CP3 by Basketball Totaal

SPM wacht hels karwei tegen Dijon

SPM Shoeters is dinsdagavond Nederlands laatste hoop op plek in de tweede ronde van de EuroChallenge. Een overwinning met één punt verschil tegen het Franse Dijon is genoeg. Daarmee wordt ook het blazoen van het Nederlands basketball in Europa opgepoetst. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Waarom?

Reden 1. Frankrijk is Europees Kampioen, Nederland net niet.

Reden 2. Dijon is op dit moment de nummer 2 in de Franse Eredivisie (met 2 EuroLeague- en 5 EuroCup-deelnemers)

Reden 3. Dijon heeft een begroting die drie keer zo groot is als die van SPM Shoeters (3,6 vs 1,3).

Genoeg.

Want hoewel het moeilijk is, gaan we van het positieve uit. Nog even dan. Mijn inschatting qua kansen in deze alles-of-niets wedstrijd: 33% SPM, 67% Dijon.

Laten we wel wezen. 33% is aan de hoge kant.

Waar is dat op gebaseerd?

Reden 1. SPM Shoeters kan goed verdedigen.

Reden 2. SPM speelt thuis (als die Maaspoort nu niet uitverkocht is………en spookt).

Reden 3. Tai Wesley

Wesley dus.

De 2 meter lange Amerikaan moet een triple-double leveren wil SPM de Fransen verslaan.

Hoezo? Nou de Fransen preparen zich volledig op de angel in de Bossche aanval. Natuurlijk zal eerst hun center Moss of Prenom (die in het echt veel dikker is dan op de foto’s) hem gaan verdedigen. Stel nou dat Wesley (speelde vorig jaar Franse 2e Divisie, maar dat terzijde) hen kan hebben, dan gaat er gedoubleteamd worden. De Bossche Amerikaan moet dan niet alleen zijn ploeggenoten in staat stellen te scoren. Zij dienen dat dan ook te doen; Akerboom, Wessels, Farokmanesh.

Verschillen.

Zijn die echt zo groot? Ja en nee. Een hogere begroting biedt geen garantie op winst (Real Madrid verloor ook in Den Bosch en met hen vele Europese topploegen). Wel sluit een hogere begroting onzekerheden uit.

Kortom SPM moet 40 minuten lang op de toppen van haar kunnen spelen.

Verschillen 2.

Let wel, Dijon verloor thuis van Antwerpen, kreeg in België een pak slaag en won in Estland onverdiend en ternauwernood. De ploeg is statistisch gezien de best verdedigende ploeg in de EuroChallenge (samen met Cholet gemiddeld 66 punten tegen). Toch zijn de verschillen met SPM Shoeters niet groot, bekeken uit efficiency oogpunt (ofwel cijfers per 100 keer balbezit).

SPMDijon2

Nogmaals, er zijn verschillen. Dijon is vooral een erg atletische en vrij snel spelende ploeg. SPM zal het tempo moeten bepalen, weinig balverlies leiden en een weergaloze avond van Wesley en de schutters moeten hebben dan kan het een mooie avond in de Maaspoort worden.

Bij winst is SPM ongeacht het resultaat van Antwerpen ook groepswinnaar (theoretisch kan SPM nog 2e worden in de groep als de Belgen thuis zouden verliezen van de Esten, iets wat niet gaat gebeuren).

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.