CP3 by Basketball Totaal

Rianne de Roos stopt met Basketball

WIJCHEN - Binnenland - Lekdetec, Basketbal dames bekerfinale, Seizoen 2013-2014, Sportcentrum Arcus, 29-03-2014, Binnenland speelster Rianne de Roos (l) met Lekdetec speelster Loyce Bettonvil (r)

WIJCHEN – Binnenland – Lekdetec, Basketbal dames bekerfinale, Seizoen 2013-2014, Sportcentrum Arcus, 29-03-2014, Binnenland speelster Rianne de Roos (l) met Lekdetec speelster Loyce Bettonvil (r)

Rianne de Roos heeft besloten een punt achter basketballcarrière te zetten. De 27-jarige center heeft te veel last van haar knieën om nog op het hoogste niveau door te kunnen spelen. Ze heeft bondscoach Remy de Wit laten weten niet meer beschikbaar te zijn voor de Orange Angels. Het laatste competitieduel dat ze afgelopen zaterdag met haar club Lintex-Binnenland speelde, is dus ook meteen haar allerlaatste wedstrijd geweest.

“Mijn knieën willen niet meer”, licht De Roos haar besluit toe. “Het is begonnen met kraakbeenletsel in mijn rechter knie, maar daar is nu ook de linker bij gekomen, plus een onwillige schouder. Ik heb het afgelopen seizoen constant met pijn gespeeld, was meer met mijn lichaam bezig dan met vrijuit basketballen. En ik begin er nu ook in het dagelijks leven last van te krijgen. Twee uur lang in de bioscoop naar een film kijken lukt bijvoorbeeld niet. Dan moet ik echt een paar keer opstaan om mijn knieën te strekken tegen de pijn.”

De Roos begon als basketbalster bij Celeritas in Groningen, waarvoor ze ook haar debuut in de eredivisie maakte. Na vijf seizoenen Groningen verhuisde ze naar België. Met BC Dexia Namur (Namen) won ze de nationale beker en landstitel (beide in 2013), een prestatie die ze bij haar volgende club Binnenland zou herhalen. Daarnaast beschouwt De Roos het winnen van de Europese titel in de B-divisie met de Orange Angels in 2009, en de bijbehorende promotie naar de A-divisie, als een ander hoogtepunt in haar loopbaan.

De Roos, die 62 interlands speelde (59 onder Meindert van Veen, 3 onder Remy de Wit), vindt het tijd om aan haar maatschappelijke carrière te gaan denken. “Ik studeer deze zomer af in verandermanagement aan de Universiteit van Utrecht. Ik wil gaan samenwonen, ik wil op termijn terug naar Groningen. Maar ik kijk wel met heel veel plezier terug op de afgelopen jaren. Het basketball heeft me heel veel gebracht, heeft me mede gemaakt tot wie ik nu ben. Zonder basketball zou ik een ander persoon zijn geworden. Je leert  heel veel door deel uit te maken van een team, dingen die je ook in andere facetten van je leven goed kunt gebruiken. Het was zeer waardevol, ik had het voor geen goud willen missen.”

Bondscoach Remy de Wit vindt het jammer dat aan de loopbaan van De Roos voortijdig een einde komt. “Rianne heeft onder mij de laatste minuten in haar interlandcarrière mogen spelen. Daar heeft ze hard voor moeten werken het afgelopen jaar en was dan ook meer dan verdiend. Ik denk dat ze terug kan kijken op een goede loopbaan, waar ze alles uit heeft gehaald dat er in zat. En waar menig jong talent nu alleen nog maar van kan dromen en een voorbeeld aan kan nemen.”

http://www.basketball.nl

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.