CP3 by Basketball Totaal

Remy de Wit, de nieuwe bondscoach dames

Vorige week tekende Remy de Wit, het contract om als de nieuwe dames bondscoach, Meindert van Veen op te volgen. vandaag een nadere kennismaking met de man die de de oranje dames gaat begeleiden. De vragen zijn van kinderen en volwassenen, veel lees plezier.
image

– Jouw naam is onomstotelijk verbonden met (CTO)vrouwenbasketbal. Hoe is de liefde voor basketbal ontstaan?
Ik kon redelijk goed tennissen en was op mijn 16e goed genoeg voor de ATP-tour. Alleen wij hadden geen geld in ons huishouden dus die droom ging niet door. Ik kon het toen niet opbrengen om te blijven tennissen en mijn vrienden basketbalden allemaal. Toen ben ik dat gaan doen en zo is de liefde begonnen

-(kidsvraag) Heb je zelf ook op basketbal gezeten? En was je goed?
Toen ik begon met Basketballen kon ik er niets van haha. Ik had een echte “old school” trainer genaamd Rik Noorman die heeft me toen alles wel geleerd. Ik was erg links en heb uren langs het veld moeten staan om mijn rechterhand te oefenen. Ik kon redelijk mee komen maar scheurde snel alles af in mijn enkels en knieën omdat ik een “tennis motoriek” had. Dus mijn basketball carrière als je daar van mag spreken was van korte duur.

-Hoe is het volgens jou op dit moment gesteld met de ontwikkeling van het dames basketbal?
In tegenstelling tot een hoop mensen denk ik dat we de goede en juiste kant op gaan. We hebben in aantal en talent nog nooit zoveel speelsters gehad bij de U14/15 selecties en in de dames eredivisie zijn niet veel teams maar ze zijn zeker van een hoger niveau dan voorgaande jaren.

-(kidsvraag). Bent u een lieve, aardige harde of grappige coach?
Op het veld denk ik dat ik streng ben maar ook wel rechtvaardig. Ik wil dat speelsters alles geven om alles eruit te halen wat erin zit, maar wil ze ook daar heel erg graag mee helpen.

-Wat ben je van plan in de verre toekomst? Heb je bijvoorbeeld de wens om ooit een mannenteam op eredivisieniveau te trainen?
Ik heb de eer gehad om in Den Helder de mannen eredivisie te coachen. Ook al was dit maar van korte duur, daar heb ik enorm veel van geleerd. Ik denk wel dat ik de afgelopen jaren me gespecialiseerd heb in het vrouwenbasketball en of ik de mannen weer eens zal coachen weet ik niet. Maar zeg nooit nooit.

-(Kids vraag) Denk je dat de Dutch angels deelname aan de EK gaan halen?
Daar gaan we wel alles aan doen. Of we het EK van 2017 halen weet ik niet maar in 2019 moeten we er wel staan. We hebben goede speelsters zat alleen nog een kwestie van volhouden en door ontwikkelen.

-Wat zou er volgens jou moeten gebeuren om het damesbasketball tot een hoger niveau te kunnen ontwikkelen?
De ingezette lijn vast houden en samen met de clubs het totale product vergroten. Hiervoor moeten we met zijn allen nog iets meer over onze eigen schaduw heen gaan stappen maar ik heb daar wel vertrouwen in.
image
-(kids vraag )Denkt u dat u het oranje dames team beter kan maken dan uw voorganger?
Dat is een moeilijke vraag en niet te vergelijken. Ik ben een ander iemand met een andere werkwijze. Daar kan ik dus geen zinnig woord over zeggen.

-Hoe denkt u over de Nederlandse damescompetitie? Zou het beter wellicht zijn om samen met België en / of Duitsland een competitie te beginnen?
Ik vind dat we er eerst alles aan moeten doen om in ons eigen land het niveau omhoog te krijgen en dan kan dat misschien wel een volgende stap zijn. Voor voorlopig ben ik daar niet mee bezig en ligt dat ook bij NBB en clubs.

-(kidsvraag) hoe vindt u het om nu de dames bondscoach te zijn?
Een grote eer een heel spannend

-Hoe gaat u de speelsters volgen die niet in de Nederlandse competitie spelen maar wel in Oranje thuishoren?
Dat blijft zoals het was. We willen graag veel contact met ze om te kijken hoe ze het doen, eventueel te kunnen helpen maar ook vooral te zien waar ze het beste in zijn.

-(kidsvraag) Wie is uw favoriete internationale dames speelster?
Niet van toepassing

-Vindt u dat de vorige bondscoach, Meindert van Veen een groots afscheid verdient?
Ja verdient hij zeker. Zijn legacy is enorm geweest en moet ook zo afgesloten worden. Al hoop ik persoonlijk hem nog heel lang in mijn buurt te hebben.

-(kidsvraag) denkt u dat Nederland genoeg talent heeft voor een goed team?
Ja dat denk ik zeker, anders was ik er ook niet aan begonnen.

-Wat is de meest aan u gestelde vraag de laatste weken?
Ik heb niet echt een meest gestelde vraag, wel heel veel vragen over toekomst en hoe ik zie dat we de programma’s moeten gaan draaien de aankomende jaren.

Wij van iBasketball danken u voor uw antwoorden en wensen u veel succes !

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.