CP3 by Basketball Totaal

Servië laat Oranje MU16 zien wat effectief basketball is / interview met Jediael Cordilia

De Orange Lions U16 hebben op het A-EK in Novi Sad niet direct een vuist kunnen maken tegen het thuisland. Via een 22-44 ruststand werd het 52-78 voor de Serviërs. Nederland liet een prima derde kwart zien.

– zie hieronder, of direct hier, het gesprek met Oranje power forward Jediael Cordilia –

Onze opwarmer voor deze wedstrijd in de tropische grote hal was een Zuideuropese confrontatie. Het was genieten bij Kroatië – Griekenland. Bij de Kroaten liet onder andere Ivan Perasovic (jazeker, de-zoon-van) zich van zijn beste kant zien. Veelzijdige en balvaardige speler, lijkt wat groter (200cm) te zijn dan zijn vader. Perasovic junior maakte 23p, waaronder 3 driepunters, tegen de felle zoneverdediging van de Grieken.
De lange Kroaat Boris Tisma (22p) viel ook op. Een Toni Kukoc-achtig type, met lengte (199cm) én een vaardige balbehandeling.

Na opgewarmd te zijn (hetgeen met een gevoelstemperatuur van een graad of 39 niet echt nodig was), wordt ons het hoofdgerecht voorgeschoteld: Nederland-Servië.
Op de tribune is het thuisland uiteraard getalsmatig in de meerderheid, al zitten er duidelijk minder mensen dan bij Servië-Spanje twee dagen geleden. De vader van Oranjeman Pieter Buijs laat weten, dat hij zijn zoon en het hele team weer luidkeels aan zal moedigen. “Ik heb na elke wedstrijd geen stem meer over”. Hij legt uit dat Pieter vanuit Vlissingen uitzwermt naar de Orange Lions Academy van Marco van den Berg in Amsterdam. Een logische weg om hogerop te komen.

Jediael Codilia kan bij Nederland gewoon weer meespelen. Gisteren nog moest hij naar het ziekenhuis, om zin kin te laten hechten. Met de grote witte pleister is het nu net alsof hij met een blond sikje speelt.

Tip-off. Servië laat meteen zien, dat het niet van plan is Nederland al te veel te gunnen vanavond. Na maar liefst zes open lay-ups voor Servië in evenzovele minuten, inclusief twee maal een and-one, moet Oranjecoach Goedee zijn eerste time-out nemen: 6-15.
Wat Servië knap doet, is inside te driven, en dan de insnijdende man een drop-off passje geven. Ze zijn Nederland op deze manier steeds een stap voor.

Na de time-out gaat het beter met de Lions. Vooral Brathwaite komt door met een aantal knappe acties. De frêle guard bewijst, dat hij zijn eigen schot kan creëren. Ook Saizonou zorgt voor creatief vermogen, en hij tekent onder andere een drietje aan.

Eventjes ‘steunt’ het Servische thuispubliek hun ploeg, door NL uit te fluiten, maar dat is van korte duur. De rest van de tijd worden vooral de acties van het eigen team vocaal ondersteund. Wanneer een Nederlandse speler hard tegen de planken klapt, is er van de Serviërs sportief applaus als de speler weer overeind komt.

Ondanks de steun van het publiek zakt Servië weg. De discipline is uit hun aanval, ze schieten van te ver en in te moeilijke situaties. NL komt netjes terug tot 13-20 na het eerste kwart.

Uiteindelijk herpakt Servië zich in het tweede kwart, dat zij met 9-24 winnen, zodat het bij de rust 22-44 staat.
Nederland worstelt naar een schotpercentage van 28 (waaronder 1-11 driepunters), wat de achterstand voor een behoorlijk deel verklaart.

In het derde kwart laten de Lions zien, dat zij kunnen brullen. Nederland wint het kwart met 21-14, mede door een aantal knappe acties van Joryam Saizonou. Hierdoor verkleint Oranje de achterstand tot 15 punten, 41-56. In het vierde kwart is dan helaas de pijp leeg. Big man Dave Verschoor komt al snel aan vijf fouten, en aan Servische kant wordt een tandje bijgezet. Nederland forceert, onder meer door te veel de dribbel te gebruiken in plaats van de passing en screening. Het verdict wordt bepaald op 52-78.

Bij Servië weet geen van de spelers echt een blijvende indruk te maken. De winst was een team-effort; het feit dat de topscorer van Servië (Vojin Ivkovic) ‘slechts’ 13 punten had, getuigt hiervan. In vergelijking met teams als Spanje, Litouwen, Kroatië en Frankrijk lijkt Servië net een niveau lager te staan op dit moment.

Opvallende man bij Oranje was Jediael ‘Jedi’ Cordilia. Met name in de tweede helft liet hij zijn talent zien, door gericht naar de ring te gaan, en met gevoel én succes te finishen. Via 6-12 schot en 5-6 VW kwam hij tot 17 punten. Hij voegde daar 4 rebounds en een steal aan toe.
Alle reden om na afloop met hem kennis te maken, in de volgende video:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.