ik ben al een tijdje besmet met het Orange Angels-virus. Zodanig, dat ik iedere zomer reikhalzend uitkijk naar weer een nieuw avontuur. Voor mij betekent werken met onze grootste talenten een zomer lang enthousiasme opsnuiven. Ik vind het geweldig om deel te mogen uitmaken van zo’n omvangrijk, professioneel programma. We hebben kunnen zien dat onze jeugd veel mogelijkheden heeft. The sky is the limit wat mij betreft. Hoofdprijzen hebben we als team nog niet in de wacht gesleept, maar tijdens EK’s stonden Laura Cornelius en Kourtney Treffers al wel op de MVP-lijsten. En er komen er meer aan die op hoog niveau goed kunnen presteren. Bovendien staan er op dit moment al goede senioren klaar waarmee we de weg omhoog kunnen vervolgen. Internationaal schieten we nog op diverse fronten tekort, maar op andere vlakken hebben we zelfs een voorsprong. We zijn bijvoorbeeld tactisch heel sterk. Met al dat talent gaan we een nieuwe slag maken, gebaseerd op het fundament dat Meindert van Veen – samen met Remy de Wit – voor de Orange Angels heeft gelegd. Nu moeten we nog wat geduld hebben, maar het gaat vast en zeker een keer gebeuren. Ik ben ervan overtuigd dat we op een dag met deze vrouwen de Olympische Spelen halen. Als je er straks bij wilt zijn, is dit hét moment om dat te laten zien.”

Patrick Kathmann
Patrick Kathmann zou je kunnen introduceren als de ‘vaste keuze’ van welke vrouwenbondscoach dan ook. Hij heeft al vele jaren ervaring als teammanager van de Orange Angels. De Bemmelnaar gaat uiteraard weer dezelfde taken uitvoeren als onder Van Veen, maar ook hij ziet nieuwe uitdagingen: “Ik blijf vooral teammanager, dus mijn rol verandert niet echt. Maar het huidige voorbereidingsprogramma is, zoals gezegd, wezenlijk anders. De gewijzigde opzet biedt een nieuwe kans voor iedereen om deel uit te maken van het Nederlands vrouwenbasketbalteam. De voornaamste uitdaging voor de organisatie is om voor hen een topprogramma neer te leggen. Door de wijziging van de competitieopzet hebben we voortaan een kortere voorbereiding met het hele team. Speelsters vliegen vanuit verschillende landen in, en binnen een week moet er een tot op het bot gemotiveerde, geoliede ploeg staan. Ja, het is net voetbal. De selectie bestaat momenteel uit 33 speelsters die een year around programma moeten draaien. Naar Amerikaans model gaan ze ook off-season door met trainen. Eigen verantwoordelijkheid wordt nóg belangrijker. Met dit systeem komen de besten vanzelf bovendrijven. De intrinsieke motivatie van de individuele speelster wordt nu volledig zichtbaar. Wie altijd al professional wilde zijn, zal zich nu ook zo moeten gedragen. De bondscoach en zijn staf bepalen uiteindelijk of een speelster daarin de juiste keuzes heeft gemaakt

Bron: basketball.nl

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.