CP3 by Basketball Totaal

SHARTIE AART DEKKER / Vragen bij het bericht: ‘Nederlands basketbalteam moet weer onder de hoede van de NBB komen’

‘Nederlands basketbalteam moet weer onder de hoede van de NBB komen’ aldus het recente artikel op de NBB-website.

Hoezo ‘moet’?!?

Het NMT heeft het toch best aardig gedaan!?! In ieder geval beter dan de NBB in de jaren voordat het besluit genomen werd om ook de de laatste NBB-Euro uit het budget van het Nationale Mannen Team terug te trekken en daarmee de facto het Vlaggeschip van het Nederlandse Basketball op te heffen.

Het zal wel met het feit te maken hebben dat de NBB tegenwoordig nog maar een (1) Algemene Leden Vergadering per jaar houdt, en dat de NBB het niet kan maken om de ophefmakende beslissing van toen nog eens over te doen; dus er zal veel meer budget vrijgemaakt moeten worden voor de Nationale Mannen Basketball Trots -de Orange Lions- dan het zelfs al lang voor die bizarre beslissing deed, en dat kan natuurlijk niet zonder een voorstel van die strekking met alle bijbehorende plannen en begrotingen, etc, etc, aan het belangrijkste beslissende orgaan van de NBB voor te leggen, en dat is dus die ALV in november 2019.

Maar terwijl ik dat schrijf komt alweer een volgende vraag bij me op: regeren is vooruit zien, hadden NMT en NBB niet -ook al om de ALV wat tijd te gunnen over zo’n besluit en de consequenties ervan na te denken- eerder met het boven gemelde voornemen kunnen komen?

En waarom meent het NMT-bestuur deze beslissing eigenlijk te moeten nemen? Ik heb nauwelijks het begin van een idee… 

Goed, ik beloofde een ‘Shartie’, dan moet ik het ook kort houden. Nog een vraag dus: in november moeten de Orange Lions alweer aan de bak voor de uiterst belangrijke volgende Kwalificatie-cyclus voor EuroBasket -een evenement dat vanaf nu niet langer iedere twee jaar, maar eens in de vier jaar wordt gehouden. In 2017 misten de Mannen op ongelukkige wijze de tweede opeenvolgende deelname. Er de volgende keer – in 2021 dus -wel bijzijn is cruciaal, zou het onverhoopt dan weer niet gelukt zijn, dan krijgt de fantastische en spectaculaire Kwalificatie van 2014 en de voor velen onverwachte goede prestatie op EuroBasket 2015 in Zagreb, Kroatië, toch stilaan meer en meer het beeld van een eendagsvlieg, al zal ik de eerste zijn om te zeggen dat dat geen goede typering is, dat Nederland wel degelijk in het deelnemersveld van 24 op dat Europese Eindtoernooi thuishoort. Maar dat denken -en dat is ook terecht- wel meer landen uit de grote middenmoot van het Europese Basketball. Dus Lotingen, aanwezigheid van de beste spelers, en een dosis geluk spelen in het wel dan wel niet Kwalificeren altijd een grote rol…en die factoren heb je niet allemaal zelf in de hand… Dus zijn een optimaal programma en een goede voorbereiding op de volgende Qualifiers van het allergrootste belang. En daarbij is dan weer een van de -zo niet DE- belangrijkste factor welke mensen de staf van Oranje Basketball Mannen zijn.

‘Zijn’?

Ja: ‘ZIJN!!!’ Want de dag nadat je een Kwalificatie-cyclus afsluit, misschien zelfs wel eerder, moet je al op volle kracht bezig zijn met de voorbereiding op de volgende. Als organisatie, maar zeker ook als Staf. En de ellendige realiteit is dus dat er op dit moment GEEN STAF is, zelfs geen Hoofd-coach. Toon van Helfteren hangt te bungelen, en de andere Stafleden hebben -als ik goed ben geïnformeerd- al laten weten ermee te stoppen.

Vragen, vragen, VRAGEN dus!

Terwijl die allemaal al lang beantwoord hadden moeten zijn…

Jammerlijk!

Op iBasketball.nl  kunt u   —  Hier  — zelf middels een Poll aangeven wie u als kandidaten ziet voor de functie van Boegbeeld van het Vlaggenschip van Oranje Basketball. Mijn Frontrunners? Anton ‘Toon’ van Helfteren of Arik Shivek. Met een sterk mandaat en met een duidelijk omschreven set aan randvoorwaarden…

Reageren? Graag! En zet er vooral bij WAAROM u tot uw keuze komt, en vul het lijstje namen ook vooral aan als uw voorkeuren er nog niet bij staan.

AART DEKKER

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.