CP3 by Basketball Totaal

Ruime oefenzege Oranje

De Orange Lions hebben in de tweede helft ruim afstand genomen van de University of Illinois. Bij rust bedroeg de voorsprong drie punten (30-27). In de tweede helft gingen de Lions in hoog tempo door naar een 81-54 overwinning.

Voor aanvang van de wedstrijd kregen de toeschouwers gratis een Orange Lions T-shirt. De uitverkochte hal kleurde dan ook snel in een oranje zee. Nederland begon de eerste oefenwedstrijd voor eigen publiek met Charlon Kloof, Arvin Slagter, Mohamed Kherrazi, Roeland Schaftenaar en Henk Norel. De start was aarzelend met twee airballen van Kloof en Schaftenaar. Hierdoor konden de Fighting Illini, die een dag eerder van Waregem hadden gewonnen met 63-68, de kans om een 4-8 voorsprong te nemen aan de hand van de ervaren spelers Kendrick Nunn en Malcolm Hill. Schaftenaar nam de eerste acht Nederlandse punten voor zijn rekening. Halverwege het eerste kwart kwam Nederland voor het eerst op voorsprong na een score met bonus van Kloof. Nadat Schaftenaar naar de kant was gehaald, schoof Kherrazi door naar de 4. De meester verdediger was weer een en al energie en liet zich niet opzij zetten door de jonge Amerikanen. Nederland gaf de voorsprong in het eerste kwart niet meer af, ondanks sterke inside scores van Maverick Morgan. Via twee scores van Robin Smeulders en twee vrije worpen sloten de Orange Lions het eerste kwart met een voorsprong van zes punten af: 20-14.

Orange-lions

Nederland opende het tweede kwart met een aanval uit het boekje. Worthy de Jong passte op de afrollende Smeulders voor 22-14. Door twee scores vanuit de post van Nicolas de Jong genoot Nederland lange tijd een ruime voorsprong. De Lions hadden zelfs nog verder kunnen uitlopen, maar voor de tweede keer werd Worthy de Jong bij een lay-up geblokt. Ondanks het tiende punt van Schaftenaar brak een mindere fase van Nederland aan. Drie minuten werd er niet gescoord door de oranjehemden. De collegeploeg kwam terug tot 28-27, waarna Yannick Franke de Nederlandse ban brak. Zijn score op anderhalve minuut voor tijd was meteen de ruststand: 30-27.

In de derde periode sloeg Nederland snel een gaatje. Verdedigend zat het goed in elkaar. Elke balwinst werd nu omgezet in snelle aanvallen. Vooral Norel liet wat fraaie dingen zien, met als hoogtepunt een dunk op assist van aanjager Slagter. Binnen drie minuten was er een gat van tien punten ontstaan. Reden voor John Groce om in een time-out te vluchten. De Amerikanen herstelden zich enigszins in aanvallend opzicht, maar de Orange Lions trokken de lijn van het goede aanvalsspel door. Een driepunter van Kees Akerboom zorgde voor de grootste voorsprong in het derde bedrijf: 50-37. Nicolas de Jong bepaalde met een fade away jumper vanuit de low post de stand na drie kwarten op 52-39.

De eerste score van het vierde kwart was een fastbreak om van te smullen. Met één pass kwam de bal bij Nicolas de Jong die de insnijdende Smeulders op maat bediende voor 54-39. Vijf minuten lang mochten de Fighting Illini de Orange Lions nog volgen, totdat Nederland de versnelling nog wat dieper intrapte. Schaftenaar demonstreerde zijn vele mogelijkheden in de aanval (inside, outside, het maakt hem niet uit). Na een blok van Worthy de Jong op een lay-up van Jaylon Tate knalde Schaftenaar er nog maar eens een driepunter in voor 70-49. In de laatste drie minuten was het Franke time. De jonge international benutte eerst twee vrije worpen en knalde er daarna drie driepunters op rij in. Daardoor liep het verschil nog ruim op: 81-54.

Aanvoerder Slagter zag het met genoegen aan. “De eerste maand hebben we enorm hard getraind op kracht, conditie en verdediging. Als er een bal aan te pas kwam, dan ging het over de verdediging. Aanvallend hebben we vrij weinig gedaan. Dat was ook wel te merken, want we zaten nu met nieuwe spelers met wie de meeste spelers nog nooit samen hadden gespeeld. Dat is wel even wennen.” Over de 27 punten tegen per helft was Slagter dan ook tevreden. “In de eerste helft was het aanvallend nog wat chaotisch. Na rust hebben we het tempo opgevoerd en gezocht naar makkelijke scores en open schoten.” Dat werkte bijzonder goed, want in de tweede helft waren de Orange Lions goed voor 54 punten. Het is nu zaak deze lijn in Leiden door te trekken, in eerste instantie vrijdag tegen Groot-Brittannië.

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.