CP3 by Basketball Totaal

Salem nieuwe bondscoach 3×3

Hakim Salem volgt Peter van Paassen op als bondscoach van de Orange Angels 3×3. Salem gaat deze functie vervullen naast zijn werk als Associated Head Coach bij de Orange Angels in de zaal. Jeanine Tjin-A-Sioe wordt zijn assistent. Zij is daarnaast ook bondscoach van de Nederlandse Vrouwen U18 in het 3×3 basketball. Chris van Kampen zal als coach beide selecties ondersteunen.

Salem wordt eindverantwoordelijk voor de Vrouwen Senioren 3×3. Tjin-A-Sioe, die de Orange Angels 3×3 U18 in 2015 coachte op het WK U18 in Debrecen (negende plek) en het  EK in Minsk (achtste), krijgt de eindverantwoording over de U18 3×3-selectie.

Technisch directeur Esther Wender is blij met de aanstelling van Salem. “De afgelopen jaren hebben we veel geleerd over de nationale en internationale mogelijkheden van 3×3. De nieuwe bondscoach kan daarop voortborduren. De NBB heeft onlangs bij NOC*NSF de topsportstatus aangevraagd voor 3×3. We kijken er naar uit om samen met Hakim en Jeanine te bouwen aan een 3×3-topsportprogramma voor Vrouwen.”

Salem heeft zin in deze nieuwe uitdaging. “De FIBA heeft grootse plannen met 3×3 en ik ben trots dat ik de kans krijg om aansluiting te zoeken met de Europese en wereldtop. We zijn al geplaatst voor het WK 3×3 en we gaan er ook alles aan doen om ons te plaatsen voor het EK 3×3″, aldus de nieuwe bondscoach.

Naast deze internationale toernooien zijn alle ogen gericht op de lobby van de FIBA richting het IOC om 3×3 op de Olympische kalender van Tokyo 2020 te krijgen. Zowel Salem als Tjin-A-Sioe hebben hun zinnen gezet om een team naar de Olympische Spelen te loodsen. Vanwege de plaatsingssystematiek (op basis van de internationale federation ranking) die de FIBA hanteert, zal dit geen gemakkelijke opgave zijn.

Martin Ho Suie Sang, Manager Basketballontwikkeling bij de NBB legt uit: “We staan nu bij de Vrouwen eerste op de internationale FIBA 3×3 ranking. Hierdoor zijn we ook geplaatst voor het komende WK. Om ook in de toekomst, het jaar 2019 wordt hierin erg belangrijk, andere landen voor te blijven op de ranking, is het essentieel dat er de komende jaren een grotere groep 3×3 speelsters wordt geactiveerd. Hoe meer en hoe vaker 3×3 speelsters actief zijn, bijvoorbeeld tijdens de populaire Streetball Masters-toernooien, hoe groter de kans is dat we in de top blijven meedraaien.”

“Het doel voor de komende jaren is om de goede basis die we in de breedte hebben opgebouwd nog verder uit te bouwen en het aantal actieve topspeelsters uit te breiden”, blikt Salem vast vooruit. “In samenwerking met iedereen die het vrouwenbasketball een warm hart toedraagt, willen we voor de ambitieuze speelsters een programma neerzetten waar ze aan hun individuele ontwikkeling kunnen gaan werken.”

Het WK 3×3 Senioren wordt van 11 t/m 15 oktober in de Chinese stad Guangzhou gehouden. Nederland zal zich ook via het EK-kwalificatietoernooi op 1 en 2 juli in Amsterdam proberen te plaatsen voor het EK, dat in september 2016 plaatsvindt.

Het WK Vrouwen U18 vindt van 1 t/m 5 juni plaats in Astana (Kazachstan). De data voor het EK-kwalificatietoernooi voor deze selectie is nog niet bekend.

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.