CP3 by Basketball Totaal

Rudolf Vanmoerkerke overleden

Triest nieuws voor het Belgische basketball en dan met name BC Oostende. Rudolf ‘Mr.V’ Vanmoerkerke is niet meer. De man die het Oostendse basketbal de nodige zuurstof meegaf onder de vorm van zowel financiële als bestuurlijke hulp om tot een Belgische topploeg en Europese sub-topper uit te groeien, overleed vorige week op 90 jarige leeftijd in het buitenland. Hij laat een zoon, een dochter en twee kleinkinderen na.

 

 

rvm1_3

Rudolf Vanmoerkerke was een grote mijnheer. In alle betekenissen van het woord.
Rasechte Oostendenaar en selfmade man startte hij in 1952 met zijn autocarmaatschappij West Belgium Coach Cy. Een succesverhaal dat in 1964 een verlengstuk kreeg met de oprichting van zijn reisorganisatie Sunair.
Meteen ook de naam die de op 25 mei 1970 opgerichte fusieclub, ontstaan door de samensmelting van eersteklasse basketclub VGO en vierdeklasser ASO-WBC, meekreeg: Sunair Basketball Club Oostende met stamnummer 245. Vandaag BC Telenet Oostende.
“Ik stak wat centen in het basketbal omdat mijn zonen Mark en Bernard (+) die sport niet zonder enig succes beoefenden, wat voor mij uiteindelijk niet genoeg was. Zoals in alles ambieer ik niets minder dan de top. Daarom ook dat ik het Oostendse basketbal groot maakte, met mijn levensfilosofie dat wie betaalt ook de baas is!”, gaf Mr.V in diverse interviews grif toe.
Groeide de reisorganisatie Sunair onder het bewind van zonnekoning Rudolf Vanmoerkerke uit tot een reisgigant, zo ook groeide “zijn” BCO uit tot een Belgische topploeg. Eerst in het Stedelijk Sportcentrum “de Koninklijke Stallingen”, later in de door Rudolf Vanmoerkerke tot basketbalzaal omgebouwde arena aan de Sportparklaan, die zijn door de Amerikaanse gastspelers meegegeven roepnaam “Mr.V” kreeg.

De eerste consecratie was de Belgische titel behaald in het seizoen 1980-1981. Er zouden nog 14 nationale titels en 15 Belgische bekers volgen onder Mr.V, later onder impuls van Johan Vande Lanotte en ere-voorzitter Robert Volckaert en huidig voorzitter Arthur Goethals.
Vijf jaar geleden, omwille van zijn pionierswerk voor het Oostendse basketbal gelauwerd met zijn vaandel in de nok van de huidige Sleuyter Arena, was het de laatste wedstrijd die “MrV” van ‘zijn’ BCO live meemaakte.
Voor de King Clasico zaterdag 13 december tegen Spirou Charleroi wordt een minuut stilte gehouden ter ere en nagedachtenis van “Mr.V”, de man die voor eeuwig met het Oostendse topbasketbal zal worden vereenzelvigd.

Bron: BC Oostende

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.