CP3 by Basketball Totaal

Review halve finale beker & preview inhaalronde

Het is alweer 2 weekenden geleden maar staat bij mij nog vers op het netvlies. Net als een aantal anderen heb ik gebruik gemaakt van de mogelijkheid om alle 4 de topteams uit de onder 20 eredivisie op 1 dag aan het werk te zien. Op deze dag ben ik toch wel een aantal dingen wijzer geworden. Die deel ik uiteraard graag met u allen…

 

Grasshoppers is en blijft de absolute favoriet van deze competitie. Ik durf zelfs te zeggen dat ze de dubbel gaan pakken dit seizoen. Na het zien van de wedstrijd tegen Jolly Jumpers kan ik niet anders concluderen. De thuisploeg wervelde langs de Twentse formatie alsof deze bij vlagen niet aanwezig was. De complimenten gaan dan ook naar Koning Rick Driessen die de meiden in Katwijk ontwikkelt tot complete basketballsters, met veel trots, bravoure en met name handelingssnelheid. Uiteraard mag ook Kroonprins Robin vd Bilt niet worden vergeten, die zijn tactische hand heeft laten gaan over deze ploeg en er echt een ploeg van heeft gemaakt. Mijns inziens een uitdagende klus omdat individuele suprematie ook kan leiden tot ‘one-girl shows’.

De individuele uitschieter was dit weekend Mia Hordijk die in het vierde kwart een versnelling opschakelde. Met acties bol van creativiteit en flair liet haar hele arsenaal aan moves zien. Ze scoorde, paste en creëerde er lustig op los. Hoogtepunt was haar assist ‘behind the back’ op volle snelheid op de break. Verder vielen de driepunters van Ilse Kuijt, Fleur Kuijt en ook zeker Katie Gout op. Als team werden er 12 ingeschoten. Nu hoor ik u denken ‘ach, dat doet Steph Curry in z’n eentje in een wedstrijd’, ik denk dat dit uniek is in ieder geval dit seizoen in deze competitie.

 

Dat brengt ons bij de runner-up Jolly Jumpers. Wat zal coach Mart Kieftenbeld er ziek van zijn geweest. Had zich toch zeker meer voorgesteld van deze eerste krachtmeting, maar zag zijn ploeg bij vlagen reddeloos verloren ronddobberen in Katwijk aan Zee. De ploeg grossierde in turnovers, was onrustig en onzorgvuldig aan de bal en leek geen gebruik te willen/kunnen maken van het fysieke overwicht. Dat resulteerde zeker in de eerste helft al in zo’n 20 turnovers (schat ik). Ik weet niet wat het gameplan was van de Tubbergse meiden, maar de uitvoering was uiterst matig. Zonder hierbij de Grasshoppers tekort te doen. Laura Steggink onttrok zich aanvallend nog aan de malaise, door bijna de helft van de punten binnen te gooien. Verder viel de 15jarige Meike Koelman op, die in het derde kwart niet onverdienstelijk acteerde op de point guard. Het probleem zat hem met name in het eerste kwart waar de meeste schade werd opgelopen. Tweede en derde kwart waren van beter niveau, in het vierde kwart konden de meiden de gele trein niet meer bijbenen.

Ik ben benieuwd wat er de afgelopen 2 weken is gedaan in Tubbergen en of het zich enigszins kan herstellen zaterdag.

 

De nummer 3 van de ranglijst is Landslake Lions, dat in Landsmeer de Yellow Blizzards ontving. Een affiche dat centercourt zeker verdiende, werd helaas afgewerkt in de kleine zaal van het ICL.

Bij de Lions kampen ze met name met personele problemen. In deze wedstrijd bleven Denise Bloemkolk en Epiphany Etiene (arm nog in het gips) aan de kant en die werden node gemist. Ik denk dat de ploeg van coach Molly het smalst is van de top 4. Scorend is met name Denise erg nodig voor deze ploeg en er is eigenlijk niemand die dat kan opvangen. Epiphany brengt in deze ploeg wat extra kracht en body en als je dan tegen het langste team uit de competitie speelt (schat ik) wordt het lastig. Wat dat betreft eigenlijk een groot compliment aan de ploeg die lang mee bleef doen in deze wedstrijd. 3 kwarten lang fier aan de leiding en met goed basketball. Maar uiteindelijk blijft basketball ‘a game of runs’ en trokken Evi Dekker (de guard matchup van Denise) en Lynn Tamis (de center die met een persoonlijke run dankbaar gebruik maakte van de afwezigheid van Epiphany) de wedstrijd naar zich toe.

 

 

 

Dat brengt ons bij de nummer 4, Yellow Blizzards. Die ploeg trok op het laatste moment de winst weg uit de kleine zaal van het ICL. De ploeg staat bol van het talent en wordt dan ook gezien als opleidingsteam van het CTO. Enerzijds hoort zo’n ploeg te spelen voor de ontwikkeling van de meiden en dan de verdeling in de speeltijden beter op te pakken. Anderzijds wil iedereen gewoon winnen en snap ik zeker dat je hier als coaches altijd voor gaat.

De Zwolse formatie komt echter niveau en ervaring tekort om echt mee te gaan doen voor de prijzen. Met Evi Dekker en Marleen Peek zijn er 2 erg dominante speelsters, maar die doen alleen mee met de ‘spannende’ potjes. Dat is natuurlijk begrijpelijk maar ik ga dan graag eens aan de kant van de rest van de speelsters zitten. Wie garandeert mij dat die niet denken ‘ooh, nu zijn wij ineens niet goed genoeg?’. Maar misschien heb ik het mis hoor.. Ik vraag mij eigenlijk gewoon hardop af wat het met een ploeg doet die steeds in andere samenstellingen speelt. Daarbij rekening houdend dat er een groot verschil is tussen aanvullen van onderen of van boven. Ik kan mij zo voorstellen dat dit niet altijd even makkelijk is en dominante sterke speelsters eisen meer ballen op. Ballen die anders voor anderen waren. Dan moeten ze het wel blijven waarmaken…

Ik denk echter niet dat ze in staat zijn om de gele trein uit Katwijk te stoppen en verwacht dus dat ze de nummer 2 van deze bekerstrijd gaan worden.

 

Preview inhaalronde

Jolly Jumpers vs Solar Systemen/Grasshoppers                                                             Tubbergen

Wat 2 weken geleden een superspannende en zinderende kraker leek te worden, heeft nu alle schijn van opnieuw een blow-out. Toch denk ik zelf dat dit een te voorbarige conclusie is. Waarom? Ik denk dat coach Kieftenbeld de boel eens flink op scherp heeft gezet in Tubbergen en dat Tubbergen uit of Tubbergen thuis wel een ander verhaal is. Daarbij zou ik flink azen op revanche als ik Jumpers was.

Zo noem ik toch al best wat fijne ingrediënten op voor een mooi potje basketball.

Wel met Grasshoppers als winnaar, want die zijn te sterk voor de rest……

Solar Systemen/Grasshoppers +17

 

Tot volgende week, hopelijk weer een volle ronde!

 

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.