CP3 by Basketball Totaal

Remy de Wit de nieuwe kapitein. En nu: Volle kracht vooruit !

Een blik in de toekomst?

Een blik in de toekomst?

De kogel is door de kerk. De nieuwe teamchef van de dames van Oranje is vandaag aangekondigd, en waar bij het aankondigen van het vertrek van Meindert van Veen al geopperd werd dat De Wit de meest logische opvolger zou zijn is dat scenario ook gevolgd.

De Wit is al jaren coach van het CTO en heeft er ook al verschillende zomers met verschillende jeugdteams opzitten. Vóór zijn aantreden bij CTO was De Wit even coach van de heren van Den Helder, en jaren als jeugdcoach met verschillende titels bij de dames van den Helder. In 2001 stapte de Wit met de dubbel bij de jongens van den Helder (featuring Tjoe de Paula die indertijd fantastische duels uitvocht met Yahir Rock en Sergio Javier Fana) op zak over naar de meiden van den Helder waar hij in Bunschoten kampioen werd door BCU te verslaan.

Zijn eerste bemoeienissen met een selectieteam waren als assistant van Ria Bröring in Roemenie. Oranje U18 verloor daar de finale in 2009, en mensen die de beelden hebben gezien worden nog wel eens gillend wakker van de drive die Gabriele Cursaru maakte kort voor tijd waardoor Oranje met zilver genoegen moest nemen. Op de beide jeugd WK’s (2012 en 2013) waar Oranje acte de presence gaf was De Wit met zijn illustere voorganger Meindert van Veen samen ook al actief, en nu volgt dus de laatste stap omhoog.

Met een selectie die vorig jaar voor bijna de helft uit CTO-speelsters bestond , en verschillende nieuwe talenten zoals Janis Ndiba en Ester Fokke die aan de poort klopten is de wisseling van de wacht nu dan gekomen. Bijna door heel het land werd verontwaardigd gereageerd toen aangekondigd werd dat van Veen in 2015 niet terug zou keren, en technisch directeur Ester Wender ging voor de nationale radio dan ook door het stof: ‘Het had handiger gekund’ zei ze in november bij Langs de Lijn.

Verschillende speelsters gaven ook aan dat ze niet zeker wisten of ze nog voor Oranje uit wilden komen nu van Veen de kar niet meer zou trekken. Zo gooide onder andere Naomi Halman op deze plek de deur ogenschijnlijk in het slot in een interview met Frits van Dongen.

Met Remy de Wit echter, begon Halman aan het begin van deze eeuw aan haar opmars op de internationale ladder. Halman was één van de steunpilaren in de eerste kampioenschappen die de Wit behaalde met den Helder. Misschien dat de voormalig speelster van Onze Gezelle en den Helder daarom wel ‘for old times sake’ nog een keer het Oranje aan wil trekken wat haar –kijk even naar de samenvatting van Nederland- Zweden uit 2009 op http://www.ladylegends.nl- zo goed staat om eind 2015 en begin 2016 een gooi te doen naar het EK in 2017. Tijdens dat EK is Halman tenslotte pas 31!

Ook Tanya Bröring wist in november niet wat te doen, maar is als captain en aanjaagster een internationaal gelouterde pion die tijdens het EK in 2017 pas 32 gaat zijn. Speelsters als Natalie van den Adel (27), Marlou de Kleijn (25), Karin Kuijt (26), Jill Bettonvil (25) of Maaike Klein (27) zijn straks tijdens het EK ook op een leeftijd waar de sterkste jaren eigenlijk moeten gaan aanbreken. In hun kielzog kunnen ervaren jongelingen als Lisanne de Jonge (22), Laura Cornelius (21) en Isabella Slim (22) straks meebouwen aan een bij voorbaat al historische zomer.

Laten we hopen dat als De Wit er zometeen in slaagt om kwalificatie af te dwingen voor het EK, dat dan in ieder geval de langst zittende bondscoach in de Nederlandse sportgeschiedenis Meindert van Veen aan mag schuiven in de staf als ‘honorary assistant’. Want de status van ontluikend topland is toch voor een groot deel toe te schrijven aan de ‘Generaal’ uit den Helder.

 

Hup Holland Hup!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.