CP3 by Basketball Totaal

SPM Shoeters vs. Challenge Sports Rotterdam & Preview EuroCup Challenge: Niet Een, maar Twee Teams met Twee Gezichten!

Column Aart Dekker: Zondag was ik in Den Bosch om SPM Shoeters vs. Challenge Sports Rotterdam te bekijken. Waarom? Omdat het seizoen wat mij betreft vooralsnog vooral draait om het Europese Seizoen van Den Bosch, en ik wilde zien hoe ‘de Generale’ zou gaan – zij die goed in hun ‘Nederlandse Gezegden’ zitten, weten dat ‘Een Slechte Generale’ niet veel goeds zou beloven. Als dat waar zou zijn, dan ziet het er dus voor de eerste thuiswedstrijd van SPM Shoeters – Dinsdag-avond 20h in de Maaspoort, vs. Tartu uit Estland, direct weer een sleutelwedstrijd die (liefst goed, dus met een behoorlijk verschil) gewonnen moet worden, niet al te best uit; want na een spannend eerste kwart waarin Rotterdam de Bosschenaren tegenspel kon bieden, liep de wedstrijd daarna – eerst langzaam, maar allengs sneller – uit op een veegpartij, waarin zelfs door diep van de bank komende jonge ‘Eigen Kweek’ ook met schijnbaar groot gemak over de Rotterdammers heengingen.

SPM speelt vaak goed als het moet, alleen het doorbijten als een tegenstander (bijna) op de rug ligt (het Vermogen ‘To Kill’) laat – wat mij betreft – nog te wensen over, net zoals het vermogen om wedstrijden te ‘Closen’. Ik schreef er

— Hier —

(https://aartdekker.blogspot.nl/2014/11/spm-shoeters-verschillende-wedstrijden.html)

eerder over. Daar was in deze wedstrijd niet van te zien, maar in teveel Europese wedstrijden – in mijn ogen tenminste – wel.

Ik ben eigenlijk heel optimistisch over de kansen van Den Bosch om de Eliminatiefase van de EuroCup Challenge van Fiba Europe te behalen; vorig jaar had het al de Tweede Ronde moeten halen, en werd dat schlemielig – grotendeels door bovenstaand falen, dus zelf – verspeeld. Dit seizoen denk ik dat SPM eigenlijk Winnaar in de Eerste Ronde had moeten worden (met 4W:2L, of zelfs 5W-1L). Dat gebeurde (weer) niet, maar in ieder geval lukte het dus wel met de hakken over de sloot en wat geluk; dat is dus vooruitgang.

Mijn inschatting van de loting voor de Groep voor de nu lopende Groep? Ik denk dat deze net een beetje zwakker is dan die van de Eerste Ronde, dus onveranderd positief! De eerste uitwedstrijd ging, na een mijns inziens niet geweldig gespeelde wedstrijd nipt – dus min of meer ‘onnodig’ – verloren, en dat is natuurlijk jammer… Ik zeg weleens: “Af en toe een slechte wedstrijd, da’s ‘All in the Game’, maar er moet wel progressie zichtbaar zijn. En: als je grote ambities hebt, dan moet je niet teveel kansen verprutsen!”

Aart

Met andere woorden: SPM Shoeters Den Bosch is het aan zichzelf en aan het – hopelijk grote– publiek verplicht zich minimaal te plaatsen voor de Laatste Zestien, liefst als Winnaar van deze Groep met Tartu (morgen thuis), Avtador (Dinsdag 3 Februari, 19h!) en Franfurt (Woensdag(!) 18 Februari, 20h).

Goed, dan nog even terug naar de wedstrijd Den Bosch vs. Rotterdam.

Rotterdam begon in het Eerste Kwart met serieus tegenspel te bieden, en ook in de rest van de Eerste Helft was er duidelijk progressie waarneembaar ten opzicht van een maand of twee geleden bij Challenge Sports Rotterdam; diverse spelers zijn sindsdien individueel veel stabieler en beter geworden, en ook het teamspel ging vooruit. Maar wat deze wedstrijd, en – gezien een aantal uitslagen tegen ‘Toppers’ – ook duidelijk maakte is dat als het in een wedstrijd stevig verkeerd gaat, het dan wel erg eenvoudig en snel ‘Down South’ gaat. Een verschil van zo’n 50 punten in ruim 20 minuten zuivere speeltijd duidt niet op veel zelfvertrouwen en vechtlust om het een topteam zo moeilijk mogelijk te willen maken, ook al was het deze wedstrijd nu ook weer niet volledig duidelijk dat de koppen gingen hangen, of dat collectief ‘de Pijp aan Maarten’ werd gegeven. Maar je zou dus kunnen stellen dat ook Rotterdam een ‘Team met Twee Gezichten’ blijkt te zijn.

Bij Den Bosch werd voor de zoveelste keer getoond dat als SPM goed speelt – en alles klopt – het team wel vleugels lijkt te krijgen en alles lijkt te gaan lukken. Zoals gezegd: zelfs met een behoorlijk aantal jonkies voor langere tijd op het veld, had het team geen kind meer aan Rotterdam. En dat is toch wel een jammere conclusie voor het verloop van de reguliere DBL-competitie tot nu toe, en vooruit kijkend naar de tot de Play Offs; de ‘Top-4’ – Den Bosch, Leiden, Groningen en Zwolle – steekt ver boven de ‘Middenmoot’ – Rotterdam, en misschien Leeuwarden – uit, en aan de staart moet er bij zowel Weert als Amsterdam nog wel een en ander gebeuren alvorens iedere DBL-pot bij aanvang niet al half – of meer – beslist is.

Nog een moment wil ik uit de wedstrijd lichten: de weergaloze achterwaartse ‘Tip-Jump-Shot And1 score’ van Reggie Johnson in de Eerste Helft. Waar hij het idee vandaan haalde was onduidelijk, maar het was wel een score van een niveau dat het overgrote deel van alle basketballers in hun hele carrière nooit (bewust) zal produceren. En Johnsson deed het, wat zijn potentieel maar weer eens bevestigde… Een extra reden om de Maaspoorttribunes de komende weken massaal te komen bevolken!

Ik hoop dus – zoals altijd – dinsdag op een volle Maaspoort die hun team vooruit schreeuwt tegen een tegenstander met enkele oude bekenden van het Bossche publiek: vroegere Den Bosch Topschutter Gert Kullamäe is de coach, en Valmo Kriisa

 

(https://www.fibaeurope.com/eurochallenge/cid_04nV5LW1InMnPsDwhkujE0.playerID_22062.compID_BYg5Rb55Jw-G5I3MZ6JB01.season_2015.roundID_10372.teamID_5690.html)

 

Veel plezier iedereen!

AART DEKKER

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.