CP3 by Basketball Totaal

Speculaas: wie halen de Dutch Dozen bij de Lions?

The Dutch Dozen. Nee dit is geen nieuwe film in de ‘Ocean’s’ reeks, en het is ook geen over-ge-designed verpakkingsmateriaal. Het zijn uiteraard de 12 strijders die binnenkort plaatsing voor EuroBasket 2017 gaan bevechten. In 2015 zat iBasketball met z’n speculaas redelijk in de buurt. Gaat het ons opnieuw lukken?

Nu gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen, dat we geen 100% scoorden op de Schaal van Nostradamus. Sean Cunningham speelde weinig en ongelukkig in de oefencampagne, en viel af. Stefan Wessels stelde zich niet beschikbaar. Zij werden vervangen door resp. Franke en De Pagter. Maar alla, 10 uit 12, daar zou zelfs Steph Curry (o nee, Kyrie Irving natuurlijk) voor tekenen.

Hoe anders ziet het er momenteel uit. Wessels is opnieuw niet beschikbaar, maar de lijst afmelders is duidelijk langer. Smeulders is retired, Akerboom is retired wat betreft Oranje, Kok en Williams mogen niet van hun club (wat willen ze zelf eigenlijk? … en zou het NMT dan een evt. verzekeringspremie moeten betalen?), Alberts heeft een dubbele nationaliteit en dan is het óf hij, óf Nico de Jong, en diverse college-spelers (Smits, Hammink) hebben teams die niet altijd dolenthousiast zijn over dat vreemde Europese gedoe in de zomer. Stel je voor, dat de mannen sterker en beter terug komen straks, dat zou toch wat wezen … Al met al een koude douche voor alle Oranje-volgers, zeker met de topprestatie onlangs in Litouwen (2x winst), met een prima inbreng van juist een man als Kok, nog vers in het geheugen.

De spoeling is dus dun. Déjà-vu voor bondscoach Van Helfteren, die in 2013 en 2014 diep in de rolodex moest duiken om mannen als (de zeer nuttig spelende!) Nick Oudendag op te trommelen. Goh, stel dat Oranje weer de wereld schokt, en weer het EK haalt; hoe hard trappelen dan de voetjes van de afzeggers-van-2016 !?

Allez, genoeg getreurd: er zijn mooie namen, die alles op de vloer willen leggen voor de Oranje leeuw, en met hen zal het gebeuren. Er moeten ook nog steeds harde keuzes gemaakt worden. De lastigste is wellicht die tussen, vreemd genoeg, een PG en een C: Bryan Alberts vs. Nico(las) de Jong. Beide een dubbel paspoort, dus er mag er maar 1 spelen. Oranje beleefde gaandeweg het toernooi in Zagreb steeds meer plezier aan le Nicolas, en zijn lengte en staat van dienst staan als een huis. Alberts maakte indruk in Litouwen, zeker ook scorend en creërend. Naast Kloof heeft Oranje met het afzeggen van Leon Williams geen echte PG meer beschikbaar. Toch speculeren wij dat de grote De Jong mee gaat, en dat op de point mannen als de kleinere De Jong (Worthy) en Slagter (Arvin) een taak gaan vervullen als stand-ins op de quarterback-positie.
Een truc zou nog kunnen zijn, om Shane Hammink te selecteren, maar ook hij is eerder een 2 (met een fraaie lengte van 2.01 meter), en juist op die positie heeft Oranje al volop keus (Worthy, Arvin, Jessey, Yannick).

En die 2-positie, lijkt er daarom één te worden, waarop een (behoorlijk) grote naam de laatste 12 toch niet gaat halen. Het lijkt een race te gaan worden tussen Yannick Franke en Jessey Voorn. Beide spelers sloten hun seizoen sterk af. In Litouwen kon Franke nog niet direct overtuigen, vooral zijn schotpercentage was matig. Voor hem pleit, dat hij EuroBasket-ervaring heeft, en in de sterke Noordoost-Europese VTB United-liga heeft gespeeld (en hoe!). Voorn maakte indruk in de DBL play-offs, vooral in diverse finalewedstrijden, waarin hij Zwolle vaak eigenhandig in de race hield. Het blijft een 50-50 call, maar iBasketball calls it: Voorn haalt de laatste 12.

Is er dus echt geen plek voor Yannick Franke? Wellicht op de 3, maar daar zien wij ook Willem Brandwijk op de poort bonzen. Hij maakte indruk in Litouwen met zijn shooting range. Handicap zal bij hem de (internationale) ervaring zijn. Aangezien Oranje met de absentie van Kok, Smeulders, Wessels, en Norel inside toch echt wel kwetsbaar geworden is, voorspellen wij dat het grotere lijf van Brandwijk hem een plek bij de laatste 12 gaat bezorgen. Het zal een zeer close call worden, tussen hem, Franke, of Voorn. Update : Brandwijk blijkt niet beschikbaar, dus: er lijkt wel degelijk plek voor Yannick Franke!

Het laatste debat gaat in onze ogen tussen Thomas Koenis, last-minute afvaller in 2015, en Kevin Bleeker. Van Bleeker (2.08 meter) is niet helder of hij van zijn Griekse club, die 1 trapje lager speelt dan die van Grieks-eredivisionist Kok, mag meedoen. Koenis speelde een nuttig eerste jaar bij ZZ Leiden, is reboundend sterk, en treedt hard op wanneer nodig. Bleeker heeft meer ‘upside’, zoals scouts dan noemen, hij heeft een breder arsenaal aan vaardigheden, maar hij is momenteel minder ervaren. Een close call opnieuw. Er van uit gaande dat Koenis, die inmiddels weer in Oranje-stad Leiden gesignaleerd is, zich de komende selectie-weken net zo manifesteert als afgelopen seizoen in de DBL, zetten we onze iBasketball dollars op Thomas (niet alleen op Van der Mars; ook op Koenis).

Onze speculaas bestaat voor de eerste 10 al met al uit:

Charlon Kloof
Worthy de Jong
Mohamed Kherrazi
Roeland Schaftenaar
Nicolas de Jong

Arvin Slagter
Jessey Voorn
Willem Brandwijk (update: zijn college heeft hem vlot nodig, dus hij is niet beschikbaar)
Thomas Van der Mars
Thomas Koenis

En dan zijn er toch 2 plekken nog:

Yannick Franke is dan bijna een zekerheidje;
plek 12 is een groter vraagteken: Bleeker of Hammink: mogen zij van hun werkgever/college? Olaf Schaftenaar? ‘Ausputzer’ Ralf de Pagter? iBasketball kijkt in de speculazen bol en ziet:
Olaf Schaftenaar !
Wie de ‘vrijgekomen’ plek van Brandwijk gaat invullen? Daar is zelfs onze glazen bol vaag over.

Een relatief jong Oranje, met mannen als Kloof, Voorn, v/d Mars, Franke, en Olaf Schaftenaar.
Ervaren mannen, plus heel wat up-and-comers. Een voorteken? In Litouwen deden de Young Lions het immers … boven verwachting goed!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.