CP3 by Basketball Totaal

RuZZmore

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Soms is mijn chief editor hier zo lastig. ‘Stel de Mount RuZZmore maar even samen.’ Hij bedoelt de vier Leidenaars die een monument verdienen.

Een en ander kwam natuurlijk tot stand nadat Worthy de Jong weer eens had laten zien dat hij en niemand anders Mister ZZ is, door de winnende score tegen Mons. Niet in een oefenpotje, maar in de kwalificatie voor de Holy Grail, de Champions League.

Vergeef ons, beste lezers, dat wij op de redactie van iBasketball enigszins opgewonden raken op zulke momenten. Wij houden van basketbal in al zijn vormen (dit is geen moment voor mijn kijk op 3×3) en zeker plaatsen, maar beiden woonachtig in de mooiste stad van het land(™) hebben Chief en ik wel een klein ZZ-brilletje op.

‘Mount RuZZmore, kies er maar 4’, appte de baasman nadat De Jong en ZZ voor een behoorlijke verrassing (vind ik) hadden gezorgd. Trouwens, even complimenten voor die laatste play aan het adres van coach Hammink. Pareltje.

De zege kwam tot stand zonder Jhonathan (ja ik houd van gekke namen) Dunn want die had geen letter of clearance. Na het gedoe met Samuels het tweede rare dingetje. Totaal geen zin om het bestuur te fileren, want dat zijn bijzonder hard werkende en fanatieke vrijwilligers (!) die het echt goed doen, maar vraag wellicht wat vaker om een papiertje.

Dat Worthy gloreerde, verbaasde me dan weer niet. Hij is altijd al de man geweest die floreerde als de boel om wat voor reden dan ook in de kak was gelopen. Dunn is echt een uitstekende aanwinst, maar De Jong zou ik altijd laten starten. Altijd.

Hammink is een, en dat meen ik echt, uitstekende coach. Zeer belangrijk bij de titel van vorig jaar, In Leiden kunnen we hem niet genoeg bedanken. Alleen is Worthy op de bank laten beginnen, geen goed plan.

Ik denk dat hij het stiekem wel leuk vindt om tot de draad versleten te zijn. Maak hem belangrijk en hij doet alles om te winnen. Hij blockt schijnbaar open lay-ups en geeft aan de andere kant een droompass achter zijn rug die je alleen nog maar hoeft af te dunken.

Je dwaalt weer af, zegt de baas en dat klopt. Hak De Jongs beeltenis in de berg van belangrijkste Leidse baskteballers. Wat Amerikanen een no-brainer noemen.

De andere twee zijn ook niet echt lastig eigenlijk. Mitch Plaat was een icoon. In vergelijking met u verdien ik geen reet, maar ik mocht hem wel onlangs spreken. ‘We’re going to have a beer together next time I’m there’, zei mijn held van vroeger, en hij meende het. Wat houd ik van mijn werk.

Dat geldt ook voor elk gesprek met die andere held. Toon van Helfteren is de MVP van 1986 (toen Leiden met louter Nederlanders prachtig basketbal speelde) en tweevoudig kampioen als coach. De beeldhouwer van Ruzzmore moet goed zijn met mooie snorren.

Tierelierelier, wie is nummer vier, liet Reve zijn personage zeggen in De Vierde Man. En ik mocht er maar vier van de baas. Collins, Bartolome, Puidokas (volgens Plaat een van de besten met wie hij ooit samenspeelde), Hagens, Wiel, Beck, Bekkering, Boxley?

Als ik met het pistool op de slaap iemand zou moeten kiezen voor Mount Ruzzmore dan was het Arvin Slagter. Heel belangrijk binnen en buiten de lijnen. De enige point forward in Nederland. Slagter en De Jong hadden de Pippen en Jordan van de Lage Landen kunnen zijn voor tien jaar.

Hak die vier maar in een berg nabij Leiden. Iedere stad heeft zijn eigen Rushmore. Deze vier zijn bijna mijn hele leven belangrijk geweest voor mij. Bedankt voor de opdracht, Chief. Toch nog.

Mount Rushmore - Wikipedia
Bron: Wikipedia