CP3 by Basketball Totaal

SPM Shoeters als derde door naar halve finales

De halve finales in de play-offs van de Dutch Basketball League krijgen een klassieker als match up. SPM Shoeters plaatste zich ten koste van Aris Leeuwarden en treft de historische rivaal Port of Den Helder Kings. De Brabanders keerden uit Leeuwarden terug met een 80-88 zege op een op karakter vechtend Aris, dat zich benadeeld voelde door de arbitrage. Toch vochten de Friezen een groot deel van de wedstrijd ook tegen zichzelf, maar drie technische fouten voor Snikkers, Markusse en Healy en een onsportieve fout voor Theus was ten opzichte van die ene T voor T. Wesley inderdaad veel van ‘het goede’… Nathan Healy was met 25 punten topscorer in de wedstrijd. Kees Akerboom tekende bij Den Bosch voor 19 punten. Van zijn 8 vrije worpen miste hij de eerste, waardoor zijn streak in de DBL in Leeuwarden ten einde kwam.

Of het gepruttel op het trio Paul van den Heuvel, John van Dam en Job Smeltink door de Friezen terecht was. Nou nee. De scheidsrechters drukten weliswaar met hun beslissingen – die inderdaad vaker in Fries nadeel uitvielen, een stempel op de wedstrijd. Maar hulde voor de de technische fout Tom Snikkers, die zich van zijn allerslechtste kant liet zien, toen Kees Akerboom voor het eerst sinds 30 oktober 2013 een vrije worp miste.

Het zou Aris dan ook sieren de hand vooral in eigen boezem te steken. Weliswaar liet de ploeg zich niet van het veld lopen, zoals in wedstrijd één in Den Bosch het geval was (dáár ging het gierend mis en niet in het Kalverdijkje…), op een aantal onderdelen van het spel bood de thuisploeg te weinig tegenspel. Neem de rebound. Die was met 45 tegen 32 royaal in het voordeel van SPM Shoeters. Aris pakte bovendien in de hele wedstrijd slechts 6 aanvallende rebounds en dat is simpelweg te weinig bij een schotpercentage van 45 procent.

Wat er aan Friese rebounds te pakken was, het was werk voor Stephen Lumpkins die er niet minder dan 14 naar beneden trok. Voeg dat bij de 6 van Nathan Healy en het bewijs is geleverd dat de reboundkracht van de rest van de Leeuwardense formatie ondermaats was.

Doordat SPM Shoeters in de rebound heerste en de ploeg met spelers als Johnson, Gonzalvez en zelfs een snelle center als Wesley een rappe transitie kan spelen, werd het tempo in Bossch voordeel opgeschroefd. Veel verschil door het hoge tempo niet gemaakt, want Aris knokte met hart en ziel voor wat het waard was. Bij de rust hadden de bezoekers één hele punt afstand genomen en stond er achter de naam van Kees Akerboom een nul.

Akerboom maakte in de tweede helft het verschil met 4 op 6 driepunters. Eerst hielp Akerboom met drie uit vier vrije worpen om een gaatje te slaan naar 41-53. Met dank aan Tom Snikkers, die weinig respect toonde voor de geweldige prestatie van Akerboom als vrije worpschutter dit seizoen. Zijn ronduit lullige optreden kwam hem meer dan terecht op een technische fout te staan, waardoor Akerboom de kans schoon zag om Aris op afstand te zetten. Vervolgens plofte het eerste bommetje binnen voor 44-56, waarna Farokhmanesh en Gonzalvez het voorbeeld volgenden en SPM naar 53-69 tilden.

Met nog dik zes minuten te gaan in de wedstrijd bracht de fel aandringende Darius Theus Aris terug tot 65-71. Het antwoord kwam met een driepunter uit de vingers van Akerboom: 65-74. Lumpkins buffelde Aris weer wat dichterbij (68-75), maar weer was daar een driepunter van Akerboom: 68-77. Een scorende Nathan Healy bracht Aris nog één keer terug in de wedstrijd 78-83, maar dit keer was Akerboom na een fout van Kamczyc vanaf de vrije worplijn trefzeker: 78-85. Die marge betekende voldoende lucht om de eindstreep bij 80-88 te halen.

 

ARIS LEEUWARDEN – SPM SHOETERS DEN BOSCH  80-88  (15-19, 39-40, 57-69)

20140427 leeu_denb 4007 - Kladblok

KLIK OP DE STATS VOOR EEN VERGROTING

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.