CP3 by Basketball Totaal

SPM Shoeters wint de NBB beker

Het zal een beslissing zijn, waar nog lang over gesproken gaat worden. De score wel of niet binnen de tijd. Antio Sinterniklaas gebruikte de beelden van de NOS om tot zijn beslissing te komen. De score was buiten de tijd en SPM Shoeters won de finale van ZZ Leiden. Stefan Wessels werd de matchwinner met een vrije worp 57-58. Een out of bounds met pass, dribbel, driepunter en aanvallende rebound en score in 2,3 seconden was natuurlijk onmogelijk. Dat had ook zonder beelden bekend moeten zijn.

Dat het tot de laatste seconde spannend bleef, had de ploeg uit de Sleutelstad overigens aan zichzelf te danken. De ploeg van Eddy Casteels begon slecht aan de wedstrijd en stond binnen enkele minuten op een 0-9 achterstand. Toch ontstond er geen paniek en ZZ Leiden stond na het eerste kwart weer naast de ‘bezoekers’ 17-17. Daarna was het een en al ZZ wat de klok sloeg. Uitstekend teamspel en een excellerende Rogier Jansen en Worthy de Jong zorgden voor een 37-22 voorsprong.

Maar SPM Shoeters vocht zich terug in de wedstrijd door een uitstekende Arvin Slagter. Bij het ingaan van de vierde periode was het zelfs een kleine voorsprong voor Den Bosch 47-48, dat overigens zonder de geblesseerde Kees Akerboom speelde.

De vierde periode waren de punten duur en kregen beide teams de bal niet in de basket. Het niveau daalde van de wedstrijd, maar de spanning nam toe.

Maarten Bouwknecht zorgde voor een euforische stemming onder het publiek van Den Bosch door een driepunter raak te gooien (54-57), maar Worthy de Jong deed hetzelfde aan de andere kant (57-57).

De laatste minuut was een nagelbijter. Wessels scoorde zijn eerste vrije worp (57-58) om vervolgens de tweede te missen.  De Jong schiet een driepunter, die mis gaat en Slagter krijgt de bal aan de zijkant. De overwinning lijkt binnen, maar Slagter gooit de bal recht in de handen van Wright, die Simmons een driepunter ziet schieten. Een slecht schot natuurlijk, maar de aanvallende rebound was voor ZZ Leiden. Een blockshot van Kravic gaf Leiden nog één kans. Op 2,3 seconden voor het einde.

Door een fout aan de jurytafel werd de klok ineens teruggezet op 3 seconden. En dat zijn de meest besproken drie seconden van de middag.

Aan de hand van beelden werd bekeken of de laatste score van Kherrazi wel of niet binnen de tijd was. Sinds een jaar geeft artikel 46.12 aan dat het gebruik van videobeelden mag, mits de beelden van een onpartijdige partij zijn (NOS). Antio Sinterniklaas maakte direct gebruik van de beelden.

“Ik heb twee keer moeten kijken”, gaf Sinterniklaas toe. “Maar op het moment dat de speler de bal in zijn hand kreeg, brandde het rode led-lichtje. We hebben het in vertraging goed kunnen zien, dus ik vind het een juiste beslissing.”

Die mening deelde De Jong in elk geval niet. Hij sprak van de slechtste call in de geschiedenis van het Nederlandse basketbal. “We hebben nog nooit teruggekeken naar videobeelden aan het eind van een wedstrijd. Al was de bal niet op tijd raak, dan nog moet je de ballen hebben om de call op het veld te maken. Heel jammer dat we op zo’n manier moeten verliezen. Had hij dezelfde call ook gemaakt als er geen videobeelden waren geweest? Dit geeft ons nog meer motivatie om er de volgende keer nog harder tegenaan te gaan. We kunnen er nu niets meer aan doen. De volgende stap is het kampioenschap.”

SPM Shoeters heeft ondanks een matig seizoen een prachtige prijs te pakken. En een prijs om trots op te zijn.

Bekijk hier de beelden van de NOS.

(reacties: ZZ Leiden site)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.