CP3 by Basketball Totaal

Rel

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Rel in basketbalwereld, kopte de krant. Zoals mijn goede collega zei: dit is een beetje een kop in de categorie ‘Regen in Nederland’. Net iets te vaak voor het leuke dus.

Voor wie het gemist heeft: het bestuur van de manneneredivisie DBL, heeft het maximaal toegestane aantal niet-Europese spelers (lees: Amerikanen) verhoogd van vier naar vijf. De eigenaar van Den Bosch distantieerde zich via de sociale media van die maatregel, waarna het bestuur besloot af te treden.

Ophef
De maatregel veroorzaakte enorme ophef, en eerlijk gezegd vond ik dat wat overdreven. Nu hadden ze het wat mij betreft ook bij vier mogen laten, alleen begrijp ik die bijna-volkswoede niet zo. Uiteraard zie ik graag Nederlandse basketballers een kans krijgen in de eredivisie, maar ik denk niet dat die ene extra Amerikaan dat in de weg hoeft te staan. Misschien waren de reacties wel zo furieus omdat iedereen tot op het bot is gefrustreerd dat de overkoepelende organisaties er maar niet in slagen om met iets te komen waardoor het hele niveau omhoog gaat. Zie het fiasco met die academies, wat ik vele malen ergerlijker vind dan het toestaan van een extra Amerikaan. ‘Men’ lijkt meer geïnteresseerd in het werken met een heel klein toplaagje.

Punt
Iedereen die vindt dat er meer kansen moeten komen voor Nederlandse basketballers, heeft uiteraard een punt. Dat er voor de ontwikkeling van jong, in ons land gekweekt, talent meer ruimte en aandacht zouden moeten zijn, onderstreep ik van harte. De diverse ‘bonden’ hebben er echter tot nog toe geen blijk van gegeven interesse te hebben in het in de breedte verhogen van het niveau.
Terwijl het doel zou moeten zijn om meer jonge Nederlanders in de eredivisie te laten spelen, het liefst in de regio waar ze vandaan komen. Zoals bijvoorbeeld Den Bosch laatst deed (ere wie ere toekomt) door een jonge Bosschenaar zijn eerste profcontract te geven.

Clubs
Maar we hebben het over clubbasketbal, en bij clubs wil men in de regel graag presteren. Het liefst voor volle tribunes. Ik kom vaak bij ZZ Leiden en graag zie ik daar een mix van goede Amerikanen, een paar ervaren Nederlanders en aanstormend talent dat daadwerkelijk een kans krijgt. Daar hoort wat mij betreft wel een kanttekening bij: er moet ook sprake zijn van daadwerkelijke aanleg. Dat iemand per se moet spelen omdat hij uit de betreffende gemeente komt of ergens uit de buurt, is flauwekul.

Kwaliteit
Er waren binnen de DBL felle tegenstanders van de maatregel. Dat mag, uiteraard, is zelfs goed denk ik. De oplossing voor hen lijkt me eenvoudig. Het is geen verplichting om vijf Amerikanen op je roster te hebben. Clubs die daar tegen zijn, doen dat dan toch gewoon niet? Ga van mijn part met twaalf Nederlanders de competitie in. De eigenaar van Den Bosch, die ik verder een verrijking voor de DBL vind, liet zich er op voorstaan dat hij nooit met vijf Amerikanen zou gaan werken. Maar wel vier, dacht ik toen.
Wil dat dan zeggen dat ‘vijf Amerikanen’ beter is dan ‘vier’? Neen. Ik ben nog uit de tijd dat er twee Jan-Kees per team werden toegestaan. Dat zorgde ervoor dat er beter werd gezocht naar echte versterkingen, al zie ik dat tegenwoordig ook nog wel eens fout gaan (ik noem geen namen). Dat de kwaliteit van sommige Amerikanen niet overhoudt, zeg ik voorzichtig, is an sich geen reden om tegen de maatregel te zijn.

Veldje
Niet iedere club leidt zelf goede basketballers op, of zou daar toe verplicht moeten zijn. Het lijkt me dat zoiets wel een veel betere basis is om op lange termijn op het hoogste niveau te kunnen acteren, maar ook wat dat betreft is het een vrij land. Als Aris liever vijf Amerikanen haalt, twee enigszins fatsoenlijke Nederlanders en drie jongens van een basketbalveldje, moet het dat zelf weten. In ieder geval houden we nog een beetje competitie over. En als Zwolle vijf ‘Yanken’ haalt en verder het team vult met zeven talenten uit zijn prima opleiding, dan is dat toch ook niet zo’n ramp? Trouwens, clubs die zo hevig opkomen voor de Nederlandse basketballer: bij vier van de acht DBL-clubs van afgelopen seizoen zijn volgend jaar buitenlandse coaches aan het werk. Ik dacht ik geef dat ook even mee, zonder kritiek op die coaches overigens.

Kritiek
De kritiek op de DBL was hevig. Nu heb ik ook wel wat aan te merken, toch wil dat niet zeggen dat ik die mensen veracht. De DBL stond wel pal toen de NBB het nationale mannenteam afstootte (lees die zin nog maar eens, en probeer dan niet te lachen als de bond weer eens praat over aansluiting bij de top van Europa). Bovendien lijkt het me geen eenvoudige klus om de DBL overeind te houden. Mag ik het roekeloze gedrag van wat clubbestuurders in herinnering brengen?

Afspraken
Dat het DBL-bestuur aftrad naar aanleiding van een bericht op Facebook van de eigenaar van Den Bosch, vond ik dan weer overdreven. Blijkbaar waren afspraken geschonden. Het bericht was misschien ook niet zo gelukkig, maar zorg dan dat je middelen hebt om zoiets te ‘bestraffen’, zoals een boete. Die je dan weer besteedt aan de ontwikkeling van jonge Nederlandse basketballers.
Er is, helaas, genoeg mis met het basketbal in Nederland en ook in de DBL. Als ik kijk naar (veel) grotere competities dan de Nederlandse, zie ik daar een hoeveelheid aan nationaliteiten. Dan is er ook nog dit: tegenwoordig mag je je team helemaal volstoppen met Eurospelers, zelfs al zou de DBL besluiten tot één Amerikaan.

Imports
In andere landen doen ze niet moeilijk over de hoeveelheid imports, toch zijn ze daar beduidend verder dan wij. Er is dus geen één-op-één-relatie. Ik zit ook niet te wachten op een startende vijf met uitsluitend ‘buitenlanders’, dus die regel van verplicht een Nederlander in de basis is mooi, en ging wat verloren in alle commotie over vijf Amerikanen. Ben trouwens benieuwd naar hoe de coaches dit gaan invullen, want dat wordt nog geinig puzzelen, let maar op.

Simpel
Vijf of vier Amerikanen, drie Belgen, twee Kroaten, en a partridge in a pear tree. In de cosmetische kant van de zaak ben ik niet zo geïnteresseerd. Dat we met z’n allen zorgen dat we in Nederland beter gaan basketballen, daar wel in. Was het maar zo simpel als een Amerikaan minder.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.