CP3 by Basketball Totaal

SPM Shoeters met één been in finale play-offs

Een briljante eerste helft van Port of Den Helder Kings heeft niet kunnen voorkomen dat SPM Shoeters met één been in de finale van de play-offs staat. De Brabanders staan op een 2-0 voorsprong in de serie na de 73-81 zege in de Kingsdome. Waar de driepunters in de eerste helft Den Bosch om de oren vlogen (Jeroen van der List schoot er 4 op 4), maar knalde SPM in de tweede helft de bommetjes raak. Voeg dat bij een aangescherpte en volhardende defensie en Den Bosch liet voor de tweede keer zien de sterkste in de serie te zijn. Jeroen van der List was met 21 punten topscorer in de wedstrijd. Ali Farokhmanesh maakte er 17 voor Den Bosch.

Het was een duel met twee geheel verschillende gezichten. Den Helder won de eerste helft afgetekend met 51-39, maar nog afgetekender was de Bossche score in de tweede helft: 22-42. Bij Den Helder zat een een immens verschil in de driepunters: voor rust 7 raak, na rust nog maar één. En dat terwijl Jeroen van der List er alleen in het eerste kwart al 4 op 4 in schoot.

Het was het uitvloeisel van de voorspelling van coach Jean-Marc Jaumin, die de buit van het seizoen feitelijk al binnen heeft. Met het bereiken van de halve finale van de play-offs hebben de Kings de doelstelling van het seizoen gerealiseerd. Niet dat reden is om achterover te gaan leunen. Integendeel. Het was meer een last van de schouders volgens Jaumin, die ernaar uitkeek dat zijn ploeg volledig vrij kon gaan spelen: “Alles mag, niets hoeft meer.”

Het was een genot om Den Helder in de ‘vrije modus’ aan het werk te zien. De Heldenaren begonnen met hard werken in de rebound, hadden in Rogier Jansen en Emanuel Ubilla twee snelle motoren in de transitie en creëerden overal en nergens open schoten. Met name het spel van Jeroen van der List in het eerste kwart was verbazingwekkend. Dat Van der List een driepunter in huis heeft, is bekend, maar het gemak waarmee hij zondagmiddag in het eerste kwart de schoten nam, daartegen was geen Bosch kruid gewassen.

Onbevangen raasden de Kings over het plankier, zonder zich ook maar iets aan te trekken van de reputatie van de tegenstander of de uitslag van wedstrijd één in de serie. Van der List mocht telkens de uitroeptekens plaatsen.

7-2: driepunter Van der List
10-4: driepunter Van der List
13-4: driepunter Van der List
16-6: driepunter Raymond Cowels
23-13: driepunter Van der List

Bij 24-16 was het Helderse spel op de wagen, maar zat Den Bosch nog steeds op het vinkentouw. Dat slechts één van de zeven driepuntspogingen doel troffen, hielp natuurlijk niet echt. Coach Sam Jones hamerde echter vooral op de defensie, waar de Helderse pick and roll te weinig in de weg werd gelegd. Bovendien mochten Knox, Van der List en vooral Emanuel Ubilla de nodige rebounds binnenharken. Jones schreeuwde in een van zijn time outs dan ook twee simpele aanwijzingen: “Stop the pick and roll!” en “I need five guys in the rebound”.

Het duurde even voordat SPM Shoeters die twee hartenkreten in daden omzette. Eerst werd het schot hersteld, doordat David Gonzalez en Ali Farokhmanesh met hun driepunter het gat in de ring ook begonnen te vinden. Daarna werden de defensieve taken strakker en strakker uitgevoerd. Het overwicht in de rebounds zou pas na de pauze worden rechtgetrokken, waardoor de Kings met een marge van 13 punten even op adem mochten komen.

De tekenen van het tweede kwart resulteerden pas in het tweede deel van het derde kwart in een ommekeer in de wedstrijd. Maximaal liepen de Kings tot 62-45 weg bij SPM Shoeters. Het Brabantse collectief volhardde echter. Bij het aanbreken van het vierde kwart was de positie van SPM kansrijk en niet meer uitzichtloos met de 64-54 kwartstand.

De collectieve inspanningen begonnen hun vruchten af te werpen. De Bosschenaren bleven elkaar goed vinden (25 assists), terwijl bij Den Helder de vaart uit de aanval raakte en het schotpercentage onder druk van de bossche defensie zienderogen slonk. Tegenover de 25 Bossche assists plaatse Den Helder er 15.

De definitieve terugkeer in de wedstrijd werd ingeluid door Ali Farokhmanesh met een driepunter: 64-57. Dat hij meteen daarop een aanvallende fout maakte en zijn team bijna in de penalty bracht, werd door de Kings te weinig uitgenut. In plaats van de geboden kans te verzilveren, zag de thuisclub eerst Tony Johnson (66-60) en aansluitend David Gonzalvez (66-65) driepunters raak knallen. De driepunter van Gonzalvez was op dat moment al de zevende Bossche driepunter in de tweede helft, terwijl alleen Jeroen van der List erin was geslaagd één keer van buiten de cirkel namens Den Helder raak te schieten.

Tai Wesley verzorgde in de bucket bij 67-67 de nivellering van de score, waarna Jones Farokhmanesh van de bank haalde en de kleine Amerikaan onmiddellijk zijn driepunter in stelling bracht voor 67-70. Toen Farokhmanesh met nog 1:22 op de klok zijn vijfde driepunter binnen schoot voor 69-77 was de wedstrijd gespeeld.

Uitgerekend Jeroen van der List kreeg nog een uitgelezen kans, maar hij miste de open lay-up. Aan de andere kant dunkte Stefan Wessels een eind aan alle onzekerheid.

 

PORT OF DEN HELDER KINGS – SPM SHOETERS DEN BOSCH  73-81 (24-16, 51-39, 64-54)

20140504 denh_denb 4012 - Kladblok

KLIK OP DE STATS VOOR EEN VERGROTING

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.